Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

1. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

И јас леб не давам со манџа, не за друго оти со леб ќе се најаде, манџата ќе остане. Ако правам месо и компир, тогаш и правам "хамбургер" како тато и тогаш јаде ама бара кепач и нез ( кечап и мајонез :) ) да и ставам внатре (facepalm). За појадок во градинка јадат мачкано лебче, јас преферирам овошје со елвита бисквити, за вечера јајце пржено или бисквити и млеко. Многу сме ограничени со избора ама само тоа ми јаде сама без да ја терам со сила. Да е до неа само млеко би пиела цел ден ама ограничувам на два пати по 160 мл. На станување и на легнување, во меѓувреме го кријам и викам дека снемало ;)

LiliBoz likes this.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Вчера, му пуштив риба со компир да се пече и ај велам ќе испасирам заедно со домат, модар и пиперка што имам ставено зимница за него. Дур бидне се најаде сарма со татко му. (facepalm) без зелката нормално. лебче мацнато со мевцето и оризот. И јас не давам ориз и леб комбинација ама ете, тоа сакал. Па за десерт му ја фукнав рибата место овошје или благо, да не пропадне :rofl: и одма друго дете освежено во лице... но после тоа веќе ништо не стави во уста. Утрово е добар, изел 2 кифлички домашни лиснати и јогурт и една банана до сега...

EuHenIa likes this.
  3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Кај мене јаде леб ако баба го рани. И со пире тогаш леб се јаде (facepalm) ама и детето си е лебар, што да му правам. Мојов има јадачки периоди ( се си јаде што ке му зготвам) и не јадачки кога ништо не поминува, освен леб се разбира. И јас тогаш манџата ја пасирам, додавам лук и свеж магдонос, му ја правам намаз и на леб му ја мачкам, и јаде, а уз пат и некое лажиче ке му протнам дур е занесен :D а дома сите мајмуни изиграваме за да јаде. Тогаш се црта со водени бои, лом се прави, цртани се гледаат, на една нога стоиме абе што да ти кажам. Инсистирам бар 4 пати во неделата да има манџа ( грав, грашак, лека, боранија) еднаш тестенини/ јуфки, еднаш риба и некоја тава печена еднаш или супа ( супи не сака ич).
    Во главно ми успева овој ред.

marchi-cool, kikin and LiliBoz like this.
  4. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Е јас никако да протурам брокула. Во се живо сум пробала и ја осеќа, нема шанса да ја изеде. Со помфрит со кечап сум ја маскирала и пак плука. Исто и тиква. Не мед, ореви, чоколадни кекси, нема шанса, еднаш, од што со сила сакав да ја наранам со каша што има тиква внатре ми исповрати на сред спална. Од тогаш не сум ни пробала. А супа јаде, надробена со леб внатре и тоа го рачунам за оброк ( ручек)

LiliBoz likes this.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Ај пробај со кисело млеко... брокула.

EuHenIa likes this.
  6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Тиква со павлака. И син ми не ја сака, вака проага.

EuHenIa and LiliBoz like this.
  7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

:rofl::rofl::rofl: уште со чоколадо не сме пробале очигледно :rofl::rofl:

кај мене брокулата не е фрка. кај мене ако неќе да јаде-неќе и крај па што и да е..

irena.1 likes this.
  8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Мојов за брокула е обратен пу, пу да не го урочам. Се што е зелено лесно поминува (брокула, блитва, спанаќ, грашок). Тиква исто нејќе, а печена јаболка па ич. Ја осеќа на километар и плука. Непечена златен делишес сам ја грицка. Оди па сфати што им се мота по тоа главчињата. Наше е да пробуваме се и сешто.

EuHenIa likes this.
  9. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Мајки керка ми веќе 2 дена има пролив, во рок од 5 мин. сабајлево сменив 3 памперси полни жолтило и тоа одма до грб е водена. И давам електролити иако не сака да ги пие, по некоја капка. Што да правам друго? Да ја носам на лекар или да почекам?

10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Da ne bese lebot detevo nemase da mi postoi. Od jadac na mandzi posle vadenje na 4ki leb e glavno jadenje :/

LiliBoz, simonka93 and simona_baby like this.
  11. simona_baby

simona_baby Популарен член

Welcome to the club :( Само кај нас наместо леб компир е :) и не сум сигурна повеќе дали е нејадењето од што несака или од забите.Ние четворки вадиме четири во исто време ама трае ова со месеци и искрено сум веќе на раб на лудило

wannaBeMomma likes this.
  12. simonka93

simonka93 Форумски идол

Кај сите исто е значи... Конечно денес ручаше боранија, инаку доручек, ручек и вечера само леб се :(

LiliBoz likes this.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Дај пробиотик.

14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Ти да видиш ние како вадиме заби ќе се швркнеш.. додуше очигледно исто. До пред два месеци имаше 2 заба а сеа има 8.

15. simona_baby

Гревчиња.Се изнамачи а кај се тројки и петки.Кога ќе излезат сите мислам ќе се препородам.И кога некој ќе рече абе ние не приметивме дека излегло на допир осетивме се чудам како е возможно.Инаку цели непца му се отечени и кај тројките и секаде

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Внука ми секој заб со пневмонија го вадеше, не е за утеха ама секогаш има бетер. . И мене не ми е јасно како на допир ги вадат некои ама ние не сме во тие..

simona_baby likes this.
  17. simona_baby

Мајки каде им испитувате крвна слика на малите?каде дава најточни резултати?

18. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Ние сите заби ги извадивме без никаков проблем, буквално го гледавме забот откако ќе никне :). Јас затоа се шалам дека очекувам второво да наплати за се за кое што првото не штедеше.
    @simona_baby ние кс претежно во Авицена правиме и во Букурешт во лабараторија. До сега немало проблем

TheSecret, simona_baby and LiliBoz like this.
  19. simona_baby

И јас се мислев за Авицена фала таму и ќе одиме.Дај боже ни за второто да не осетите јас па си викам ајде ваљда второто нема вака тешко да помине.

Last edited: Jan 16, 2018
    EuHenIa likes this.
  20. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Nie pravime vo avicena radi maticnata, ali za sebe odam vo sinlab. Tamu bi ti preporacala. Plus rezultati uste vo 2 ke imas na mail