Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    1.715
    Мајки, син ми имаше сабајлево температура 38.5. Го раслеков, не му спаѓаше и му дадов ефералган околу 12 часот.
    Сега нема, не знам дали да му дадам пак? И дали блокмакс, оти нели наизменично се дава.. Како затнат е на носето, а и 3ките ги вади

2. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.794
    Допаѓања:
    5.112
    Ако крени пак температура над 38,5 ке му дадеш. Блокмакс немаш потреба јас сум давала само над 39 ско крева и не му спаѓа брзо.

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    1.024
    Парацетамол, па бруфен се меша само ако не ти спушта измеѓу 2 дози од едниот лек, немаш потреба вака. И нема потреба да даваш ништо ако нема температура над 38.5 освен ако ептен не е омалаксано, прати ситуација само, може поминало лошото.

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    1.715
    Еве до 39.1 стигна. Бевме и на доктор, нема вирус, некоја настинка е веројатно, ќе пие сируп само. А вака доста весел е на таа температура (fingers)

5. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.794
    Допаѓања:
    5.112
    Веќе недела дена како преминавме од две дремки на една, 17 ипол месеци е. Преку ден по добро функциониравме со двете дремки, само ноќе знаеше да заспие дури во о 10ипол-11 и тоа едвај со тешки маки се заспивавме, по 40минути :sweat:
    Сега се решив да е само со една дремка, многу лесно заспива, дремката му трае 2 саати, има неколку кризи за спиење во текот на денот, ноќе заспива околу 8 а на сабајле се буди во 4|( ќе успеам да го презаспијам некако, за да поспие едвај до 6.
    Не му е малку спиење? Се мислам да не треба да ја вратам втората дремка :?:

6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.294
    Не ја враќај, голем е веќе за две дремки. Ќе се стабилизира, му треба време да се навикне на новиот распоред.

На WhiteCat33 и flower55555 им се допаѓа ова.
  7. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.961
    Допаѓања:
    24.343
    Мојот е 17 месеци, па со една дремка едвај заспива навечер. Дури два саати дневно многу некако му се чинат.
    Душа ни вади со скоков. :D

На WhiteCat33, HeLenna и flower55555 им се допаѓа ова.
  8. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.794
    Допаѓања:
    5.112
    Скок, регресија, заби наеднаш 3 излегоа, вака ненеаспана не сум била никогаш до сега :drunk:

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  9. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.961
    Допаѓања:
    24.343
    Не сакам да пишувам ние како сме и преку ден и навечер. Немајка ќе испаднам. :D

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.136
    Допаѓања:
    78.129
    Каква настинка со 39.1... Вирус или грипот, неможе обична настинка да ви е. Со истите симптоми е мојава од вчера, со тоа што дури вечерва ми качи 39.. а цел ден се бореше со 37.7. Очињата и се крвави, носе тече и почна и да кашла од мрсули што и се слеваат...
    @flower55555 одлично ви е спиењето, да не ви кажувам мојава како спие периодов.. :sweat: Мислам не ни спиела асално 1 година, ама вака периоди што имаме, ќе се фрлам низ прозор готово :D Вчера во 4ипол сабајле двете плачевме, маж ми седеше и не знаеше што со себе... Мада и не е арна, ама готово ќе побудалам веќе. Оно веќе и не сум со сите одамна :shake: Уште една 4ка чекаме да доникне, па да не спиеме и од 3ките.. па здравје после нив се надеваме на мирен сон:whew:

На flower55555 и sani99 им се допаѓа ова.
  11. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.209
    Допаѓања:
    1.621
    Ние преминавме на една некој ден пред да наполни годинка. Ако спие уште 2 мислам Бардовци ќе фатиме :rofl: Спие една дремка, саат саатипол зависи 11:30 или 12..вечерта без мака убаво си заспива и тера од 7ипол 8 до 7 сабајле. Беа со маж ми пред некоја недела до сити мол да земат пратка од Синсеј и му се успал во кола дека темно, вожња, едно 20 мин дремнал као втора дремка. До 11 мамичето ни го расплака :whew:

На WhiteCat33 и flower55555 им се допаѓа ова.
  12. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    74
    Мене спас ми беше мало базенче... И во лето и во зима ние се капевме во базен, потоа постепено се навикнавме на туш и сега се тушираме со стоење.

13. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    748
    Допаѓања:
    1.024
    Кај нас од ваква ситуација упали тоа што и купив еден мал џогер, пуштам вода во тушот, и и барам помош да ја избришеме демек се мачам, доаѓа се соблекува сама и после не можам да ја извадам плаче. :D врти како сакаш не можеш да победиш. Баш година и пол негде имаше кога го почнавме со ова @dead.flower23

На Carolin. и dead.flower23 им се допаѓа ова.
  14. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    1.481
    2 дремки нели е мн некако. Ние со една од годинка па мислам дека до лудница ќе стигнам.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    828
    Боровец или Копаоник со 18 месечно дете? Во Копаоник сме биле. Во Боровец не сме биле и не знам како е таму.

16. Kjara2025

Kjara2025 Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2025
    Пораки:
    121
    Допаѓања:
    175
    Мајки 13 месеци сме. Бара да јаде сама храна, и давам лепче и се дави ако касне повеќе. Не јаде количински многу, но сака да пробува. И давам кашкавал, сиренце абц, тоа е помеко и кашкавалот само многу ситни, лапни голтни. Како да се научи да ја џвака храната? Нешто предлог што да и давам за почеток помеко?

17. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.154
    Допаѓања:
    1.704
    Sechkaj i ti mali parcenca i da si zema dodeka se navikne da dzvaka, moeto so smoki se ucese i amerikanski palacinki, soleni mafini..takvi raboti

На Kjara2025 му/ѝ се допаѓа ова.