Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.656
    Допаѓања:
    14.684
    Според ова што го кажуваш децата се сосема ок.
    Големата моја на 14 месеци прооде, на 18 месеци веќе склопуваше реченици со 2, 3 збора. Малово еве го 12 месеци е, оди по мебел, лази како струја е, само нешто ровари, па по ново и бега кога ќе направи беља. Ама не збори. Големата на година кажуваше многу зборчиња, ова само баблинг има. Ама не' разбира што и зборуваме, покажува со прст веќе ако сака нешто, има контакт со очи ( добро и веѓа ми крева во стилот жено не замарај).
    Не ги споредувај децата ( кажува човекот што цело време ги споредува) небо и земја се секогаш. Некогаш ме пукаат мисли да не не е се нормално развојно кај малово, а некогаш следејќи ја викам добра си е. Ич не ми е сеедно што уште не вика мама или тато на пример, ама точно знае да покаже кој е тато, дада, баба па се смирувам.
    Гледај ја големата слика секогаш, а според ова што го пишуваш децата си се таман :)

На TutiFuti, merriel0 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  2. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.902
    Допаѓања:
    9.864
    Јануарско јарче да пријавам исто! Па сега научи и за се прави гримаса и вика Гано!

На WhiteCat33 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.430
    Допаѓања:
    9.166
    Моево јануарско пак секако јаде и намачкано и да си макнува и цела лом да се прави. Право прасе. (facepalm)

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    898
    Допаѓања:
    574
    Мајки има ли врска проодувањето со зборување??? 18м сме , прооде на 16м и само баба дада мама кажува ништо друго

5. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    6.601
    Од мое искуство не баш. Збореа пред да проодат доста зборчиња со значење. Кога почнаа да одат малце стагнираа зашто беа фокусирани на моторика. 18м ако има само 3 збора се смета за доцнење во говор. Што не значи дека има проблем поготово ако разбира што му зборувате и користи невербална комуникација

На Meddy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    898
    Допаѓања:
    574
    Мајка а пример кои зборови би требало да збори? Мн сум загрижена

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.291
    Допаѓања:
    15.510
    Ќе ти ископирам што сум си запишувала за синот на 15 и 17 месеца, зошто во споредба со сестра му имаше многу малку зборови на истата возраст, па го следев малку потемелно

Zborovi na 15mes: Mama baba tati dada bu am bam daj ne dzish na fala alo

Skoro 17mes: Meme, mau, av, op, papa, znae da pokaze glava kosa oko uvo nos usta zabi mese race nodze pupe gaz

Сега е 2 години и збори многу. Наеднаш за 3-4 месеца експлодира и говорот и вокабуларот, ама мислам дека тоа е заради градинката. Може и само се поклопи случајно тоа, не можам да бидам сигурна, ама наеднаш зборува многу повеќе. Сега веќе ќе речам дека е изедначен или мнпгу блиску со тоа како беше сестра му на таа возраст.

8. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    78
    Да знаете дека и звуците од животни ако ги користи пример ав за куче и тие се сметаат како збор. Секое дете е своја приказна, некои повеќе зборуваат некои помалце, битно е да учи нови зборови..и мојата на 18 имаше помал фонд на зборови, па на 20 месеци и се збогати прилично многу и веќе почна одма да ги комбинира по два збора тие што ги знае :)

9. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    645
    И мене ме интересира, моето е 20 месеци, разбира се, извршува наредби ама кажува само 12-13 зборови.Мама, баба, дада, ав, ди, бе за овца, Биби, диди за дедо, бебе за него, потврдно ДА правилно го употребува, бам за паѓање, јееј за роденденската песна на Биби и толку се

10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.952
    Допаѓања:
    6.601
    На таа возраст е побитна невербалната комуникација не толку зборчињат. Треба да може да повторува гласови, да покажува со прсте кога сака нешто или да покажува кога нешто му е интересно, да користи гестови за комуникација, да погледне ако свртиш глава и му речеш гледај во правец кај што покажуваш, да следи ако му покажуваш нешто со прст, да покаже работи ако му речеш каде е тато, мама, предмети, да има базична игра со преправање ( хранење кукла, зборење на телефон, преправање дека готви нешто или сл), да очекува да му кажеш браво кога ќе направи нешто итн

На Feniksgirl, Carpe Diem New и Meddy им се допаѓа ова.
  11. LEA24

LEA24 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2019
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    57
    Здраво мајки, да ми препорачате некоја летна количка, да биде лесна и да се спушта за спиење. Сакаме да патуваме со авион па да можам да ја носам со нас. Малиот е 18 месеци, досега ја користевме првата количка, а веќе и поретко дека сака да оди сам, да трча, но сепак сакам да земам со нас да ми биде полесно за движење.

12. beachedd

beachedd Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2020
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    164
    Во друга тема пишував за летна , ние имаме Cybex Orfeo прелесна е и мала кога ќе се затвори, може да се носи и на рамо има рамка. Зависи и од буџет, јас ја начекав на голем попуст во Jungle baby во East Gate. Исто ка гледав и од Чико Урбино моделот во Енци Менци знаат да го спуштат и до 6-7 илјади.

На senza.parole и LEA24 им се допаѓа ова.
  13. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.014
    Допаѓања:
    3.068
    Како ги облакате за надвор деновиве?

14. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    4.010
    Допаѓања:
    24.566
    Мајки, можно ли е на 19 месеци да излегуваат 5-ки?

15. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    36.254
    Со оглед на тоа што не сме уште проодени и се возиме во количка/трицикл, го облекувам во боди на кратки, тренерчиња, ептен лесна јакничка(ветровка), патичиња.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Jogle

Jogle Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    31
    Боди на прерамки, тренерки, елече или тенка јакна и патики

17. anastan

anastan Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2024
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    8
    Здраво мајки, моето дете наполни 22 месеци, почнавме да имаме проблем со дремката преку ден, вообичаено ја имаме околу 12-12:30 часот, но станува се потешко, или се заспиваме долго време или ќе почне да плаче и да вика дека не сака да спие. Ме интересира какво е вашето искуство, кога ја прекинавте дремката, дали можеби е прерано за да се прекине и сл. Секој совет е добредојден

18. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    36.254
    Кога се подобрува сепарациската анксиозност?
    Многу ми е жал кога плачи. Неможам до вц да отидам. Ништо неможам сама, мора и тој да е тука. Премногу плачи по мене ако остани сам и само мама мама мама. Му беше изразено ама сега е највеќе. Само што ќе влезам, крева раце да го земам и прекинува плачењето и продолжува со играње.
    Како и со што ги залажувате?

19. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    8.960
    Допаѓања:
    15.218
    Со ништо, 16 месеци сме од 12 и почна, се полошо е. Опседната е со мене.

На merriel0 и MariaBouli им се допаѓа ова.
  20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.430
    Допаѓања:
    9.166
    3+ години е, мислам во живот не била олку опседната. Лепенка цела.
    Мама да ме облечи, ама ова, мама она. Зема пример пакетче смоки и ме бара низ сите соби да го отворам, а татко и на 5 чекори од неа.
    Неее мама знае да отвори.

Ок, не е проблем. |(

На merriel0, Feniksgirl и MariaBouli им се допаѓа ова.