Форумџика на годината

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.959
    Допаѓања:
    12.099
    Моите се 15 месеци некогаш имаат 1 дремка ( таа во градинка) некогаш 2 , таа втората е дома.
    Ги следам,ама таа втората едвај чекам да ја исфрлат, сега се во таа фаза ту една ту две и малку е хаотично така.:D

На Lady Miami, Mother of 2boys и sani99 им се допаѓа ова.
  2. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.179
    Допаѓања:
    4.192
    Кога ги префрливте бебињата од ад на обично млеко и какво?

3. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    493
    Почнав да давам кравјо баш кога наполни година, ама во доручек/вечера (Алпско најчесто 3.5мм). Продолживме со ад до 17 ипол месеци, и еве веќе скоро 3 недели не пие ни ад. Кравјо немам дадено да пие ни пред спиење, уште само во јадење ставам. Ако можеш скроз да го одвикнеш најубаво, не знам колкаво е твоето ама секако над година веќе можеш да се префрлиш на кравјо ако го прифати место ад.

4. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    1.481
    И ние сме 13 и пол ама од 13 веќе има една и тоа без да жонглираме, најлесна транзиција, па малку чудно ми падна.
    Од кај 11 месеци некаде почна да ми заспива многу касно вечерта заради втората дремка и тоа со триста муки и така беше до после роденденот. После некаде 2-3 недели почнав да го будам на втора дремка после половина час и еве веќе две недели сме со една. Некако брзо да не е...

5. Bella.alleB

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.179
    Допаѓања:
    4.192
    15 ипол месеци е, пие само ад, а иначе многу јаде млечни производи. Нема потреба ни кравјо да внесува ама не знам како би го одвикнала од млеко, сеуште станува 2 пати за млеко навечер. Еднаш пред спиење и два пати во текот на ноќта пие млеко.

6. LeL15

LeL15 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2022
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    493
    Претпоставувам има веќе доручек ручек вечера и 1-2 ужинки, додај му плус ужинка или пообилни оброци (барем вечерата) за да го држи подолго. Во текот на ноќта како знаеш дали станува бидејќи е гладен (за да пие млеко) или од друга причина? Моево не пиеше на сред ноќ освен ептен мало кога беше ако не можев саат време да го презапијам давав млеко, може да му е самата навика таа што треба да ја скратите.

7. Besbes24

Besbes24 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2022
    Пораки:
    2.099
    Допаѓања:
    1.832
    Точно мајка, дете од 5 год знам така маваше фрлаше работи од свои 2.5 год го оставаа родителите демек со убо немој така душо ај дете е ќе смени. Ене го скоро 5 год истото фрла чаши, мава по тв, татко му го мава. Па мене не ми е во ред дете да го мава својот родител затоа што немало сладолед дома.

8. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.731
    Допаѓања:
    20.677

Не е брзо штом одговара. И јас така ако имаше две дремки вечерта касно ми заспиваше па го легнував по пола час покасно за првата дремка за да може да издржи. Па еден ден имаше две еден ден една дремка, несец ипол два така беше и мене ми беше хаос. Еден ден станал во 8ипол пошо легнал покасно, па наредниот во 7 па ке има две дремки. Додека се стабилизиравме пукнав искрено.

9. Bella.alleB

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.179
    Допаѓања:
    4.192
    Не се буди ама почнува да мрда, да се превртува и да кенка во сон. Давам млеко и се смирува. Имам пробано и со нишкање, галење ама не се смирува додека не дадам млеко. Иначе преку ден си јаде солидно освен кога вадеше заби.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.771
    Допаѓања:
    114.323
    Навика е, не е потреба. Дај водичка, ќе се одвикне. Млеко не им треба ноќе.

На Bella.alleB му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    77
    На 15 месеци и воведов кравјо да пие, претходно само во јадења некои, на сабајле кравјо, на вечер цица, а во текот на денот има три оброци и ужинка.

На Bella.alleB му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Skyler81

Skyler81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2024
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    734
    Зависи од детето. Моето од 10 месеци е со една дремка, еве го 21 месец совршено функционираме со спиењето. И јас се чудев како може бебе од 10 месеци да е само со една дремка, ама ете него така му одговара. Додуша таа една дремка е 2-2,5 часа спиење, ваљда му е доволно. Исто најлесна транзиција ни беше, без никаков проблем си скрати сам дремка.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  13. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    1.481
    Абе знае и 3 и пол сати да е, ама една е. Супер функционира.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    543
    Допаѓања:
    623
    Има ли некоја мајка со тодлер под две години и мало бебе да ми пише порака како функционираат, како се организирани со спиење навечер, во што спијат децата, некои корисни совети да даде за мајка што ја чека тоа уште малку. Сакам да се спремам психички што ме чека а и што е корисно да се купи.

На kozuf и Bella.alleB им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.167
    Допаѓања:
    78.235
    Ние мака мачиме за втората дремка, па ќе правиме транзиција кон една. Првата и е 11ч, а втората накај 16ч за која мака мачиме да заспие :sweat: А ако не заспие, во 18ч и се спие (facepalm) Ќе пробам да ја поместам првата, може ќе тера така долго како и твојот, па да немаме втора.

Инаку незнам што се случи, што упали или дојде време да се смири.. ама почна да си спие ноќе :dance: Вчера од 21ч до 7ч и тоа во 7 јас ја разбудив дека станав пред неа и се растропав несакајќи :D и викам на пријателка незнам што се случува ама почна да спие... и ми вика: Ти порасна бебе, детенце е.. нормално ќе почне да спие :lol: Ама нема нови заби на повидок, нема надуени непца... па мислам и ради тоа е ова затишје :rofl:

На lackygirl, Skyler81 и Lady Miami им се допаѓа ова.
  16. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.808
    Допаѓања:
    5.120
    A колку и се прозорците на будност? Рано да не и е во 4 да заспие?
    Моево прва дремка има од 10 до кај 12, втората после 3ипол саати околу 3ипол/4 заспива зависи кога станал.

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.167
    Допаѓања:
    78.235
    Толку и се.. минимум 3ч. Саат, саат ипол и е првата дремка. Накај 12ипол макс е веќе будна, во 13ч руча. Она и дава знаци дека и се спие, ама се мачи после па да заспие...

Инаку денес којзнае каков ред ќе имаме. Спие госпожа веќе 12 саати :D Заспа во 21ч, тераше без да стане до 5 сабајле. Во 5 закенка и цицна, заспа и пак стана накај 7ч.. Јас демек спиев повеќе, а поутепана бев и пак и дадов да цицне во 7ч за да поспиеме и заспа и еве ја тера :rofl: Денес дефинитивно ќе биде со една дремка.. ама вечер којзнае кога ќе заспие :?: Ова се нема случено, 7+ месеци :sweat:

На flower55555 и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  18. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    1.481
    Да пробаш, јас се преродив.

На flower55555 и mariz им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.771
    Допаѓања:
    114.323
    Јас со првото терав до подоцна со две дремки и ја скратив втората една недела откако почна да спие во градинка, а тоа беше некаде на 20м. Второво како се ближеше одењето во градинка темпирав дремка една буквално со градинка да се поклипи. Ама таа дремка е кога е дома и по 3ипол саати. Знам дека септември на 9м скратив од три дремки на две, па април на 16м од две на една. И до ден денес ако е дома он си спие минимум 2 часа а знае да затера и по 4 часа.

На flower55555 и mariz им се допаѓа ова.
  20. Srekjna13ka

Srekjna13ka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2021
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    83
    Не знам како правите со дремките ,како и ги кратите на децата. Син ми ,15 месеци,ако му се спие заспива кај и да се наоѓа. Навечер околу десет легнува ,ќе испие млеко и спие до сабајле.
    Преку ден може еднаш да дремне,може и три пати. Можеби е вака дека не оди во градинка.