Дали вашите деца на 23 м ( малку предвремено родени (37+5) зборуваат воопшто и колку? Мојтр близначки покасно проодеа скоро 14м сега све 23 м сл месец имааѕ веќе 2г. Зборат основни зборчиња дај ,на, там, дода( вода) ,мама ,татаа ,брм ,ав ав , муу(крава) моко(морков) .и уште некои ама буквалнп све разбираат кога ќе им кажам одиме надвор сами зимаат јакни патики , ми помагаат да собереме коцки играчки заедно во корпа, се знаат буквално ама ете неќат убаво да зборат додека пак синко на 2 г беше како локомотива стално збореше ама и на 1 г прооди тој а веќе пред годинка збореше доста збора.
14 месеци не е касно проодено, до 18 месеци се смета за нормално. Иначе не значи дека исто ќе бидат ко малиот. Мојата е 16 месеци па вака збори, нркои работи само пола збор го кажува, иначе се разбира, се прави што ќе и кажеш.
Индивидуално е зборувањето, ќерката уште од годината зборуваше, на 2 години и кратки реченици кажува ше, синот е сега 20 месеци едвај 7-8 зборчиња.
А до кога обично се очекуваат првите чекорчиња? Индивидуално е знам , одприлика мислев. 13м сме. Лази лета, се исправа, се качува на скали, оди по мебел без проблем, застанува некоја секунда без да се држи. Вчера баш како стоеше, дади некое минијатурно чекорче и си чучна. Се предомисли. Сите само ме прашуваат дали оди. Дека мора да прооди до годинката де.
До 19 месеци е нормата ама според ова се што го прават (мојата само ретко застанува сама, некако се плаши уште), верувам за брзо ќе се пуштат
Не се замарај со коментарите, нема време кога треба да прооди, секое дете за себе. Досадни луѓе секогаш ќе има, кога се осеќа спремен ќе се пушти.
Не сака ни ќере мачканици уште знае да е гадлива за нешто, па со тоа фацките демек ќе поврати, легенда ми е не мора мачкано, битно нека јаде
Мојот сеуште јаде одделно. Пример, во една рака сув леб држи, со другата крем сир со лажица зема. Прво гризнува леб, па после си лапнува од крем сирот. Ноемвриски 3+ годишен дечко.