Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. ana-3444

ana-3444 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    кога е најсоодветна возраст за да се почне со прекин на млеко навечер?
    прашувам за дете кое има 1 година и 3 оброци, едно млеко пред спиење, 1-2 ужинки

2. MDMD

MDMD Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2023
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    26
    Linex Junior му давам, ама не гледам нешто промени или подобрување.

3. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    9.797
    Мајки дајте памет не знам што му бидна на малово

До пред одморов беше супер јадач, домашно му спремаме, ужина доручек вечера јаде супер, ручек едни фаци на повраќање уште не пробал трга глава. Вака си грицка малецки парчиња меко, леб, смоки такви работи ама пример зеленчуци, месо не сум давала цело парче да гриза. Искрено е лаком не ни знае да изџвака убаво 2 3 пати гмечи и голта па паничи.
    Баба му му го спрема ручекот, парченца се ама екстрмно мали и потечно, јас овде првиот ден покрупно и погусто па викам да не е од тоа.

Имаме ептен бариера психичка цела фамилија од давење, јас би пробала де веќе не е мал 20месеци ама знам дека цел ден они со него нема да даваат. Има само 8 заби 1 и 2ки, како да почнам со цели парчиња? Како да сфати дека треба да гриза а не цело парче во уста и голта па се дави и вришти? Се нервирам бебешки каши ми бара а зошо седи гладен по 6ч му давам на крај, што се не пробав еден тон месо риба готвено фрлив неделава

4. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.579
    Допаѓања:
    20.204
    Пробајте со друг.

5. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    69
    Ќе почниш со помеки парчиња, пример банана, лепче среда со некое потечно јадење пр. супа, но не надробено туку да му макаш залчиња, потоа постепено ќе продолжиш со малце потврда храна и така ќе усоврши. Моето од 9 месеци нејќеше каши да јади и јадеше залчиња а имаше само 4 заби..

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.937
    Допаѓања:
    24.224
    Мајки на бебиња 13+, колку дремки имате дневно?

7. bebe2023

bebe2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2023
    Пораки:
    268
    Допаѓања:
    397
    Помош мајки ,вчера ќерка ми која има 22 месеци во продавница откако и го земав шорцот кој најверојатно сакаше да и го купам (уште не зборува) ,почна многу да плаче ,да се треска по глава ,мене да ме удира ,да ме шутира и со раце и со нозе тоа траеше некои 5 минути и беше многу страшно.
    Маж ми мене ме обвини бидејќи сим била многу попустлува со неа сум требала да бидам построга.
    Јас многу се исплашив од реакцијата на ќерками

8. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    4.990
    Звучи на тантрум. Син ми вчера мислам ќе ме зашљакаше затоа што не му давав да ги кубе цвеќињата 8-|
    Сосема нормално за нивна возраст, можеби била гладна жедна уморна, не дека до шорцот и дошло, толку разбира. Биди смирена, постави граници, пази ја да не се отепа од претање, зборувај и смирено и пренасочи и внимание ако можеш.

9. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.522
    Една..сам си скрати 2 3 дена пред да наполни годинка. Дремкава е саатипол, навечер спие 11 саати без будење..знае накај 5-6 да трља очиња, ама шанси нема да заспие..шетаме и 7ипол во кревет (facepalm)

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  10. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.256
    Допаѓања:
    1.474
    Еве не знам како успевате да ги заспиете децата во 19:30. Мислам да не ме сфатите погрешно, сериозно не можам да разберам како ви успева.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.866
    Допаѓања:
    9.797
    А зошто е толку невозможно? :) моево ден денес, 20месечно, поубаво спие од 19.30 отколку од 20.30-21ч кога заспива. Пример заспие во 19.00 станува 7.15
    Заспие во 21ч станува во 06.35

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    82
    Lele bravo i mene ne mi e jasno kako zaspiva togas , ima li dnevni dremki? Moeto zaspiva vo 22.00 a stanuva vo 08.00 a dnevna dremka ima edna od 3 h vo period od 13 do 17 koga kako

13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.847
    Допаѓања:
    36.358
    Извини шо ќе се замешам ама ќерка ми е од тие шо не спијат преку ден од првиот роденден, во ретки случаи знае да преспие, па се чудам каква дремка е тоа 3 саати?
    И јас да спијам од 1 до 5, нема да сакам да легнам во 8 :D

Пробај да ја скратиш дневната, немам искуство ко шо кажав само лупам идеи :)

14. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.256
    Допаѓања:
    1.474
    До скоро имаше сонце во 19 и 30 па ете мене ми изгледа невозможно. Кога излегувавте надвор летово?

15. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.256
    Допаѓања:
    1.474
    Една

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.579
    Допаѓања:
    20.204

Скрати дневна дремка максимум 2 саати. Моето легнува во 9(летово го фаќало и 9ипол 10) станува во 7 најкасно. Ама како што пиша феникс ако легне у 10 станат е у 6, ако легне порано си спие убави 10-11 саати ноќе. Дневна дремка има од 12ипол до 2ипол најчесто иако сега се обидувам да го успгласам со редот од градинка, па да спие во 12 дремка. И ако не се буди само, буди го ти.

17. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.522
    Како од почеток, така до сега :)

На Aschenputtel и Fenix05 им се допаѓа ова.
  18. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.124
    Допаѓања:
    1.522
    После вечера, после 18ч. Саатипол мислам дека е доволно за прошетка и пешачење :?:

На Aschenputtel и Fenix05 им се допаѓа ова.
  19. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.625
    Допаѓања:
    1.414
    Мамички кога проодевте? 14месеца птед некој ден направивме мора да држи за прст и да оди и тоа се занишува од време на време кога многу брза .. ќе застанеме од една страна јас од едма мм и оди прави во 10-15 чекори ама вака сама да се пушти сеуште не .. ме фаќа малку паника дека сеуште не иде .. сака многу доле да оди ама мора да држи ..

20. DaisyDream

DaisyDream Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    4.990
    Совет за мојов неспанко. Една дремка, мах 2 часа (од 12-14 часот обично). Легнува во 22часот, се буди 5-6 :yawn:
    Откако го одбив вака ми се буди. Најаден е, напиен, игран прошетан.
    Пробано и порано да го заспијам, шанса нема. Претходно околу 9 заспиваше, до 6 барем спиеше. Сега во 5 мах (некад и порано) е кукурек. Пробувам да го презаспијам, џабееее. Ми фали времето кога спиеше 12 саати :tmi: