Форумџика на годината

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    245
    Моево само баба деде тате мама, брм цело време и знае за овцата како вика др не. Се мислам дали е ок , гледам некои веќе и пофтараат зборови. Порано кажуваже демек е 2 год кога го прашуваш сега и тоа веќе не. Незнам како да го стимилирам и тоа повеќе е кога он сака, не секојпат како за инат не кажува

2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.774
    Допаѓања:
    14.862
    Кажува мојава колку години има кога ќе ја прашаш. Не се стресирај, ќе си прозбори повеќе. Зборете му повеќе, пример ајде сега мама ќе готви, па ќе прави тоа и тоа. Поопширно. Јас многу рано сум прозборела, маж ми наеднаш на три години, така да немаш причина за грижа. :D
    Сум приметила дека кога е со други дечиња ги имитира што прават, така научи и чао да вика.

3. LEA24

LEA24 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2019
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    56
    Леле исто и кај нас, скоро 17 месеци сме, 2 недели веќе е така, ако не е по негово одма плачење гласно, замалување, лутење. Со дремките уште ред не може да фати, ако спие една дремка 2h некако ке издржи, ако е помалце од 2, едвај... ако има втора после вечерта едвај заспива....плус сето проследено со растење на горните две тројки наеднаш....едвај чекам да заврши скокот и да излезат забите. Веројатно ќе се среди.

На DaniDaniela1802 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    3.031
    Допаѓања:
    2.889
    Со среќа нека ми е.Значи овој и уште 10 скок и веќе завршуваат со скокови

На Kjara2025 и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  5. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.922
    Допаѓања:
    6.507
    Nope :D

На nikja, Miss_S, Feniksgirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.529
    Допаѓања:
    2.368
    После почнуваат со припрема за terrible twos, па следуват terrible twos и следно си имаш работа со мали тинејџери.

Јас дотука сум стигната, за натака нека дополнат:D

7. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    3.031
    Допаѓања:
    2.889
    Па нели 10 скока се

8. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.774
    Допаѓања:
    14.862
    Сакам да и земам голема дрвена кујна, од кај сте земале? И дали вреди да фрлам толку пари?

9. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    1.722
    јас зедов од flying tiger преубава е 1800денари е, има и сет тањирчиња и филџани да се докупат, и за сол и бибер за турање, плус докупив од локо кроко тенџериња комплет со мешалки и овошје и зеленчук од џамбо во кошничка

https://www.tiktok.com/@flyingtiger...1&sender_device=pc&web_id=7604842047791941138

Прикачени фајлови:

На AlmaOculta и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  10. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.915
    Допаѓања:
    36.157
    Како им ги четкате запчињата жити Бога?!
    Плачи, ми бега, ми ја фрла четката, муцка затворена неможам ни да стигнам до запче. Хелп. :sweat:

11. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.774
    Допаѓања:
    14.862
    Пееме запчиња си мијам хахаха, и денсаме.:rofl: Па ова и е интересно, и некако дава.:rofl:

На MariaBouli и QweenSM им се допаѓа ова.
  12. Kjara2025

Kjara2025 Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2025
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    220
    Ги четкам јас моите и така сака и она. Или на чешма да и пуштам вода, и ја наквасувам четката цело време :D

На QweenSM му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AlmaOculta

AlmaOculta Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2026
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    298
    леле ми е потребна оваа! Од каде ја зема од сити или ист гејт? Каде да ја најдам?

14. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    1.722
    East gate

На AlmaOculta му/ѝ се допаѓа ова.
  15. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.617
    Допаѓања:
    14.406
    Од Сторибокс, на Јанод е, околу 8000 беше и уште ја држат таа цена гледам. Според мене вреди, многу си играше. Некаде околу 3 години беше кога и ја земавме.Веќе е голема, скоро 7 е, ама уште си стои кујната, сака да си ја реди, чисти :)
    Кога ќе се заигра со куклите и јадења си прават таму, се со ред. Сега други работи ја интересираат во глобала и цело време се спремаме да ја размонтираме.
    Само јас би ти рекла да почекаш барем 2 години да има малата. Сега нема баш да знае да се заигра, а кога ќе дојде време да може да си игра со неа нема да и е интересна.
    Совет, земи и сега садопер со вода што тече, полн погодок ќе ти биде. Мир во куќа скроз.
    Еве ја кујната
    https://www.storybox.mk/kujna-happy-day-janod

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.774
    Допаѓања:
    14.862
    Иначе бевме на роденден во игротека, имаше две кујни не се тргна од таму и се утепа играјќи со кујната. Значи пржеше јајца:rofl: и правеше цшшшш демек пржењето го имитира. Не можевме да ја тргнеме:D мислам дека и сега ќе ми е полн погодок.

17. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.922
    Допаѓања:
    6.507
    Ќе ти биде, 3 дена. После ќе игра со кујна само у игротека :D
    Барем со моиве така беше. Сега ја користат да се качуваат на неа и да скокаат, или да ја спуштат надоле и да ја прават кола. А на гости кај што има кујна или игротеки не се тргаат од нив.

На Калатеа, LiquidLuna и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.305
    Допаѓања:
    8.932
    Сите гости се изнаиграни во нашата кујна. Детево мое во годината дали 4-5 часа севкупно годишно и се собира или ни толку.
    Нека пофаќа место уште некое време низ соба.
    Е и нема текнато да се качува и да скока :?:

19. Hygge-girl

Hygge-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2023
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    4.977
    Да земеш!! Имам една другарка што дур го правев wishlist-от за роденден цело време ми трубеше кујна, кујна да ставам. Она има препозитивно искуство дека ќеркичката веќе година дена ја има и уште не и е здосадена, а исто ја добиле на 1ви роденден за поклон. Јас некако бев иницијално скептична и си мислев дека е многу мала за да сфаќа и се заигрува на оваа возраст, али ја добивме на поклон и се уверив дека била другаркава во право. Месец дена се поминати како ја имаме, уште и е хит и најмногу со неа си игра. Отвара/затвора вратички, разместува работи, демек готви нешто со лажицата и тенџерчето па после доаѓа и ми прави ам ам декмек ме храни. Ептен си се заигрува сама и едно 10минути имам и јас време за слободни активности :D.

Ние исто ја имаме на Janod (https://storybox.mk/kujna-od-drvo-mozaik-janod). Освен во Сторибокс ги има и во Тополино

На MariaBouli и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  20. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.774
    Допаѓања:
    14.862
    Петти ден како не цица, се беше супер до денес. Значи дојдов од работа она супер, ја испративме свекрва ми детево се поремети, не ме остави воздух да земам, значи плачење, кенкање, тегнење по мене, само во раце да ја земам.. еве маж ми ја успа сега и тоа се откорна од плачење пред тоа. Дали е можно заради одбивањево или може да е друго?