Sin mi uste malki ke pravi 2-god I poslednive mesec dva stanuva mnogu sebicen. Problemot e sto ne im dava na decata nikoj nisto da dopre od igracki, piska gi buta silno. Najburni reakcii ima doma, mada I nadvor ili na gosti znae da piska. Dodeka so vozrasni e super, se dava miren sedi si igra. Ne moze gostin so deca da ni dojde, a nas ni e sram nekade da ideme. Care?
Mislam deka e normalen period kaj site. Odi vo gradinka? Kolku cesto igra so deca? Mojot so vozrasni nema problem, im dava igracki igra i slicno. Problemot se javuva so deca na negova vozrast koga ne saka da deli. Arno ama ne odi vo gradinka, nemame bliski so mali deca i seto toa go prepisuvam na toa.
Ne odi vo gradinka, se druzi so deca ednas do dva pati nedelno, no ete I tie veke nekat da doagaat zaradi nego. Inaku mnogu saka vozrasni, odma se zdruzuva so niv.
Јас и зборувам цело време, дека нема да и ги земат, само сакаат да ги видат, па ќе ги вратат, и она кога сака да види нешто и даваат, затоа треба и она да даде. Во игротека писка ако некој сака да ја земе играчката, па и зборувам дека не се нејзини, не и е тоа дома и сите деца заедно си играат со играчките. Зборувај цело време, периоди се, ама со зборување се полесно се поминува. Не му викај, објаснувај само смирено, така повеќе ќе те слуша.
Живци откорнав значи. Сајковски ме предупреди дека ќе дојде ова ама од дете све-јадач имам дете 2 залака-јадач. Еве саат и пол се молиме си печено јаболко со цимет и мед. 3-4 залака на брзинка ќе изеде и после неќе. Сега со банана му комбинирам за да јаде ама пак си молење. Сабајле доручекот исто пет лажички у толку. Па неколку залака кифла со јогурт и толку и тоа. Фактички ниеден оброк не му е повеќе од 100 грама. Ова трае извесен период со тоа што знае на пет дена еден ден да изеде се ко што треба. Давам и мултивитамини за да му отвори апетит ама слабо пак. Совет некој?
Лили и кај мене е истото. Од дете што јадеше се сега со карање и закани се раниме. Мојава има полни 3 а почна да зеза околу 2,5. Е сега во градинка јаде се, значи учителката вика дека дури и репете си бара и да не и давам ништо после градинка оти е многу јадена. И верувам, ја познавам учителката и не би ме мамела. За викенд и правам тоа што најмногу сака, некогаш сме буквално на пица и јогурт или нешто сл, овошје, зеленчук, сок, се појмовна именка, едно резне да касне се радувам. Период е и ќе помине, само нервите да не ги изгубиме. А и кај мојава многу палат приказни за доктори, брза помош, болница, боцкање, па како децата што не јадат ќе треба да одат на доктор итн. Што да ти речам, цел ден устава ми меле и пак не сум задоволна со количината и квалитетот на изеденото. А КС и е одлична, подобра него кога јадеше без проблем
@LiliBoz совет нуди редовно и чекај да пројде периодот. Кај син ми, во овие две години, имало периоди од в уста да не става ништо до три чинии од ручекот да изеде. Нашиот педијатар е за да го оставам да јаде колку што сака. Не сум форсирала никогаш ништо друго, освен витамин ц повремено и пробиотик со витамини исто повремено. Сепак и твојот внесува колку толку, има деца што ни толку не јадат.
Мојов не разбира со зборење. Џабе зборам мал е. И докторов ми рече не јадење не значи слаба кс ете внука ми до 3 год ич не јадеше буквално а сега 6 ќе полни и прасе е. Ама мајка што дете се и јадело може да ме сфати. Не знам дали пак да нудам на 3 часа или да чекам да помине повеќе време што мислите ? Инаку сега се заигра со машината за садови па се дојаде фала богу. Еден чува прсти да не стисне друг храни...
Кога немав деца коментирав за родители што ранат деца со 300 циркузи. Сега за да се изеде еден тањир спанаќ цела куќа оро игра Мајка ќе најдеш начин, со тв со играчки со машина небитно. Битно да се изеде нешто убаво оти за кроасани, бисквити и млеко и сл работи немаме проблем
Здраво сакам да прашам дали некој има искуство или кај да се обратиме оти досега немаме никаква информација се работи за синот 1год и 3 мес. детето е се супер од крвни слики од испитувања од напредување проблемот е што откако ќе го избањаме наднаш омалаксува и замижува со очината често му иди да поврати буквално на нозе неможи да стои и му иди да заспија.Од тие причини го капиме насабалје откако ќе се разбуди и гладен но пак исто.Ве молам да ми кажите кај да се обратиме оти никаде ништо не знаат.Буквално детето како да се онесвестува.
Да не го бањате со многу топла вода? Од многу топла вода може да се рашират крвните садови и да дојде до нагло намалување на крвниот притисок поради тоа. Затоа и така реагира детето. Додуша, првпат слушам за вакво нешто после бањање. На невролог сте биле? (Ако веќе сте поминале секакви испитувања). @LiliBoz и јас мака мачам со големиот. Од дете што јадеше се', пред две години стана пребирлив и нејадач. Дотогаш, јадеше се' што ќе спремев, без приговори. Сега може и цел ден да не јаде ништо. Живци немам веќе, ништо не пали.
Денес приметив дека веќе блендирано не сака , па му давам неблендирано и колку толку јаде. Туку кажи ми секој оброк освен ужинка со леб или не мора? Пошто кога има ориз или компир јас леб не давам..
Не, леб давам само кога јаде мачкано нешто. Некогаш и со некое чорбесто вариво, ама почесто не. И за малово така и за големото. Со малово на почетокот имав проблем, кога почнав на работа. Со големиот последниве две години е проблемот. Не дека не јаде воопшто, ама еве, ако не го нахранам јас, нема да се најаде убаво. Сам кога јаде ќе касне две три залчиња и толку. А јас ако му давам, може се' да изеде. Вчера беа на гости со татко му во друг град, цел ден со еден ѓеврек го помина. Дури вечерта дома јадеше. Се тешам дека е само фаза, а до кога ќе трае, ќе видиме.
Само еднаш пробавме со скоро ладна вода и не му се случи ова за што пишував ама кутрото се стресе ни беше грев а со млака вода и топла просторија секогаш се повторува симптомите се појавуваат уште при капењето особено кога главата ќе му ја потуриме со вода и тоа многу внимаваме да е сосем малку вода и не наеднаш.На невролог не сме биле.
Јас исто не давам леб за секој оброк. Леб јаде само за доручек ако дента ми е тоа во план. За ручек ако јаде месо и зеленчук леб не му давам, без разлика дали има компир/ориз или не во ручекот. Леб за ручек му давам само со грав,грашок, боранија, леќа и со јајце. За вечера обично му давам варени житарки, тарана, макарони и слично па и тогаш нема леб. Инакук и ние од пред два месеци се раниме само со цртани гледање. Не знам што му стана, ама мора да има некоја занимација за да јаде. Веројатно се фази и ќе поминат не знам што друго да кажам.
Машината за садови е единствен спас за да се јаде периодов. Абе на кров ако треба ќе се качам само нека јаде...