1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.312
    Допаѓања:
    1.742
    Пробиотик никад немам давано, ми рекоа да паузирам омега до септ/окт, само 1 прскање солдевит 400единици.

2. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    91
    Искрено јас ништо... Цело зимо и давав се и сешто и пак беше секоја недела настината и прекинав да и давам... Пробиотик, ц витамин давам само кога е настината.. гледам повеќе да јаде месо, зеленчук, овошје. Тоа е мое искуство

3. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.796
    Допаѓања:
    7.265
    Веќе 5денови не цица преку ден, заменети тие два подои со ужинки. Остана само цицањето навечер. Годинка направи пред 2недели.
    Ок поминавме со дневново одбивање некако прифодно си дојде пошто ручка ужинки, завчера само во еден моммент дојде ме гушна и почна да го гали цицето и позборував се погушкавме и дадов кајсиичка во раче грицна и заборави. Е сега од вчера приметувам левста града како да ме наболува нема грутче не е цврста не е топла ама онака ми е на мисла. Како оди приспособувањето на организмот преку ден, дали ќе пичне да се намалува млекото бидејќи нема да има побарувачка? Од десната града на маичката сабајлево приметив и протечено млеко… не ми се случило ова од кога беше мн мала кога течеше млеко по цел ден :(

4. Sredstvo

Sredstvo Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2024
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    91
    Одмолзувај се преку ден околу врмето кога цицало, не целосно испразнување туку колку да спадне притисокот, секој нареден ден ќе намалуваш на измолзување. Јас така без никаков проблем и болки ја одбив

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    656
    Jas bidejci go odbivav a bev bremena ne smeev da pijam nisto za namaluvanje na mleko. Doktorkata mi kaza da nosam prsluk da mi gi drzi gradite da ne me bolat koga se polni wo mleko dodeka da se sredi i namali laktacijata.

6. Lavitaebella

Lavitaebella Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2023
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    26
    Kade so decinjava preku vikend na toplovo , nekoja ideja dajte , mozebi nekoja dobra igroteka ne sme bile do sega 14m sme

7. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    996
    Допаѓања:
    1.429
    Бебе направи годинка сега и веќе немам идеи што да му давам за вечера, мислам дека цело време вртам палента/гриз и хип ноќна каша. Дајте ми некој ум што да сменам, што им давате вие?
    Исто така, колку пати неделно давате јајце? Сам си јади сега мафини, палачинки ама се е тоа со јајце, а не сакам секој ден да му давам

8. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    2.269
    Допаѓања:
    1.788
    Направи му тарана, јуфки, шпагети, овесна каша, домашно лепче со абц, кифлички и јогурт

9. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    3.796
    Допаѓања:
    7.265
    Јас мачкам и интегрално лепче со хумус, со абц, со путерче - ова во комбинација со краставичка да грицка или патлиџанче од страна на коцки. Овес со овошје и путер од јатки, другоооо киноа со моцарела и патлиџанче, не ми текнува друго :D

10. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    996
    Допаѓања:
    1.429
    Овес веќе мислам имам злоупотребено од правење:rofl:. Најмногу давам овес за појадок, така сварен со овошје или во мафини палачинки. Јајце му давам кајгана со лепче, просо, палента, гриз.. и мислам дека само ова го вртам цело време

11. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    2.916
    Soldevit sprej сте давале ли,19 месеци сме ни препиша ортопед гледам пишува,несе дава под 3 години

12. Tasha masha

Tasha masha Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    141
    Солдевит е Д3, не знам зашто не би се давало, може ако едно прскање е повеќе од 400ие колку што е општата препорака за дневна доза. Прскај колку пати ти рекол, нема ништо страшно.

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.586
    Допаѓања:
    2.250
    Има солдевит Д3 од 400 и од 1000 единици, можеби тој од 1000 е за над 3 години дека дозата е голема во тој. Јас тој од 400 го давам од 6 месеци навака. За килажата на моето бебе (големка е бајаги) ортопед ми препорача 2 прскања секој ден а петок, сабота, недела по 3 прскања и со таа доза сме од 6м до сега (14.5)

14. Tasha masha

Tasha masha Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    141
    Нашиот ортопед уште поголема доза препиша, до 2000ие е безбедна доза за деца над 10кг. Сигурно има причина зошто го препишал тој 1000.
    Моево кога примаше 1000 ие и испитавме Д3 му беше под нормала затоа мислам дека тие 400-800ие се смешка во споредба со тоа колку му треба на телото. Најдобро да си го слуша докторот.

На dummy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.744
    Допаѓања:
    8.216
    Дете направи година, ама со јадењето уште сме скарани. Доручек јаде ефинствено нормално овошје со житарка околу 200 гр може да изеде. Ручек едвај 15 тина лажички некогаш парчиња некогаш поситно, вечера ретко кога му е погодено. А млеко пие солидно и немам идеа како да пројаде. Брат му маф правеше на се што има на маса.

16. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    48
    Се заситува од млекото, затоа не е гладен после за друго да јаде. Млеко максимум смее да пие 500 мл во 24 часа. Дури подобро е и да е помалку околу 300-400мл. Ако пие повеќе од тоа, прво тоа намали му го, па види дали ќе почне да јаде.

На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sunrise!!!

Sunrise!!! Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    656
    Засипнат е нешто син ми веројатно од многу сладолед, предлог нешто на природна база да му дадам

18. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    2.916
    Од 1000мг ни препиша по едно прскање на ден.Јас им давав на бејбитол капсулите од скоро почнав со капките пливит д3.Сега друг ортопед ми ги препиша овие.Дали исто давате Омега со Дхеа сеуште,моиве нејадат риба и ми кажаа да им ги давам

19. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    2.916
    Од 1000 мг треба,ќе му прскам 3 пати сум земала од 400мг по грешка.Невролог на 9 месеци кпга ги носев последен пат он ни препиша тогаш 1200 единици да примаат д3

20. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    2.916
    Млеко какво ти пие,адаптирано или кравјо.Скрати му го млекото на минимум и ќе почне да јаде

Последна измена: 30 јуни 2026