Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.171
    Допаѓања:
    1.508
    Тука некаде сме ние со возраст. Од се ова што наброја моево само помфрит, бурек и пица знае да касне што да бидам искрена е ретко зошто и не јадеме често таква храна. Стоби Флипс давам кога има дома во принцип за неа купувам од оние детскине смоки. Чоколадо и такви работи имам дадено да проба но ништо од тоа не сака, плука па не и ни нудам. Јаде тоа што јадеме ние, манџи, палачинки, мафини, јајца, зеленчук, овошје.. Салами и кашкавал немам дадено, дури и од пицата и ги тргам.. Од млечни производи јаде грчки, котиџ, крем сир, јогурт и некогаш ретко зденка. Сок купечки не давам и варам јаболки и некое друго овошје и водата и ја давам.

На LadyR му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Aledarkali

Aledarkali Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2023
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    444
    Ве молам за совет понеделник секако ќе испитаме крва слика да не има некаков недостаток, малото има 14 месеци се што ќе најде става во уста, јас сум загрижена што јаде влакна наоѓа на подот и ги јаде, нон стоп смукам косата ми е врзана и мене и на поголемата ќерка ама успеват пак да најде, во какањето нон стоп влакна наоѓам дури и некогаш и тегнам од газето влакна и ептен плаче, ќе побудалам не знам веќе што да правам

3. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    3.385
    Дали би го купиле ова, рокот му е до август ? Ни дадоа тестер ептен и одговара, и ја смири кожата па ја мачкаме после бањање. Верувам дека до крај на август би го потрошиле штознам, не е мал попустот..

Прикачени фајлови:

4. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    3.385
    Јас давам се што ќе посака да проба, а ретко посакува. За викенд ако одиме негде и нарачуваме лепче потпечено, најчесто тоа го јаде или готова каша и давам. Помфрит јаде само така ако сме надвор негде, ретко. Од пица само корката ја сака. Чоколада сокови грицки не јаде, освен оние од пченка смоки што се ама ретко ептен, стоби флипс ако понуди некоја мајка на љуљашки јаде, јас не и купувам. Не и бранам ништо, детенце е нека проба ако и даде некој.
    Јас имам мака многу е пребирлива за јадење. Еве сабајле со цел мерак гибаница напраив пресреќна мислев ќе јаде, не сакаше ни да ја проба. Ни залак луѓе, ми го фрлаше. И на крај сув леб јадеше со грчки. Не знам што да правам веќе само готвам само фрлам, ми иде само со леб и каши да ја рана веќе ми е преку глава од спремање. Во градинка викаат јаде и репете стварно не знам веќе. Макарони и направив пред некој ден и демек ај здрав сос (авокадо, кашкавалче, абц), ми ги фрли. И дадов макарони со сирење, јадеше. Нерви искинав со јадењето

На nikja и LadyR им се допаѓа ова.
  5. Tasha masha

Tasha masha Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2025
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    157
    Може си сака по ʼнездрави верзииʼ :D Давај и со сирење тогаш да не се нервираш веќе и да фрлаш. Манџите прави ги како во градинка, погусти и со лепче попара.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    1.777
    Имам купувано вака, во аптека ми кажуваат дека медицинска козметика е сосема во ред да се користи и 2-3м после рокот :) јас не сум забележувала никакви промени а сум користела креми, мицеларни води, гелови..

7. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    898
    Леле јас вака не го хранам.... си помислив дека погрешив некаде...
    Јас дома што готвам за нас тоа јаде.
    Денес мусака имаше на менито и тоа јадеше. Смоки стоби флипс му давам од оние бебешкине не сакаше уште од мал. Авокадо нема пробано воопшто. Монте си јади. Краставица многу јади ја обожава. Грав ако имам и тоа му давам :worried:

8. nikja

nikja Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    3.051
    Допаѓања:
    2.916
    Моите се 19 месеци и јас имам премногу мака со храната,многу пребираат секое хранење е на сила.И јас само прави и фрлај,сега понекогаш ми јадат готови касичка,дури кога беа помали неги јадеа сега ги сакаат.Незнам веќе што да превземам,и затоа давам било што некогаш за да врти желудникот.

9. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    5.683
    @LadyR Јас не би се секирала да ми јаде така убаво :D. Инаку, мене ми е најбитно да го јаде тоа што е домашно зготвено, а дали ќе касне уште 2-3 пржени компири не се секирам веќе. Повеќето работи што ги наведи и јас не ги давам, ама кашкавал зошто избегаваш?

На Peperutce6 и LadyR им се допаѓа ова.
  10. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    3.015
    Допаѓања:
    11.249
    Па јаде младо сирење, грчки јогурт, домашна урда, кисело млеко. Не гледам некако потреба за кашкавал да и дадам кога јаде други млечни производи кои јас ги ставам пред кашкавал. Да е домашен кашкавал нема проблем. Ама купечкиве се...

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    4.202
    Некој за апетит ги има ли користено? Ми ги предложија во зегин, ми се видоа многу ефтини.
    IMG_8058.jpeg

12. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    970
    Допаѓања:
    898
    Јас давам пиковит сируп не знаам колку год е вашето дете. Искрена да бидам не гледам некоја разлика. Сфатив дека се е до детето.
    Воопшто нема апетит?

13. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    1.004
    Допаѓања:
    1.432
    Додека сме кај хранава.. што давате на одмор? Бебе е 13 месеци и не знам за јадење што ќе правиме. Во хотел планираме, ај да земам решо ама пак месо сигурно нема да носам и да му правам

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.777
    Допаѓања:
    9.737
    Готови каши ако јаде. Појадок/вечера сум давала лебче со намаз, тарана, палента со јогурт. Од кутија мултиграин со овошје измешано. Било свежо, било од шмукалчиња.

На Merten му/ѝ се допаѓа ова.
  15. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.299
    Ќе издржи неколку дена и без месо ама зашто да не би давала од месото од хотел? Едино ако јаде само блендирано па тоа да е маката. Ќерка ми исто како нас јаде на одмори и во хотел и во ресторани

На Noemi, naturally, Merten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    1.004
    Допаѓања:
    1.432
    Јаде и готови да. Така си мислев, ама зошто дома уште не му давам тоа ние што јадеме и му правам посебно, па сега не знаев како да се организирам

17. dummy

dummy Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.299
    Веќе над година можеш да даваш како за вас, обично така се препораките. Многу ќе ти е полесно и за организација било каде. Инаку имаш од дм каши што се 12+ што се со парченца внатре, еден период ги прифаќаше ќерка ми за некаде кога одевме ми беа спас. Исто и на babybio има некои поспецифични комбинации ама не сум ги зимала некако одјаде ќерка ми такви

18. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    1.777
    Дали некад коа трчаат децава ви гледаат на страна? Од скоро почна, само ме вади од памет. Трча и очињата на страна, коа ќе му викнам прекинува..све и свашта читам по интернетов :sweat:

19. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    9.690
    Допаѓања:
    16.051
    Да прекинеш да читаш. Супер е дечкото, немај гајле.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    2.035
    Допаѓања:
    6.794
    Да, едниот правеше така кога трчаше покрај ѕид, или ограда или нешто со линии. Некаде накај 16, 17м кога беше. Ама тогаш веќе бев искочена од тие филмови зашто се што требаше да прави за возраста правеше и не се секирав.

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.