Исто со малово во понеделникот. На три часа полни пелени со течна смрдлива столица, слузава и зеленожолта. Настинато е. Пробиотик, течности, неутрална храна ако јаде. Компир, ориз, печено јаболко, незрела банана... ќе помине.
@sofi2107 @Poppins Naseto ludilo trae veke dve nedeli a I dalje produzuva kolku sto gledam. Nas cetvorkite ni izlegoa cekame uste dve trojki I petki (za niv se nadevam pokasno ke izlezat) Isti slucaj sme ne mi se izleguva na uluca so nea, znaci histerise u sekundata I se treska od zemja skoka I se udira ednostavno vo tie monenti se blokiram neznam sto da pravam. Ic ne e istoto dete, ne sto se udira sama pa I mene me kube, grebe nisto ne mi dozvoluva a I primetiv samo na mene toa go pravi koga e so baba I ili tatko I pomirna e a mene stom me zdogleda pocnuva ludiloto I neznam zosto taka pocna da mi pravi. Jas poludev iskreno em na rabota po celi noki budna abe se iznakarav so site kako da mi se vinovni site drugi. Neznam kako da se prosvetlam dase stabiliziram iskreno me vafi od takt I maz mi mi veli sto ti e tolku jaki zivci imav sto ja prenosev vo race do pred nekoj mesec I I udovoluvav sve a sega veke ludilo me faka nekako popustam stvarno. Cudna e kako nekako nervozna mi deluva, place,vreska,se treska I ona po glavata si lepi slakanici, frla niz soba se I sesto.Nie pred nekojden so velosiped trgnavme vo park I ona isto se vozese dve minuti I op I tekna ke odi pa nesaka ke go turka velosipedit ona jas neznaev sto poprvo dali da ja drzam nea a natovarena so kesi,velosiped za turkanje mi zvoni telefonot po stopati ona se razurla lele isto I jas poludev edvaj se vrativ doma I si rekov veke nadvor ne idam samodo dvor. Iskreno jas se molam da e samo period ova zosto neznam kako ke se naogam.
И моево имаше тт... ноќта од понеделник према вторник. Почна со 37.6, качи до 38.1 Ништо не давав, само цицаше и вода пиеше. За среќа, немаше проблеми со апетитот. Кај нас толку траеше, потечни столици имаше до вторникот утрото, после тоа ништо до среда наутро, нормална столица. Ќе мине.
^^ i nie isto. Tantrumi li se sto li se preeska vo kujna legnal na plocki i place bez nikoja pricina i toa place bre mislis go kolat go ostaviv da se isplace pa pocna da se smee i da me guska hahaha. Sinoka od nigde nikade mi dojde i me grizna za raka silno krv mi pusti i ko nisto da ne bilo si izleze od soba za nadvor nekam da zboram vo apteka preeska im vleze vnatre kaj aptekarkite vo galaxy pocna da si vadi sam kamioncinja i da si gi vozi pa ja fati prodavackata za raka i ja setase niz prodavnicata a vo mat star im gi rasturi site patiki dur probuvav jas za nakaj doma nekese da se vozi vo tricikal pa aj da go butka nekese ni toa vo race mi se tegnese odvaj se pribravme. Sram me faka nekad da go nosam nadvor vise. So site na lulaski se zakaca im frla pesok igracki im zima. Dzabe mu zboram mal e. mm go brani ubavec na tato bravo a ne razbira deka jas cel den si go krkam pa posle nervozna sum bila, a so nego ko drugo dete da e
I sinko e od cetvrtokot so temperatura. Denje stabilen ili do 38 najmnogu, prikvecer i nokite kacuva do 39.7. Nokeska moze i nad 40 da otide, mnogu tesko mu meram so zivin i vo son oseka, okolu 4 dadov cepce, za brzo simna i od togas ne kacil. Drugi simptomi nema nikakvi. Izleguvaat 4kite, na site 4 mesta ima eruptivni cisti. Dali propratno fati nekoj virus... na lekar ne go odnesovme, no i vecer ako kaci ke mora.
Znam deka ne e od zabi, pretpostavuvam virus nekoj e, bidejki nema nikakov drug simptom. Od kaj znam, ne sum pametna veke, imam loso iskustvo od urgenten kaj nas i ne mi se maltretira dete. Eve denes e podobar, ne kacil seuste, jade podobro, samo e kenkaliv i saka se vo race.
Добро вечер. Сакам да ве прашам доколку некоја има искуство, знае или е во иста ситуација да сподели мислење. Синко е 12месеци и од дома кога дојдовме дали зима или лето он дур цица е како со вода да сум го полила. Се роди со поеќе коса па до сеа 4 пати како е шишан. Никогаш хулахопки или дебели блузи не сум облакала затоа отпаѓа она...се поти од шо е наоблечен. Скледџија е тежок. Зимото спиеше со тенко боди на прерамки и тенки пижами или шпикозни, со мене спие и се покривавме со не дебело ќебе, тт небила повеќе од 19°С и пак ноќе е жива вода грб и коса. Сега веќе последниве 10дена спие со тенки пижами или шпикозни, без боди и покриени со оние меканине ќебенца тенки и дури и прозор на кипање отворен пола ноќ и пак он жива вода. Денски е само по тенки панталончиња или тренерчиња долни, боди на прерамки тенко и тенка мајчка на кратки ( боди облакам зашто лази и шеткаме за раце низ стан, а балконска врата е отворена па дуфка ) и пак е утоп. Денес од надвор се вратив два пати зашто беше заспал во количка и беше утоп во грбот ( облечен како и дома ). Еве сеа пак два пати го пресоблакам се препотува дур шета по стан и трча ( за раце го држиме ) и вика демек пее . На гугле свашта се изначитав. Педијатарката вика ништо страшно покруоен е затоа. Мада еве имам две дечиња иста возраст на блиски и иста килажа се и немаат мака со препотување ( дечињата иначе на Ад им се ) мојов дур цица највеќе се препотува. Иначе е 11кг па незнам стварно дали е до тоа. Ни јас ни мм неаме ороблем со потење. Од што може да е и дали е нешто посериозно т.е. дали ова ќе се нормализира или? По цел ден со фен го сушам и зимово и летото и еве и периодов. Највеќе ми е да не испонастине иако одма го пресоблакам, ама навечер некад турка ќебенцето и случајно кога ќе станам кога бара да цица оппп он непориен.
Обично тоа потење се поврзува со недоволен внес на вит. д. Твоето е прилично понапредно, можеби и треба поголема доза од витаминот. Не знам колку е точно, сум слушала од други мајки на кои лекари им кажале така. Колку вит.Д му даваш и што ви кажува ортопед?
Да и јас тоа го имам чуено и прочитано по гуглево и форумите. Педијатарката му препиша по 2 капки Вигантол уште пред неколку месеци и така тераме. Ортопедот кога бевме рече дека се согласува со одлуката со педијатарот. Баш му го спомнав ова и категорично рече никако повеќе капки. Го прегеда целосно и ехо правеше вика само по 2капки. Биле сеа акоро на некој семинар и некој нови истражувања и дека небило убаво да се внесува поголема доза на витаминД доколку нема индикации. Ако е ок све со моторика,коски, глава, развој итн дека се знаело која доза е потребна а тоа е највеќе 2 капки Вигантол на нашево подрачје. Ја искрено од прес 1-1ипол месец почнав по 3 капки да давам откако читнав за ова и ти пто кажуваш што си чула. Витамин Д се испитува само венски и искрено несакам жал ми е да го боцкаат за да проверам Витамин Д. Еве деновиве го шетам на сонце намерно за природен витамин Д да прима организмот. Кога цица е тогаш највеќе се препотува, косата му е како од бањање мокра и страната на која лежи и грбот. Педијатарката ми вика :ај не читај свашта и остај дете супер си е. Убаво шо се поти барем токсини исфрлало...хмммм па не е баш интересно зашто само го пресоблакам и со фен дувам за да не настине...фала Богу до сега не настинал ама фенон мислам само дува Баш сега чекам пак ќе ја прашам на следна контрола. По она што си чула и прочитала кажи ми по колку капки Вигантол давале/даваат???
И мојата се поти многу во косата само. Кога пие млеко и ако ми задреме во раце,абе утоп е. Уште малку десет месеци ќе правиме, а ортопедот ми рече 5 капки да давам-јас давам пливит д3. Ми е страв многу од настинки дека се поти
@sofi2107 мојот исто ставаше доста килажа, од 8 месеци веќе имаше 11 килограми, и се потеше премногу. Сум го преслекувала по неколку пати преку ноќ, потеше и под очи, на брада, под нос. Сега е стабилизиран малку, ама се уште поти. Инаку го однесов тогаш кај др. Олгица (ако не се лажам и ти имаш искуство со неа) и истото за Д3 ми го кажа и ни зголеми на капките, Пливит Д3 му давав јас. Исто и фонтанелата доста доцна му се затвори, а испитување не правевме.
Значи нема везе дали волку или толку пие дете Витамин Д. Ете твоето 5 капки а моево 2 и исто е утоп. Сеа и пишав на другарка ми ( еднокринолог ) ми вика скледција е нишо не му е на детето пази само пресоблакај го одма и глеј да е сув за да не настине да го пресече. Вика имаат брз метаболизам и неверувам да е паталошки. На своја рака не зголемувај дозирање на Вигантол ако ортопед и педијатар не ти кажат поинаку. Вика провери и тероида ама не верувам да е тоа и гарантирам. Ќе се нормализирало со тек на време и немало место за грижи. Само обавезно да му сушам коса често и да го пресоблакам. Еве го у моментов цица и како да сум го полила со вода косата му е. @kristina.k да Олгица му е педијатар и она го сгаи на 2 капки Вигантол. Рече нема потреба од повеќе и откако и го спомнав она што сум го чула за повезаноста на Витамин Д со потење. Фонтанелата му се затвори многу порано на мојов сигурно беше пред 7мес ама не памегам да не излажам искрено. Баш сега чекам да се врати од одморот и ќе идам и че разговарам пак за ова. Мада сега веќе иде и лето и ВитаминД не се дава колку што знам. Самооооо го дувам со фен и пресоблакам ко луда. Па и мајчки со мене носам и надвор пресоблакам или се враќам дома и пресоблакам. Ако е потпрен на наслоначот од количката или заспие...аууу утоп му е грбот. Во седиште у кола смрт ми е кога го ставам зашто секад е исго мокар цел грб па и двеге блузи. Зимото му соблакав јакна или скафандее и така у седиште, греење не пуштав зашо ќе беше бетер па и че ми го пресечеше кога ќе излеговме. И пак мокар позади цел е секад. Во Веро, Рамстор па и кај и да влагаме зимото го расоблакав и шетав/пазарев и он расоблечен како за по дома иначе ќе се напраи утоп. Колку има малиот твој сега? Извини можда си пишала по темиве ама сум изумила извини што прашувам.
@sofi2107 добро тука негде е количината на Д3, моево пиеше 5 капки на Пливит, ама фонтанелата имаше улога за советот од Олгица мислам. 2 и пол е сега, а единствено најголем проблем за во кола ми е, исто како што кажуваш после една минута возење се препотува, па ќе пребледи цел, со отворени прозори мора да сме. А во спиењето помалку се поти сега, ама нема шанси да е покриен и многу лесно облечен.
По 5-10 капки давале, ама за Пливит Д3 тоа, не за Вигантол. Но сигурно тука имаат улога и други фактори, како фонтанела, колкчиња, развојот, сигурно добро процениле. Инаку, Д3 без прекин независно од сезоната се дава до 18 месеци на нашево подрачје, после тоа се прави пауза само во лето, т.е во месеците кои немаат р во името. Јас на малово му давав ланското лето капки, иако цело време беше надвор. Годинава ќе правиме пауза од следниот месец, бидејќи има 19 месеци. И со големиот после 18 месеци пауза правам секое лето, од средина или крај на октомври почнувам со Д3.
Е да може и внесот на поголемо количество Витамин Д зависи и од оние фактори кој ги наброја. Кај малиот фонтанелите две порано се затворија,јадра и колкови океј све, цврстина и остало исто океј. Кај Тони Талевски идеме и ни кажа не повеќе од 2 капки и така терам. Ама ете сега бргу почнав по 3 да ставам зашто не секогаш убаво лажичето ми го излижува. Јас пак мислев после 1г лето не се даваат,поима неам зашто така мислев. Ама сепак педијатарката како ќе каже така ќе тераме, на своја рака не прекинувам. Ја чекам од одмор да се врати и баш ќе видам што ќе каже за потењето и внесот на Вигантол доза. Фала ти
Мајки од синока малиот ми качува тт..Денес правевме кс црп малку качено и крвта слаба друго се е во ред..Еве сега спиеше но стана со тт пак..Антибиотик алмацин ни дадоа..Почна и да закашлува..Керка уште ја држи тт одвреме навреме качува веке 7дена..Колку време траее оваасо тт