Потполно нормална реакција ан таа возраст. ГИ фаќа страв од одвојување од мајката и од непознато. Тоа со заигрувањето може да значи дека си вежба внимание. Ако добро комуницира со луѓе и со вас, се врти кога ќе го слушне името, почнува да кажува смислени зборчиња, покажува кон предмети што ги сака тогаш немаш место за паника.
za zboruvanje seuste ne zboruva ,si brblja nesto po negov jazik retko koga izgovara tocen zbor pretezno vo slogovi kako ta-ta ba-b i taka ,a za drugite raboti da ,se vrti na negovo ime pokazuva na mene nos ,oci usi nosi igracki ,gi stava vo fioka i gi vadi.........prvo dete mi e ,cela sum zbuneta !!!!Majka mi mi vika dosta baras maani vo deteto ,opustise i ostavigo da si rasne!Mozebi e vo pravo
Ако комуницира тогаш е во ред. Првиот збор е кога ќе каже нешто што јасно може да одредите значење. На пример вика тата и гледа кон татко му. Или вика тата и гледа кон некоја играчка (може играчката да ја вика тата) - ова ќе го знаете ако повеќепати ја каже истата формулација на гласови и земе или покаже кон ист предмет/човек. Некогаш сме премногу загрижени ама со прво дете сите сме такви, се е ново.
Може да ми ги сликаш ако не ти е тешко.Јас во 5-6аптеки прашував и сите .Една ми вика супа од кокошка за имунитет
Мајки дали давате вакви ампули за деца? Јас немам давано ама сакам сега пред вакцина да му давам некое време. Задоволни сте? Ние сме 19 месеци.
Знам... Мене на педијатар ми викаа нее не постои такво нешто. Во аптека за чудо не ни направија никаков проблем. Еве пробај со овие витамини, ние 2 вакви испивме, сега пауза малку
Јас давам по 5 мл 16+ сме . еднаш дневно десет дена па пауза. За задоволство ќе ти кажам кога ќе појде во градинка сега дома седи и здрав е нема кај да се разболи.
Jas otkako vidov deka nema alergija na med pocnav da davam. 21 mesec sme, a davam nekade od 17+. Ima ubav vkus, sinko gi saka. Stavam vo caj, voda, ceden sok.... Zadovolna sum i ke prodolzam da gi koristam
Има ли некои разлики во симптоми по кои би можело да се претпостави дека се работи за вирус или за бактерија, без крвна слика?
Па тешко.. особено ако е носе или грло, потешко без крвна слика да се воспостави дали е вирус или бактерија... зашто слични се симптомите еве на пример на стрептокока и на вирус обичен со кашлица и затнат нос, мора крвна слика и црп... Зашто има различни бактерии, различни вируси, па и грипови..
Не знам што се случува со моево дете, има 22 месеци. Преку ден е супер, си игра, не прави никаков проблем, весел е , кога ќе дојде вечерта, накај 2, 3 почнува да плаче на цел глас, не сака да биде покриен а посл се тутка бо мене, ненам штп да правам, 9месец сум бремена и многу сум оптеретрна
Не се грижи, истото го поминавме тој период. Од нигде никаде се будеше сред ноќ и вриштеше, ама вриштење од грло како кој знае што да се случува па преоѓаше во плачење со солзи и липање. Треше околу месец дена. Кога ќе станеше така палев светло, го гушкав силно и му зборував. Не знам зошто но многу правеше разлика да ја смениме просторијата- па ќе се преселевме во дневна. Некогаш додека да се смири а почесто не сакаше да се врати во спална (иако спие со нас во кревет и се гушкаме цека вечер) па се селевме со перниците и ќебињата. Мене многу ме загрижуваше ваквото однесување поради фактот што немаше причина за ваквите испади. Ниту нешто му се имаше случено во текот на денот, не изгледаше ни дека сонува нешто- ама кој знае. Си помина самото од себе. Во разговор со мајки, кај повеќе дечиња се случува ова околу 2 годишна возраст и некако почесто кај машки (тоа е мој впечаток). Ќе помине, само ќе ти треба доста кофеин периодов
Кога треба дете да почне да спие на перница? 17 месеци е и сеуште спие само на душек, па незнам дали е ок да си тера така?
Мајки синко деновиве беше со џатнато носе и поткашлуваше..Сега кога стана беше премногу топол мерам тт 39..Му ставив чеп температурата падна..Дали да носам на лекар или да почекам да видам дали пак ке качува..Инаку цело време плаче кенка неможам ништо да му погодам
Тешко е да се определи, симптомите се речиси идентични. Сепак кај вирусите може да се каже дека се за нијанса во поблага форма. Нос што тече, со безбојни мрсули обично е вирусче, промена на бојата во зелена може да значи дека е бактериска инфекција. Болка во уво е бактериска инфекција. Температурата што ја качуваат обично е пониска при вирусни инфекции и треската е во поблага форма и обично трае до 2-3 дена максимум. Сепак многу чести се секундарните инфекции кои првин се предизвикани од вирус, а потоа како пад на имунитетот настапила бактериската инфекција. Ако со тек на време состојбата не се подобрува односно симтомите се влошуваат може е знак дека настапила бактериска инфекција. Поубаво е да спијат на рамно, јас не би нудела сама додека не побара.