Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.126
    Од цицање да се појави кариес??? :wasntme: Ме замисли сега :?:

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.632
    Допаѓања:
    35.235
    И јас се зачудив. Стоматологот рече дека и во мајчиното млеко имало шеќер. Преку ноќ само вода да пие.
    Не знам што ќе правиме :worried:
    А ич не сакам да и го ускратувам тоа задоволство :(

3. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Др.Јулија во соба за доење има кажано дека од мајчино млеко не може да се расипат заби, дека тоа е заблуда. Може има недостаток на калциум или гени се во прашање.

На joy1 и An-na им се допаѓа ова.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    @An-na а дали јадете доволно тврда храна? Пред два дена од еден стар стоматолог слушнав дека ронењето на млечните запчиња може да е предизвикано од јадење многу течна и блендирана храна наспроти цврста. Потребно било почесто да им се дава да грицкаат јаболко на пример.

Туку мене ме загрижуваат пожолтените горни единици. Веќе два-три месеци се такви и баш ме загрижуваат и планирам во скоро време да ја однесам кај мојот забар. Некој со слично искуство?

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.632
    Допаѓања:
    35.235
    @Kitten болна точка ни е цврстата храна. Никако да се навикне да јаде малку поцврста храна. Освен леб, се останато и блендирам сеуште, инаку не јаде :( Се обидувам од време на време да и протнам сечкана храна, ама слабо оди. Палентата не ми ја сака само затоа што има зрнеста структура :^) Педијатарот ми рече кога ќе биде спремна, тогаш. Ништо на сила.
    И нашите единици се пожолтени. Стоматологот рече дека е од ноќното цицање. И пожолтените и изронети запчиња и кариесот.
    Ах ќе си пукнам од мака. Толку се трудев да внимавам на хигиената на устата, посебно бидејќи јас цел живот имам проблем со забите, па сакав да спречам со време.
    Најверојатно дека сепак е генетика, како што кажа @leona83

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    Мојата не цица ноќе освен понекогаш за заспивање, но кога се успиваат со татко и успешно заспива без цице. Тогаш дефинитивно ќе и го скратам вечерното цицање, а и сакам да ја одбијам веќе.

И добро како би се справиле со веќе настанат кариес кај толку мало дете?

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.434
    Допаѓања:
    34.375
    Јас го однесов син ми,можеби ρано,сега на годинκа,κај мојот стоматолог(има неκое топченце на непцето).
    Исто ми напомена,деκа забите побρгу им се ρасипуваат аκо цицаат. Наводно,аκо детето заспива на гρада,му се задρжува млеκо во устата(не голта навρеме) и тоа пρедизвиκува κаρиес.
    Од дρуга стρана паκ,внуκ ми цицаше 6месеци,па еве го 6год.пρедни заби нема,цρни му се и му се изρонија(таκов бил бρат ми).
    Може се е до генетиκа и до цвρстината на забите.

8. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Во врска со забчињата, моето е 15 месеци и немаме проблем но ме интересира дали евеќе време да се четкаат и кои четки и пасти ги употребувате и како???

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    И моето е 15 месеци. Имам купено од dm едни гумени четкички за чешање и сеуште тие си ги употребуваме... Ни вршат работа за чистење на запчињата. Инаку имаме само 6 запчиња .

10. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    А паста?

11. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Не сум употребувала паста досега, со водичка си ги миеме уште. Не знам од кога може да почне да се употребува паста. :^)

12. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.858
    Допаѓања:
    28.514
    Мој совет за одвикнување од блендирана храна. На почетокот блендирај ама пократко од вообичаено и се добива некако полутечна структура на храната. По извесен период почни да пасираш со вилушка се додека не ја донесеш храната до сотојба слична на блендираната. По некое време почни грубо да ја пасираш па на крај давај ситно сецкана храна. Откако ќе се усоврши во јадење на ситно сецкана храна ќе следи моментот на јадење храна во парчиња.
    Јас така ја имам одвикнато ќерка ми од блендирано уште на 9 месеци кога имаше само 6 предни заби. ММ ме зафркаваше дека правам стратегија за небитна работа но мене ми е големо олеснување што имав успешна стратегија во одвикнувањето. Ете ја сега јаде во парчиња сЕ, единствено месото го сецкам на помали парчиња.
    Пробај да ја одвикнеш на тој начин, стварно големи сте за белендирано! Со среќа:sun:

13. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    nie koristime lakalut sum prezadovolna i maloto mi ja prifati

14. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Ajde nekoj sovet neznam dali mu e faza ili ednostavnon pokazuvanje na agresija. Poslednive nedela dena mnogu me grize. Abe nemozam da go gusnam ni da mu se doblizam abe grize so seta sila. Igra kice i lize :) cela sum modrici ne da go karam i mu vikam deka ne e ubavo a plus i go spremam za gradinka pa se plasam da ne grize tamu decinja

15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

,јас мислам дека така не бакнуваат, или барем кај нас, кога ќе и речам на ќерка ми ајде баци ме , се смее и ме каса. Или дека сега научил па интересно му е.

16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Да прашам од кога се почнува со воведување на кравјо млеко? Дали постепено во кашички може одкако ќе наполни годинка? Ние сме 11 м уште малку и ќе треба да менувам млеко или АД 3 или кравјо? ММ вика АД 3 да земеме но се мислам кое е подобро да се воведе со оглед дека ќе полни година? Ве молам ваши искуства...

17. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Адаптирано, ако можете да си дозволите давај без размислување барем до 18 месеци.
    Мојата е 20 месеци и уште е на АД.

На chocolade, joy1 и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    ^
    Можеш да правиш каши со кравјо, а за пиење адаптирано. Така јас би правила.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.196
    После годинка продолжив со Ад 3ка, но еве сега на 15мес почнав да и давам кравјо во кашички, инаку не пие никакво бидејќи цица уште.

20. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Koga napolni godina pocnavme so kravjo- domasno.
    Ad kapkite gi prekinavme vo Juni i sega planiram pak da i davam
    Od istite se prodolzuva taka?