Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. angel4444

angel4444 Популарен член

Пробиотик никад немам давано, ми рекоа да паузирам омега до септ/окт, само 1 прскање солдевит 400единици.

2. Sredstvo

Sredstvo Истакнат член

Искрено јас ништо... Цело зимо и давав се и сешто и пак беше секоја недела настината и прекинав да и давам... Пробиотик, ц витамин давам само кога е настината.. гледам повеќе да јаде месо, зеленчук, овошје. Тоа е мое искуство

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Веќе 5денови не цица преку ден, заменети тие два подои со ужинки. Остана само цицањето навечер. Годинка направи пред 2недели.
    Ок поминавме со дневново одбивање некако прифодно си дојде пошто ручка ужинки, завчера само во еден моммент дојде ме гушна и почна да го гали цицето и позборував се погушкавме и дадов кајсиичка во раче грицна и заборави. Е сега од вчера приметувам левста града како да ме наболува нема грутче не е цврста не е топла ама онака ми е на мисла. Како оди приспособувањето на организмот преку ден, дали ќе пичне да се намалува млекото бидејќи нема да има побарувачка? Од десната града на маичката сабајлево приметив и протечено млеко… не ми се случило ова од кога беше мн мала кога течеше млеко по цел ден :(

4. Sredstvo

Sredstvo Истакнат член

Одмолзувај се преку ден околу врмето кога цицало, не целосно испразнување туку колку да спадне притисокот, секој нареден ден ќе намалуваш на измолзување. Јас така без никаков проблем и болки ја одбив

Baby warrior likes this.
  5. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Jas bidejci go odbivav a bev bremena ne smeev da pijam nisto za namaluvanje na mleko. Doktorkata mi kaza da nosam prsluk da mi gi drzi gradite da ne me bolat koga se polni wo mleko dodeka da se sredi i namali laktacijata.

Baby warrior likes this.
  6. Lavitaebella

Lavitaebella Истакнат член

Kade so decinjava preku vikend na toplovo , nekoja ideja dajte , mozebi nekoja dobra igroteka ne sme bile do sega 14m sme

7. Merten

Merten Популарен член

Бебе направи годинка сега и веќе немам идеи што да му давам за вечера, мислам дека цело време вртам палента/гриз и хип ноќна каша. Дајте ми некој ум што да сменам, што им давате вие?
    Исто така, колку пати неделно давате јајце? Сам си јади сега мафини, палачинки ама се е тоа со јајце, а не сакам секој ден да му давам

8. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Направи му тарана, јуфки, шпагети, овесна каша, домашно лепче со абц, кифлички и јогурт

9. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Јас мачкам и интегрално лепче со хумус, со абц, со путерче - ова во комбинација со краставичка да грицка или патлиџанче од страна на коцки. Овес со овошје и путер од јатки, другоооо киноа со моцарела и патлиџанче, не ми текнува друго :D

10. Merten

Merten Популарен член

Овес веќе мислам имам злоупотребено од правење:rofl:. Најмногу давам овес за појадок, така сварен со овошје или во мафини палачинки. Јајце му давам кајгана со лепче, просо, палента, гриз.. и мислам дека само ова го вртам цело време

Baby warrior likes this.
  11. nikja

nikja Популарен член

Soldevit sprej сте давале ли,19 месеци сме ни препиша ортопед гледам пишува,несе дава под 3 години

12. Tasha masha

Tasha masha Истакнат член

Солдевит е Д3, не знам зашто не би се давало, може ако едно прскање е повеќе од 400ие колку што е општата препорака за дневна доза. Прскај колку пати ти рекол, нема ништо страшно.

nikja likes this.
  13. dummy

dummy Истакнат член

Има солдевит Д3 од 400 и од 1000 единици, можеби тој од 1000 е за над 3 години дека дозата е голема во тој. Јас тој од 400 го давам од 6 месеци навака. За килажата на моето бебе (големка е бајаги) ортопед ми препорача 2 прскања секој ден а петок, сабота, недела по 3 прскања и со таа доза сме од 6м до сега (14.5)

nikja likes this.
  14. Tasha masha

Tasha masha Истакнат член

Нашиот ортопед уште поголема доза препиша, до 2000ие е безбедна доза за деца над 10кг. Сигурно има причина зошто го препишал тој 1000.
    Моево кога примаше 1000 ие и испитавме Д3 му беше под нормала затоа мислам дека тие 400-800ие се смешка во споредба со тоа колку му треба на телото. Најдобро да си го слуша докторот.

dummy likes this.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Дете направи година, ама со јадењето уште сме скарани. Доручек јаде ефинствено нормално овошје со житарка околу 200 гр може да изеде. Ручек едвај 15 тина лажички некогаш парчиња некогаш поситно, вечера ретко кога му е погодено. А млеко пие солидно и немам идеа како да пројаде. Брат му маф правеше на се што има на маса.

nikja likes this.
  16. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се заситува од млекото, затоа не е гладен после за друго да јаде. Млеко максимум смее да пие 500 мл во 24 часа. Дури подобро е и да е помалку околу 300-400мл. Ако пие повеќе од тоа, прво тоа намали му го, па види дали ќе почне да јаде.

SanelaS likes this.
  17. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Засипнат е нешто син ми веројатно од многу сладолед, предлог нешто на природна база да му дадам

18. nikja

nikja Популарен член

Од 1000мг ни препиша по едно прскање на ден.Јас им давав на бејбитол капсулите од скоро почнав со капките пливит д3.Сега друг ортопед ми ги препиша овие.Дали исто давате Омега со Дхеа сеуште,моиве нејадат риба и ми кажаа да им ги давам

19. nikja

nikja Популарен член

Од 1000 мг треба,ќе му прскам 3 пати сум земала од 400мг по грешка.Невролог на 9 месеци кпга ги носев последен пат он ни препиша тогаш 1200 единици да примаат д3

20. nikja

nikja Популарен член

Млеко какво ти пие,адаптирано или кравјо.Скрати му го млекото на минимум и ќе почне да јаде

Last edited: Jun 30, 2026