Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    A
    Aj procitaj na net za night terrors i vidi dali se pronaogas, ima soveti kako da postapuvas i sto da pravis/ne pravis.

На Lonely1604 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Ova e da fatis ludnica.. tolku mi.e.strav.. toj ne samo sto.place ina.I baranja, tamu legni, tamu sedni, taka.drzI...

3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Значи не знам што ќе се прави со ова вриштење у сон во сред ноќ. дур се освести 15 мин е ко да го коља некој. мислев заби се ама не се. Потоа чим отвори очи расположен е ама дур отвори е хаос. И никако не ги отвара ги стиска колку и да го будам а патем недела дена спие само со запалено светло... што ќе да е ова?

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.064
    Допаѓања:
    328.422
    истото го минавме лани зимскиот период.Хорор човече од три недели.Една ноќ толку вриштеше и помодри мм се исплаши и звонеше во 4 сабајле во брза помош.Незнаевме како да ја смириме.Вриши урла клоца ,како да не не распознаваше .Баш тогаш и на зимување заминавме ама теророт продолжи и таму и тоа само при спиење.На крај помина само од себе

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Абе си мислев да не е од градинката нешто да сонува ама ова почна уште пред да појде. Потоа станува и седи 2-3 саати си игра. ..

6. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Ноќен терор се вика состојбата. Минливо е, само треба да се открие причината за таквото нарушување на сонот. Обично некоја за него преемотивна случка во денот може да биде поттикнувач.

На mal.ecka, LiliBoz и Annath им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.159
    Ноќен терор @LiliBoz . Не го буди на сила, само гушни го и чекај да се смири. Ако те турка, само држи го, не мора да го гушкаш. Сам да се разбуди е најубаво. Го поминав тоа со големиот еден период кога имаше година и пол.

На mal.ecka и LiliBoz им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Не ми е јасно како почна ова.. баш секојдневие теравме кога почна. Пред некоја вечер се повреди има модринка на аркадата. И кога го будам џабе не се буди дур он не реши. Гушкам ама ме бута. Едино кога ќе запалам светло малце од малце помага.. побрзо се буди но..
    Од прилика колку време трае ова?
    Таман мислев ги совладав тантрумите , ете ти нешто ново што не знаев ни дека постои..

9. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Nemoj nikako da go budis, poloso pravis. Vnimavaj da ne se povredi no ostani smirena i so tivok glas zbori mu smiruvaj go. Procitaj na net za ovaa sostojba, koga ke ja razberes ti mnogu polesno ke se spravuvas so nego, istoto go pominav i povtorno povremeno se slucuva.
    A za tantrumite sorry ama ne si gi sovladala, doprva ni doagaat vo naredniot period ;)

На Annath и LiliBoz им се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    не ни мислев дека практично сум ги совладала, туку теоретски. Затоа велам ова нешто ново ми е :) пеам зборам гушкам будам (што е грешка последново ама ете не знаев) но се дур не стане не се смирува. . шанса нема да презаспие веднаш..

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  11. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Јас приметив дека кога повеќе му зборам, повеќе го галам и пробувам да го смирам полошо е т.е. како што викаш додека не се освести скроз нема презаспивање. Еднаш во 4 сабајле цртани гледавме за да се доосвести и смири. Грешка.
    Потоа се изначитав на нет и почнав да го будам пола час пред очекуваното време на напад, колку да подотвори очи да му ја прекинам НЕ РЕМ фазата на спиење и го оставав да продолжи. Не помогна многу ама тогаш веќе и престануваа будењата.
    Инаку мојов врескаше во сон ама со отворени очи се движеше низ креветчето, а погледот...стакласт. Ми требаше време да разберам за што станува збор, сега е веќе полесно. Некогаш и не доаѓам до него, го оставам да плаче ама го гледам...кога не го пипам побрзо презаспива ама урлањето е тешко за уши :)

На marchi-cool, Lolipop23 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    фала ти многу за одвоеното време и тебе и на Анатх и за советите. Ќе видиме вечерва како ќе е.. очигледно и ова е фаза но ете ако не ми кажевте што е ќе се чудев уште . фала уште еднаш :hug:

На Annath и wings им се допаѓа ова.
  13. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Sto e.ova
    sto e ova? Nekoja epidemija , I nie sme isto, skoro.edna nedela

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    не знам ама сум приметила дека во ист период на неколку мајки не ни спијат децата, друг пат па вакви напади, трет пат па плачливи се.. не знам како е можно олку коинциденција

15. Lonely1604

Lonely1604 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    300
    Ova e strasna rabota, jas nemozam poveke I neznam kako da postapam ... mnogu mi e zal za.nego so, taka se maci

16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    Ништо ќе издржиме ќе гушкаме ќе галиме. Тоа е.

17. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Мами некој совет како ги миете запчињата на вашите малечки..кога беше помал немав проблем, ама сега последниов период а ја види четката одма сака он да ја земе и ништо не можам да му ги исчеткам, ја зима он и ја гриза, лом ја направи, а си јаде и чоколатца некогаш страв ми е ке му се расипат :(

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Кај мене за мИење заби нема компромис. Прво јас, па после може сам. Ако баш се запне прво сам, па после јас. Ако не сака ни така на крај го легнувам и му четкам. Знаеше да се извришти убаво, ама научи дека ни тоа не му проага и сега си е бајче. Прво јас, па тој. Може да се спаси само ако заспие инцидентно рано.

На Lolipop23 и alisijad им се допаѓа ова.
  19. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Јас му ја давам во рака па со моја рака ја држам неговата за зглобот и јас ги правам движењата. Ама со влажна четка само проаѓам, паста без флуор на веледа купив ама не ја сака нагони добива

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  20. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Имaвме еднa плaстичнa куклa-чoвече сo гoлеми зaби и 2 четки. Јaс ги миев нa дете a дете нa чoвечетo. Мнoгу му беше интереснo тaкa.

На irena.1 и joy1 им се допаѓа ова.