Форумџика на годината

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    1.715
    Мајки, син ми имаше сабајлево температура 38.5. Го раслеков, не му спаѓаше и му дадов ефералган околу 12 часот.
    Сега нема, не знам дали да му дадам пак? И дали блокмакс, оти нели наизменично се дава.. Како затнат е на носето, а и 3ките ги вади

2. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.804
    Допаѓања:
    5.117
    Ако крени пак температура над 38,5 ке му дадеш. Блокмакс немаш потреба јас сум давала само над 39 ско крева и не му спаѓа брзо.

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    1.046
    Парацетамол, па бруфен се меша само ако не ти спушта измеѓу 2 дози од едниот лек, немаш потреба вака. И нема потреба да даваш ништо ако нема температура над 38.5 освен ако ептен не е омалаксано, прати ситуација само, може поминало лошото.

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    1.715
    Еве до 39.1 стигна. Бевме и на доктор, нема вирус, некоја настинка е веројатно, ќе пие сируп само. А вака доста весел е на таа температура (fingers)

5. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.804
    Допаѓања:
    5.117
    Веќе недела дена како преминавме од две дремки на една, 17 ипол месеци е. Преку ден по добро функциониравме со двете дремки, само ноќе знаеше да заспие дури во о 10ипол-11 и тоа едвај со тешки маки се заспивавме, по 40минути :sweat:
    Сега се решив да е само со една дремка, многу лесно заспива, дремката му трае 2 саати, има неколку кризи за спиење во текот на денот, ноќе заспива околу 8 а на сабајле се буди во 4|( ќе успеам да го презаспијам некако, за да поспие едвај до 6.
    Не му е малку спиење? Се мислам да не треба да ја вратам втората дремка :?:

6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.505
    Допаѓања:
    2.340
    Не ја враќај, голем е веќе за две дремки. Ќе се стабилизира, му треба време да се навикне на новиот распоред.

На WhiteCat33 и flower55555 им се допаѓа ова.
  7. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.966
    Допаѓања:
    24.359
    Мојот е 17 месеци, па со една дремка едвај заспива навечер. Дури два саати дневно многу некако му се чинат.
    Душа ни вади со скоков. :D

На WhiteCat33, HeLenna и flower55555 им се допаѓа ова.
  8. flower55555

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.804
    Допаѓања:
    5.117
    Скок, регресија, заби наеднаш 3 излегоа, вака ненеаспана не сум била никогаш до сега :drunk:

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  9. senza.parole

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.966
    Допаѓања:
    24.359
    Не сакам да пишувам ние како сме и преку ден и навечер. Немајка ќе испаднам. :D

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    18.153
    Допаѓања:
    78.182
    Каква настинка со 39.1... Вирус или грипот, неможе обична настинка да ви е. Со истите симптоми е мојава од вчера, со тоа што дури вечерва ми качи 39.. а цел ден се бореше со 37.7. Очињата и се крвави, носе тече и почна и да кашла од мрсули што и се слеваат...
    @flower55555 одлично ви е спиењето, да не ви кажувам мојава како спие периодов.. :sweat: Мислам не ни спиела асално 1 година, ама вака периоди што имаме, ќе се фрлам низ прозор готово :D Вчера во 4ипол сабајле двете плачевме, маж ми седеше и не знаеше што со себе... Мада и не е арна, ама готово ќе побудалам веќе. Оно веќе и не сум со сите одамна :shake: Уште една 4ка чекаме да доникне, па да не спиеме и од 3ките.. па здравје после нив се надеваме на мирен сон:whew:

На flower55555 и sani99 им се допаѓа ова.
  11. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.230
    Допаѓања:
    1.635
    Ние преминавме на една некој ден пред да наполни годинка. Ако спие уште 2 мислам Бардовци ќе фатиме :rofl: Спие една дремка, саат саатипол зависи 11:30 или 12..вечерта без мака убаво си заспива и тера од 7ипол 8 до 7 сабајле. Беа со маж ми пред некоја недела до сити мол да земат пратка од Синсеј и му се успал во кола дека темно, вожња, едно 20 мин дремнал као втора дремка. До 11 мамичето ни го расплака :whew:

На WhiteCat33 и flower55555 им се допаѓа ова.
  12. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    75
    Мене спас ми беше мало базенче... И во лето и во зима ние се капевме во базен, потоа постепено се навикнавме на туш и сега се тушираме со стоење.

13. kozuf

kozuf Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    1.046
    Кај нас од ваква ситуација упали тоа што и купив еден мал џогер, пуштам вода во тушот, и и барам помош да ја избришеме демек се мачам, доаѓа се соблекува сама и после не можам да ја извадам плаче. :D врти како сакаш не можеш да победиш. Баш година и пол негде имаше кога го почнавме со ова @dead.flower23

На Carolin. и dead.flower23 им се допаѓа ова.
  14. HeLenna

HeLenna Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2017
    Пораки:
    1.282
    Допаѓања:
    1.481
    2 дремки нели е мн некако. Ние со една од годинка па мислам дека до лудница ќе стигнам.

На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. marrisa

marrisa Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2024
    Пораки:
    718
    Допаѓања:
    842
    Боровец или Копаоник со 18 месечно дете? Во Копаоник сме биле. Во Боровец не сме биле и не знам како е таму.

16. Kjara2025

Kjara2025 Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2025
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    175
    Мајки 13 месеци сме. Бара да јаде сама храна, и давам лепче и се дави ако касне повеќе. Не јаде количински многу, но сака да пробува. И давам кашкавал, сиренце абц, тоа е помеко и кашкавалот само многу ситни, лапни голтни. Како да се научи да ја џвака храната? Нешто предлог што да и давам за почеток помеко?

17. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    1.709
    Sechkaj i ti mali parcenca i da si zema dodeka se navikne da dzvaka, moeto so smoki se ucese i amerikanski palacinki, soleni mafini..takvi raboti

На Kjara2025 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. senza.parole

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.966
    Допаѓања:
    24.359
    Само моево ли во скокот дневна дремка нема подолга од 40 мин.?
    Шанси нема да го презаспиеш, а веќе кај 18:00/18:30 почнува криза за спиење да го фаќа, тука веќе не издржува буден да седи, па ќе дремне (шанси нема да продолжи за ноќно), па после се чуваме до ниедно време.

19. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    691
    Мајки дали давате маџун на бебиња и од каде купувате?
    Мед му ставам во овесните каши.
    Се мислам нешто да почне да пие, сезона на настинки, вируси... 14мес е бебе

20. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.970
    Допаѓања:
    3.010
    Мајки малава веќе 10тина дена има една дремка, ама и таа една што ја има и е околу саат и 15 минути. Најчесто успевам да ја презаспијам па продолжува по уште саат време, саат и нешто. Кога да очекувам да си ја продолжи сама дремката да си спие подолго? Во 8 е веќе заспана навечер, јас дома и ја темпирам како во градинка, 12ипол ја успивам за дремка