Знае со раче да направи да пукне, кога му викам дај раче- дава. Кога му подава, викам земи и зема играчка, знае кога му кажам дај, да ја даде. Се пружа по играчки ако се на кревет или по нешто на маса ако докачи. До пред некој ден кога одеше покрај кревет, ако му падне нешто или го фрле, го оставаше, сега му текнува да седне и ќе си ја земе пак играчката. Рачиња пружа одамна за земање, може уште од 9-10 месеци. Вртење и климање глава нема сеуште.
Ние сме 15 месеци до пред една недела имаше две дремки сега е на една..заспива наакај 12 до кај 2 макс..и вечер 8 му се приспие...а кога беше со две дремки втората му беше накај 4 4 и пол кратка колку да може фа седи до кај 9..9 и 30.. во 7 е станат...
Majki aj pomos pak okolu odviknuvajnevo...arno terame eve edna nedela ke pobara mekce vo sono ama i davam voda,ama problemo e so bas vremeto ko ke stanuvase za mleko kaj 1 i 5h sabajle pak se razbuduva i ja cuca cuclata i tesko prizaspiva,nemirno spija....sto mu davate obrok pred spiejne?
Јас гледам да е пообилна вечерата, можеш палента со јогурт, млечна некоја вечера јас често му правам бисквити со млеко или кексолино/ванилино, само да е пообилна и да е блиску до легнување. Ако сме надвор уште знам да му земам од ноќните на хип од тие и по две јадеше до пред некое време..
Според мене треба да ставите фокус на покажување со прсте, покажувајте му вие да моделирате, кога му нудиш нешто ужинка прашувај го со две опции што ќе држиш и прашај го сакаш пример банана или јаболка за да го мотивираш да ти покаже, кога шетате покажувај му се околу вас и кажувај му што е. Уште е мал, до 18м треба веќе да има поразен гест
Имам дете 15 месеци како да го навикнам на пасирана или парчиња храна уста не ми отвара а и не знам сто да давам ако фати сам во рака го фрла јадењето
За некој ден ќе прави 16 месеци, прави 2/3 чекори сама и се спушта да лази, и мене ме фаќа многу паника, ја гледам дека можи, а не сака.. Зборував и со докторката ми вика до 18 месеци е нормално.. Се надевам дека за брзо ќе се пуштат
Мајки, како планирате да ги шетате надвор во зима? Се мислам дали да купувам вреќа за количката…? Спојлер: На ваква мислев Дали да му земам и/или скафандер? Спојлер: Скафандер Подебела јакна класична секако би му земала. Ама се мислам за вреќава, да не му е тесно, с’клетчиа е мојов.
Ако е проодено дете јас би одела со втората опција, да може и да излезе од количка и да не ладно. Инаку искрено и не сме шетале нешто многу на зима. Дека во градинка оди од ептен мала, само со јакна до кола. Од кола таму, после обратно. Ептен доцна не фаќа додека си дојдеме и генерално само со кола ни е движењето во зима. Тек годинава како поголемо дете од скоро 3 години ќе е, планирам да излегуваме повеќе и да е со скафандер ама дводелен за нас.
Јас го шетав во скафандер кога беше првата зима рачунај 4-6месеци со прекривката од количката плус горе на корпата. Иначе и моето е склетџија па го облекував со хулахопки, боди на прерамки и маичка по долги одоздола или панталончиња место хулахопки. Ако е проодено земај непропустлив скафандер зошо сегде ке седне
Предложете играчки за бебе 12+? Најново му купив магнетна табла, со магнети и си ги лепи на таблата, ама брзо му здосадува.
Колите ги крши сите, а топката 5 минути затоа сакам нешто што би му го задржало вниманието мааалку подолго
Незнам шо да ти кажам, на големиот секакви играчки му купивме со ништо не се заигруваше, еве го сега прваче е уште незнај да се занимава со нешто ако му е досадно. Малово само му ги спуштив долу играчките од брат му и по цел ден ги шета по соба, нити имам седнато со него да си играм нити ме бара дефинитивно вторите деца "сами" се гледаат
Вреќа немам никаква користено, скафандер лани купивме, божем да идеме на снег, ќе пукнеше дете во него. Издржа дури 1 минута и го соблеков, плачеше. Мојот е исто невиден саклетчија, сака да е бос, цела ноќ го покривам и пак се открива. Џабе го земавме. Ако одеме оваа зима, подобро поубаво облечен надоле и јакна. Нема шанси да издрже во скафандер. За шетање мислам подобро класична јакна и готово.
Синко е 15 мес највеќе се заигрува со тенџерчињата и лажичките на сестра му. Може да меша ручек цел ден. И лист и боички. Друго ништо не му држи внимание.