Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Ех за белиот слез тука па ми рекоа дека само ја смирува кашлицата, не е за искашлување, баш сабајле бев во аптека.
    Памет немам. Полно е дете шлајмови... Да пробам м?

Рече дека се настинати, да не не му е арно? И моето беше така 3 дена, го однесов на лекар мака си имал, воспалено му било увцето.

Последна измена од модератор: 23 април 2018
    На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.
  2. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.061
    @Mari-Ja. Да но сега е подобар..Одкако се разболе е вака..Уствари тој и никогаш не е бил мирен и не знае да се заигра ама сега оваа е страшно..Обично плачките се за надвор а премногу е топло надвор..Тој сака цел ден а имам раб и дома и не сака никој да е со него само јас..Како и да е се надевам ке помине само сакам да е некој период

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.818
    И мојата кога беше болна ми беше се во раце, кога оздраве уште малку имаше некој страв и не се делеше од мене. Ако реагирам понервозно и цело време се обидувам да ја оставам уште толку се лепи. Најмногу пали кога вика ниша мама не и викам не можам, ова она, туку и викам сега мама, ова да завршам, ја земам колку да се осети сигурна и после не бара пак. Не го одбивај, земи го погушкај го, па остави го малку, па пак ако побара пак земи го малку и така ќе види дека си му достапна, да не се осеќа несигурен. Барем кај мојава вака пали. :)

На Mari-Ja, Ava.84, Lolipop23 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Малата десното окце и е црвено од едната страна како испукан капилар.Гутлички нема. Од што може да и дали да ставам капки и да одам на др?

5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Да прашам , можеби е глупаво прашањето...Ви се случило да им мириса здивот на децата? Пред некое време некој пишуваше...Ммиеме заби (добро можда не секое сабајле и навечер, ама бар еднаш во денот- да)...Се чудам од што. За викенд кога е дома - не, ама најчесто кога го зимам од градинка . Во памет си викам срамота, ќе речат не му водам хигиена...ПА некој со слично искуство?

П.с....Миеме заби и не плука, не знае уште...како да го научам споделете искуство, нему му е интересно кога му покажувам како да плука се смее, и пак си голта. :worried:

6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Мојов неколку пати го има пиено по препорака на матичната за тоа. Не знам што да ти кажам искрено, еве некој поискусен нека сподели. И тоа сега го препорачуваат за над две години мислам, а мојов го конзумираше на неколку месеци старост. Тогаш го даваа на бебиња, фала богу реакција немало.
    @blessed.an и мојве се такви кога се болни и после тоа. Едноставно дете си бара сигурност. Еве, моментално со една рака пасирав каша, во друга него го држев. Кукава ке прооди, па нека. Што да му правам, не му е арно.
    @kikin на постариот му мириса ако има црвено грло или ако има бели налепи на коренот на јазикот или грлото.

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Аааа сум приметила дека има бели налепи на јазиче кога му мириса. Чистам со газа. Може да е од тоа значи...а од што се тие налепи,,не знам....

8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.753
    Моето дете од вчера вечер од ништо буквално ништо наеднаш капна омалакса и качи 39 темп. Чепчиња ставав на 4 часа цела ноќ и ништо буквално не се случи оти цела ноќ бевме со 39 темп. Сабајле рајо го однесов на лекар пак темп 39 и не мрда. Докторот ми даде антибиотик и блок макс сируп и рече да го избањам со топла вода ... тоа и го сторив ама нема некое подобрување еве после еден час.. сега спие и набљудувам за некој саат дали ќе се опорови или ни рече да одиме на инекции..
    Избезумена сум ова прв пат ни се случува откако е роден а откако дојдовме овде од здраво дете бон стоп сме по болници..
    Блок макс дадов 4 мл сега по нарееба на докторот рече на 6 часа по 3 мл подоцна ако има подобрување ако не правец на инекции..
    Како да го облечам??
    По боди е само и тенко чершавче..
    Што ќе беа овие маглишта не знам..
    Му земаа и крв констатира бактерија на грлото..

Последна измена од модератор: 24 април 2018
  9. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Витамина, можеш да дадеш друг антипиретик после 2 часа ако не спушта температура. Не поминува со блокмакс кој е ибруфен, после 2 часа дај му парацетамол или далерон сируп. Ние така симнувавме. Чепче и после 2 часа парацетамол. Нека му помине што полесно и побрзо!
    За облекување, моето беше на боди по долги и тенки панталончиња, босо низ дома. Надвор темп беше околу 10 степени тој период. Кажувам бидејќи не знам во мк времето какво е.
    Оваму денес залади, од 28 на 12 падна...

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    елај си на инфективно. Ќе си лежиме заедно...

11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.753
    ;(

12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    @vitamina и вие ли болни, аман веке. јас комбинирам блок макс со парацетамол чепче на 4 саати најизменично и не падна тт, а во мегувреме оцети, масажи со разреден алкохол, туширања за да издржи до наредното давање на лек, инаку 40 ке вивне. не сум спиена три ноки. ако имате бактерија и почнувате антибиотик пред да го почнеш јас би направила брис од нос и грло. за да видиш која бактерија. направи си го во приватна лабораторија ако матичниот не ти дава упат. минатиот пат на поголемово срека што направив,кога дојде резултатот испадна дека не одговара антибиотикот на таа бактерија и џабе го пиел два дена, срека го сменивме и за еден ден спадна тт.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    A kako preku krv konstatiraa deka e na grloto?
    Mojot koga ima tt go pokrivam ubavo da se prepoti i sekogas uspeva, se namaluva i osvezuva.
    Tusiranje so mlaka voda, glava ne.
    Stavi alkoholen ocet razreden so voda na corapi i obleci mu gi
    Ako ne simnuva odi na lekar pak

Dzabe e sega bris ako pocnala so antibiotikot :/

На Lolipop23, duffi, Надежна и 2 други им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    ајдеее. не се плаши. ок ќе е. Само антибиотик пред испитувања е лошо. Ако не помогне ќе треба да се чека да се исчистат рецепторите за да се испита што е. сигурно некоја ситна бактерија мајка не се секирај. Само носи редовно на лекар. дома е пострашно

На vitamina и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Затоа напишав пред да почне.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    I sinko minatata nedela 3 dena bese so temperatura do 40. Se somnevav vo virus i toa izleze deka e, samo od sebe pomina. Drugi sipmtomi nemase, leukocitite gi ispitavme na 3tiot den bea mirni, kaj vas pretpostavuvam pokaceni se stom vi dale antibiotik? Ubavo te sovetuvaa clenkite, ako ne ste pocnale so antibiotikot napravete si brisevi.
    Za temperaturata stom ne simnuva so blokmaks probaj so paracetamol, kaj sinko za pola saat se simnuvase so eferalgan cepce. @vitamina

На vitamina и irena.1 им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.753
    Сеуште не мрдаме од мртва точка 39 е. Ќе одиме после пак на лекар ..

18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    залепи му лепенка за темп и тури алкохол на чорапи. не симнува мн ама нема да качува повеќе барем...

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    И кај нас исто. 39 е, а пред саат и пол време дадов сируп. :sweat:

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.753
    Те читав дека се мачите со истиот проблем. Јас поулавев веќе немам памет уштр некој саат 24 часа како има 39 темп а кога задпива па и повеќе, му давам блок макс и чепчиња наизменично мајка ми кажа дека еден куп деца го фатиле вирусов што кружи со ваква темп што не се симнува сите се боцкани со инекции.. најцеројатно и ние ќе се боцкаме.. слудев веќе полудев.. врие целиот, сега е малку поосвежен и оди и е подобар ама темп стои најверојатно цела ноќ пак ќе качува. Мојот е само на боди со куси..