Мамички, дали е нормално дете од 1 год и 1 месец, да кака 5-6 пати дневно. Се што ќе изеде ќе искака за 2 сата. Совет ?
Нормална столица со парчиња не преработена храна( зрнца грашок, парчиња морковче) дали треба да сум загрижена
Синко е 1 година и исто така кака по 5-6 пати на ден. Јас не сум загрижена, си има брз метаболизам, си јаде убаво, ама ништо не се фаќа за него. Парчињата може се од што не џвака убаво и ги голта цели. Сепак спомни му на педијатарот за ова.
Кај мојот парчиња не преработена храна (зрна геав, грашок, моркови)се појавија во каката кога престанав да му го пасирам оброкот. Беше околу годината. Детето едноставно сеуште не ја соџвакувало храната добро, туку само голтало. Јас го вратив на пасирано уште некој месец. Но на погрубо пасирано. Иако тој не правеше проблем кога јадеше не пасирано. Прво храната треба да е добро соџвакана за да може да се свари целосно во желудник, ми беше страв да не му направам проблеми во желудничето и на крај зошто да исфрла цели парчиња и зрна, тие треба да се сварат, а не само да поминат низ него. Од друга страна не гледам ништо страшно ако јаде пасирано уште некој месец.
Мајки на синко вака околу устата исфрли незнам од што може да е. Синоќа на болница го носевме грлцето жар црвено и воспалени увца а овие брунчиња беа по малечки.таа док.вила ништо не е.а и вакви има и долу кај газето малку подоле од папчето и на јазикот едно малечко.
Majki maliov neke nisto da jade. Ama ic. Se so sila mora so crtani so zanimacija pa da mu piknes nekoe lazice. Pieme i Apetito dzabe, sea ke probam so b kompleks, probav i pocvrsta hrana i blendirano dzabe, usta zatvara ja stiska neke da otvori. Zabcinja mu rastat ama neznam dali e do toa zos podolgo vreme neke da jade. Saka sam, si jade lebce, orizova galeta i sl vo raka koga ke mu dadam ama ne e toa toa drugo e koga ke go naranam jas. Care?
па нека јаде сам.Мојата исто одамна сама јаде и течна храна ,ориз,месо,мусака баш се.Намачкано на лепче дај му сам ке јаде.Макарони ако џвака исто сам може со раче да ги јаде.Исекано варено морковче,компир,грашак.Јес да зема време и лом ке прави ама нека го.Веројатно ја надминува полека бебешката фаза
Mu davam sam ama toa poveke za uzinka. Zos taka ne jade mnogu, epten mala kolicina i plus pola razmackano pola na zemja i koga ke vidis nisto ne izel. A mora poveke i pokaloricno da jade zosto e bas slabicok 9.300 a 16+ a na mleko e alergicen pa ad-ot sto smee da go pie ne go saka pa moram vo kasa da mu go stavam a so lazicka sam neznae t.e probuva ama nisto vo usta se na nego
И мојов подолго време така ме зафркава, јаде само доколку во рака има лепче да си игра со него и да јаде сам, па така успевам да му подметнам друго јадење... Не секогаш пали, ама генерално само така јаде...Или пак ќе изеде сам едно парче леб,па дозволува после јас да го ранам... Има 18+
Мајка мојата е 17 и иста килажа е. Ништо не сакаше да јаде и се плукаше. Млеко не пие. Јас пробав со купечки каши и давам за ужина или како главно јадење кога не јаде од ручекот. Не ги јаде сите само некои. Пробајте може и кај вас ќе упали. Може не се најздрави ама подобро да има нешто во мешето отколку гладна. Ако сака сам нека јаде ќе се научи. И мојата ја вртеше лажичката и ништо не завршуваше во уста ама полека се научи. Еднаш ми успеа со 2 лажички една таа држи и ме рани, а другата јас ја држем и ја ранам. Па изеде скоро цела јаболка и пола дуња. Ама само еднаш успеавме. И јас не сум многу по јадењето, а витамините не ме разјадуваат може и на твоето е така.
А зошто не пробаш со соино, оризово или бадемово млеко? Ем здрави, ем има со 300 вкусови, некое ќе го бендиса белким.
Ama nemaat mlecen protein koj im e potreben na site deca. Ok se ete ednas dva pati vo kasa kolku da se smeni ama ne za celo vreme. Na dete sto mu treba mlecen protein a e alergicen mora da pie hidroliziran ad bidejki toa gi zamenuva potrebnite mlecni proteini, nisto drugo. I so Dve lazici i i so se dzabe. Kupecki jade i site gi saka, ama ne e toa toa. Sepak ete koga e zort nema drug izlez.
Мојов има некоја фаза таква периодов, не дека порано јадеше ама бар ке каснеше нешто, сега само леб јаде друго нејке, и по некоја купена каша, јас што готвам ништо не сака. Чаре и јас барам ама тешко Килажата ни е тука негде, слабичок е исто.
Moze takov e periodot neznam. Mislam tuka se so vozrasta ako ne se lazam. Kako ste so zabi jas se tesam od toa e. Ili vreme im e veke sakaat sami da jadat koj znae
Тука сме да, почеток на август, заби има 9 ама немал поголема мака со никнувањето, позади сега гледам му раснат 2 ама не верувам да е од нив, едноставно или детево си е такво или периодов му е таков, не отвара уста за ништо само за купечки каши и тоа неколку од нив, ручекот веке долг период ни е леб и кифли само му давам да јаде сам ама што може да изеде пола на земја бута..му цедам сокчиња од портокал, лимон, калинка за колку толку да внесе витамини. Му давам сокче од аронија зашто и слабокрвен беше едно време. Сирупчиња за апетит пиеше неколку и ништо ефект. Ми остана уште оној прашакот б комплекс од зегин што го има да го пробам.