Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.907
    Допаѓања:
    9.866
    Фала богу не се смени и не се скрши. Педијатарот рече дека нема што да се направи на млечен заб, ако отемни значи дека ќе падне додека порасне траен. Кај моево е ок освен што мене ми личи како да има самото запче мала вдлабнатина баш во средината ама вака се си е ок.

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    3.041
    Допаѓања:
    2.904
    Во колку да ги будам?

3. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    15.470
    7 и пол.

4. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.066
    Допаѓања:
    3.191
    Тие што живеете во Скопје, каде ги носите вака на убаво време да може да се истрча убаво? Не сакам градски парк, не можам да ја допазам од гужва точаци и слично. Негде помирно, тревичка да има да си трча слободно.. знам на средно водно еден манастир така со тревичка ама имало некој настан денес, премногу гужва е за нагоре.

5. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.907
    Допаѓања:
    9.866
    Гази баба паркот, Потковица ресторанот е со убави лулашки ама викенд знае да е гужва, Козјак ама лош пат и подалеку зависи од кај си, накај Кучково имаше исто некое место ми го фалеше пријателка така со трева за трчање

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bluegirll

Bluegirll Активен член

Се зачлени на:
    11 мај 2023
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    15
    Здраво мајки дали некоја имала проблеми со пречесто фаќање на вируси и бактерии. За една година лежеме 6 пати во болница . Ја извадивме од болница пред два дена почна денес многу да кашла ја однесовме крвна слика катастрофа ни рекоа нов инфект. Оваа вака ни се случува со последните три хоспитализации да бидеме пак хоспитализирани за рок од една- две недели пак. Незнаеме веќе кај да бараме чаре. Испитуваа алергии нема на ништо. Секој совет добредојден.

7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.242
    Допаѓања:
    1.830
    Овој период секоја година ми е хаос од вируси.
    Пред месец дена фати сипаници, ајде лесно пројде. После неа мм фати, непрележан како дете. Ајде послаб имунитет кај двајцата, па демек се пазевме да не се гледаме многу со луѓе, пак фати стомачен вирус, јас по неа одма. После стомачниот тт и кашлање и еве ме и мене со мм катастрофа, болна, неможам да функционирам се ме боли.
    Кога ќе дојдат вакви периоди да неможеш да кренеш глава и е едно по друго, катастрофа. Збеснавме дома, нејзе досадно, ние меѓу себе нервозни, па после ми е и жал и криво и така во круг.
    Дојдов само да се пожалам.

8. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.242
    Допаѓања:
    1.830
    Сте провериле имунолошки статус? igE,igM…?

9. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.242
    Допаѓања:
    1.830
    Скопска црна гора, имаш многу цркви и манастири со убави дворови за трчање и да си раат.
    Св.Никита, Вила Елена, Св.Илија Бањани

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.066
    Допаѓања:
    3.191
    Бевме Св. Никита, на крај ни текна на таа опција. Преубаво е

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  11. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.850
    Допаѓања:
    4.130
    Градски парк прифаќам единствено ако сме повеќе другарки со децата и на трева пикник да правиме. Ем повеќе мајки сме, па ги гледаме ем они имаат занимација. Може и некоја активност како топка, шаторче, хамок.
    Друго место освен парк, шумичката Гази баба, има и ливадка за трчање и шумичка за истражување, а и љуљашки во близина. Ливадата врз КАМ во Козле, Шамак. Кркалево Трло накај СЦГ исто види :)

Јас барам некое место за дружба помеѓу Автокоманда и Аеродром. Давајте предлози :)

На kozuf и Dodo1 им се допаѓа ова.
  12. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    10.739
    Мајки :whew: Ве молам утешете ме дека е само период, и дека ќе помине.

Имам пишувано, ќерка ми (17 м) секој заб го вади со тешки маки... Сега пак е вадење заб, па како резултат на тоа = намален апетит и намален имунитет = закачи вирус од градинка = температура 39.5 на 4 часа качување = најверојатно поради инфекцијата има воспаление на Еустихијевата туба.
    Се' ќе помине, се издржува. Ама не знам дали од можното воспаление, детево се смени преку ноќ. Толку многу е лесно раздразлива, не ми се верува дури. Ма една секунда игра на музика, друга секунда вреска како да ја колат. Во минутата сака милион работи, ама не знае што сака. Саботата вечерта прв пат во овие 17 месеци (буквално од 10-ти ден ја спие цела вечер сврзано), се разбуди во 1 часот и до 4 сабајле врескаше. Бевме кај моите, значи на нозе јас, мм, мама, тато - 4цата како улави, кој ја нишка, па мама и тато во ќебето ја лулат дека многу сака она. Детево вреска. 10 секунди сака да ја нишкаш, па пишти. Па да ја држиш во скут, па да одиш, па да седеш, па вреска да станеш. Па сака во детската моја, па сака кај моите, па во маж ми, па сака со мама во кревет. :sweat::sweat: На крај заспа лежејќи во дневна на кревет, а татко ми на колека клечеше и ја галеше по коса. И од тогаш навака е лудница. Страв ми е нешто да сторам, да не ја растревожам. Додуша синоќа не се разбуди, само имаше период на офкање во сон, најверојатно од забите што ја болат.
    Бевме на лекар петокот, на контрола денес. Така си е се океј, и крвна слика, брис, тестови направени.

Само се тешам дека е некој период, и така и се поклопи со сите здравствени проблеми плус.

Дали некоја има низ нешто вакво поминато? Најомилената кукла на треска од земја. :?: Буквално за 360 степени различно однесување.

П.С. Си имаше една редовна дремка од 12 до 14 ч. Деновиве не може да биде повеќе од 3-4 ч будна. Две до три дремки по саат време има... И цело време и се спие. Температура нема од петокот навака. Не е дека заради температура е таква...

13. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    15.470
    Три дремки? Многу е. Иначе во скок сте… 10ти, исти сме и ние, како што пишав, заб скрши од што не знае веќе кај тера.:x

14. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    10.739
    И пак ја спие цела вечер....Еве синоќа заспа во 21 ч, уште спие. :| А вчера преку ден спиеше околу 4 ипол часа вкупно. Не знам што ќе беше ова. Дали е само до скокот.
    Никогаш до сега од ниту еден скок немаше промени кај нејзе. Ептен ми е невообичаено. :^)

15. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    15.470
    Најверојатно е истоштена од температурата, зашто реално висока била, па сега си се полни со енергија телото(како викаат, сонот е пола здравје) или може си надохнадува што не спиела тој период кога била болна и што ја мачеле запчињата.

На LadyR му/ѝ се допаѓа ова.
  16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    6.662
    Скок мајка, ама и полека идете накај toddlerhood, па ќе имате такви моменти се поише. Ќе се навикнеш.

На LadyR му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    942
    Истото, мојата само што наполни 17м пред една недела, од скокот е ама и полека почна со тантруми, за се почнува да се ака од земја, мава, фрла, крши...сношти пола саат пиштеше оти не можеше да ја стегне веледата и да и излези кремче да се мачка(оти скоро потрошен беше кремот), од непознати луѓе добива тантрум итн... изгледа почна тодлерството. :drunk:

На LadyR и Feniksgirl им се допаѓа ова.
  18. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.923
    Допаѓања:
    10.739
    Исто... Ако во секундата не и се даде тоа што го замислила, се фрла наназад со главата. Си ја дочука главата. А во секоја минута нешто различно сака, па оди разбери ја.

Нека се живи и здрави. Јас искрено се исплашив нешто да не се поремети детево бидејќи ептен драстична промена преку ноќ, за мене скроз непознато нешто. :|

Ќе видам денеска кога ќе ја земам од градинка што ќе ми кажат. Не ја носев некој ден, од што не беше добра. До сега ниту еден лош збор немаа - се најмила, најдобра, најпаметна, најсмешка. :D Сега обратно ќе биде.

19. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    15.470
    Аа во градинка се супер, за нас се тантрумите.:rofl:

На LadyR и Dodo1 им се допаѓа ова.
  20. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.066
    Допаѓања:
    3.191
    Сигурно од болка е раздразлива, а не знаеш да каже. И заби и вирус и воспаление.. Да и дадеш нешто да ја опушти малце ако е пак така навечер, да не ја боли увцето?