Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Isabela23

Isabela23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2014
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    448
    Исто и моето беше надвор како мува без глава после проодување. На моменти страв ме фаќаше. Ништо не му е, уште е рано и се навикнува и надвор да оди. Нека оди по различни површини, да се качува и симнува од тротоар и ќе почне да има осет.

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mommy. S

Mommy. S Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2025
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    232
    И моето така беше. Дури на 18месеци надвор е постабилен. Страв ми беше за надвор. А околу мене гледав деца негова возраст стабилно одеа на 15м
    Ама не се сите деца исти, се е во ред мајка. Вежбајте на игралиште, кај што е меко да се извежба

3. Trupko

Trupko Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2024
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    141
    Здраво,
    малава откако почна да оди во поголемата група во градинка постојано има осип на пеленската регија, посебно во регионот на интимните усти. Дома ништо од рутина не сме смениле, во градинка ми кажаа дека ги седнувале на нокширче. Се мачкавме со канестен и уште една крема но тамам ке се изгубат, пак де појавуваат. Да напоменам само во тој дел има. Газето е чисто. Ве замолувам да споделите искуство со сличен или ист проблем.

4. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.695
    Допаѓања:
    3.491
    Можеби се фаќа со прљави рачиња дека оставена на нокширче, па се осипува. Мојава сфати за дундето и едно две на менување пелена се фаќа па е вцрвенета...

На Trupko му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    706
    Испитајте уринокултура или брис, може има некоја инфекција штом и де повторува.

6. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.771
    Допаѓања:
    1.715
    Има некоја мајка на која што детето воопшто не пие вода?
    2 голтки во текот на цел ден пие син ми.
    Пробано е и од чашка со клунче, и од чаша што пиеме ние, и од шише. Никако не сака.
    А јади да речам се и сешто. Единствена течност му е млекото.
    Имам пробано и со сокче, и тоа не сака

7. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.489
    Допаѓања:
    79.654
    И јас ја одбив скоро на иста возраст и заспиваме така што и пејам песнички и се гупкаме. На почеток и требаше подолго време и зошто моите се навикнати да заспиваат во 8 часот, ја легнував во 7. Сега веќе 7 и 15 ја легнувам во 7 ипол спие.

На Mumoftwo30 и Mommy. S им се допаѓа ова.
  8. Mommy. S

Mommy. S Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2025
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    232
    Колку време ви треба за скрос да се навикнете? Месец?
    Веќе 5дена откако е одбиен ама уште спомнува цице. Станува пак по 4пати навечер и многу тешко се смирува навечер. Му пуштам на телефон видеа и му зборам. Не е најдобра идеја ама навистина несака друго.
    И неколку пати на ден ќе спомне цице, и тука се растажувам многу. 5минути гледа видеа, па со плачење го думкам па го ставам на кревет и некако се успива. Гледам горната 3ка му испаѓа. Можеби и од тоа е.
    Со цицето одман се успивавме ама тоа е дојде времето за без.

9. Mommy. S

Mommy. S Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2025
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    232
    Инаку на 20 месеци, колку часа спијат денски, а колку навечер? Се си мислам оти спие помалку навечер, дневната дремка му е од 13ч до 15:40 па навечер едвај го успивам.

10. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.489
    Допаѓања:
    79.654
    Две недели траеше процесот. Првите три дена не спиев со неа, спиеше со татко и сама. Јас ја заспивав, имав врзано тетра пелена и и викав дека е расипано цицето. После тоа знаеше да спомне и да ги гали и толку. Сега веќе воопшто не спомнува. Мојста во јануари прави 2 години, навечер заспива 19:15 најдоцна до 20:00 часот и станува во 6 часот. Преку ден спие 1 ипол до 2 часа, поретко 3. Дневната дремка и е во 10 часото наутро.

На Mommy. S му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.128
    Допаѓања:
    8.600
    И доцна е дремката, а може и ептен долга.
    Пробајте со порано будење.

Ќерка ми пример и не е некој спијач, за нејзина возраст вика 10-13 часа. Нејзе 10-11 во деноноќие и е максимум што мене ми личи премалку.

12. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.173
    Допаѓања:
    15.177
    Пред градинка на 18 месеца спиеше 21ч-6ч (некогаш и порано стануваше), и денски спиеше 1ч и 15мин, и така беше од кога смени на една дремка на 12мес, и мене ми личи малку спиење ама ете толку спиеше и поголемото дете.
    Штом почна да спие во градинка, не знам што му направија таму, најверојатно повеќе се изморува, сега на 20 месеца спие 21ч-6ипол, некогаш и 7, и денски од 12 до 2ипол. Значи 12 часа вкупно во денот. Познавам деца што спијат и 2 часа повеќе, ама среќна сум што не станува во 5 :D

13. Carolin.

Carolin. Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.670
    Допаѓања:
    20.509

Многу доцна се буди од дремка. Кај мене се покажало ако спие подоцна од 14:00-14:30 вечерта е хаос дојди успиј го. Легнува 20:30-21:00, станува до 6:30најкасно. Дремката обично му е од 12 до 2.

14. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    2.897
    Мајки во другата тема не ми одговори никој, овде ве има и со поголеми дечиња. Кажете ми ова искористена работа е?

Прикачени фајлови:

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.635
    Допаѓања:
    113.643
    Moe мислење е дека е преромантизиран овој пристап. И обично столче врши работа. Јас имам едно место во кујната, се е тргнато и он си седи. Веќе е скроз осамостоен и немам страв, си седи, ако сака да се симне го симнувам јас. Не би дала 8000ден за ова.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    3.025
    Допаѓања:
    11.397
    Е како ќе се качи дете на обичен стол високо? Плус како ќе стои безбедно? Ако седи на кујна има достап до се пред него, со кулата е ограничен и помали се шансите да падне од работна маса сп главата доле. Не знам како се задржува дете да не тргне да оди и да седи во место на работна маса, мене ми успева само додека си пуштам кафе така да седи насабајле. Има и diy опции ако е за цена муабетот, ама дека кулата е иста како стол нема врска.

@Dodo1 јас планирам да земам, од пријатели и блиски околу нас што ги имаат гледам дека и на 3 години ги користат уште како првичната намена. Особено за velcro дете што не сака да испушти дешавка во кујната. Има и поевтини варијанти мислам @MariaBouli имаше постнато негде.

На WhiteCat33, naturally, Dodo1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    2.264
    https://www.instagram.com/rusticmmwood.mk/?hl=en 6000 им се, пред скоро прашував :) и јас сакам да земам, ама не знам дали е рано да го ставам на список за прв роденден?

18. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    1.004
    Не е рано, од прилика тогаш почнавме, т.е. не гледај возраст него кога убаво стабилно ќе стои.
    Една од покорисните работи што ги имаме дома ми е мене. Сама си се качува и симнува од многу рано, и тоа и беше предизвик. Учествува скоро секогаш во готвење, сама сака. Јајце никој друг дома не смее да скрши. Ама тоа е дел и до детето секако, оставете простор дека може на вашите нема да им е интересно, а стварно не се малце пари..
    Едит да додадам имало некои што се прилагодува висината, како расте детето да го спушташ надоле за да не му е превисоко. Мојата е ситна ама на сестра ми малата кога ќе се качи веќе и станува превисоко а има 2.5г.

На MariaBouli, Thinkerbell. и Kjara2025 им се допаѓа ова.
  19. Kjara2025

Kjara2025 Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2025
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    129
    И јас се мислам за прв роденден ова да и земат. Од каде е тоа што се прилагодува според висина?

20. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    1.004
    Не знам, другарка ми живее во Словенија и од таму и е, не знам дали кај нас има да се купи ама сигурно може да се изработи. Спомнав и чисто ако ви се високи децата да имате предвид при купување

На Kjara2025 му/ѝ се допаѓа ова.