1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    4.000
    Допаѓања:
    24.520
    Е па, тоа ми е и мене.
    И моево ноќе да му направам повеќе, ќе испие сигурно и повеќе.
    Пиеше по 200 и ноќе, ама одамна му го намалив, ама никако не можам да му намалам помалку, барем не сум решена.
    Сега па како што вади заби уште, хаос сме.
    Плус на градинка ќе почнува, не сакам дополнителен стрес да му стварам.

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.364
    Допаѓања:
    206.239
    Нема потреба од толку млеко на таа возраст, ноќе уште помалку. Заблуда е дека растат од млеко, тоа важи само кога млекото е основна храна.
    Нема проблем со забите?

Стрес или не, големо е детето за млеко ноќе. И тебе ќе те прашам, нема последици по забите? Би било чудно и многу ретко да нема никакви проблеми.

3. DaniDaniela1802

DaniDaniela1802 Активен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2025
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    25

4. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    886
    Ќерка ми е 17 месеци, веќе одреден период се грижам за тоа што досега нема ниту еден друг збор освен њам њам, ниту мама и тато, но цело време зборува неартикулирано, на пример ммм или пишти на висок тон без причина, многу често се однесува чудно, прееска гледав дали се врти на името и дури после третиот пат реагираше, но некогаш се врти и од прва, многу често особено кога цица ги врти рацете и го трие палецот со показалецот, до отприлика година и нешто сите milestones ги постигнуваше на време, правеше чао, здраво, но сега едвај чао прави, многу ретко. Разбира се и слуша команди, носи работи, оди и дојди, фрла ѓубре, се преправа дека зборува на телефон, но некогаш ги реди и играчките во ред и оди на прсти, обожава животни и премногу има слух за музика, пее и игра на песните, знае да ги покаже одредени животни во книга, на пр. јас да и речам коњче и таа го покажува со прстот, покажува и ако сака нешто на пример за надвор, покажува кон прозор или кон вратата. Во врска со храната периодично јаде една намирница, после ја избегнува (пр. неколку дена јади само јајце и потоа воопшто не го јади). Исто така, некогаш како да гледа низ мене, како да не ме фокусира, нејасно, а некогаш супер ме фокусира и ме гледа право во очи со внимание. Дали има простор за некаква загриженост? Притоа, се сомневам на кандида во устата, а исто така вака почна да назадува во период кога претерано дедо и и пушташе цртани на телевизор додека јас бев на работа, но сега ние ја чуваме и гледаме да е минимално изложена на екрани.

@le.soleil мислење?