Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Jas znaev da ja `udram' po race i pelena koga ne bese umna i zbesnuvase.Ima efekt kaj nas.Ce i recam nemoj 'bao' i vednas se povlekuva. I na gosti ako pocnuva da besnee ce i recam: 'ne bao toa' i se smiruva.

2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.434
    Допаѓања:
    34.376
    Еве сме и ние во фаза на истаκнување "боρечκи" вештини. Подвиκнувам,но знам деκа не ρазбиρа,само собиρа стρав. Κога го дρжам вρаце,знае да ме удиρа,ме κоρне за κоса и ρеагиρам,но почнува да плаче. Κога гледа деца,знае да штипе по лице,κаса,удиρа,незгодно ми е и му κажувам деκа не тρеба таκа,но не ρазбиρа. Е аκо детето се ρасплаче,веднаш и мојов почнува да плаче.
    Се надевам деκа им е пеρиод,не саκам сите деца да бегаат од него.

3. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    742
    Допаѓања:
    763
    http://tvorbis.com.mk/?p=16977
    еве ви мајки витаминска бомба за поголемите дечиња,вие не знаете колку е вкусно и убаво мислам дека нема дете кое нема да го бендиса и не е страшно доколку некои намирници не ги ставите јас например немав ставено аронија,гумбир и лимон ама имав додадено сусам,семки од тиква,семки од сончоглед,индиско оревче,кокос,суво грозје,бадеми се по 100 грама ма преубаво беше пробајте нема да зажалите.

На marchi-cool, duffi, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.
  4. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Nie sme 20meseci i ja gledam deka ne razbira uste Ne toa Ne ova,dosta raboti si gi pravi po nejzino iako i se kazuva Ne i pokazuvam deka netreba taka.
    Nekogas znam da i viknam so povisok glas i da ja karam malce,da ja cuknam po pelena i znae samo da se namurti :)
    Koga tato veke ke kaze Ne i ona vednas prestanuva so toa sto pravi vo momentot(iako ne e sekogas taka) ama znae i da poslusa.
    So drugi deca saka da se zapoznae i onaka se vrtka si trca ama mama sekogas da bide vo blizina :) isto im pikazuva nekoja igra sto ja igrame doma :D

Gledam kako raste taka se poveke razbira,pa so vreme i ke ucat toa sto ke gi naucime :) se razbira sum i za da ja galam ama i za da znae koga ke i se kaze.
    So vreme ke bide.

5. janula

janula Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2014
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    41
    Mozebi e zadocnet odgovor ali morav da pisam...vo kratki crti ziveam na ostrov vo Grcija...sinko e roden vo MK na dva meseci zaminav 8 sati so kola i 5 so brod...spiese skoro celo vreme jasno vo soodvetno bebesko sediste...na 6meseci se vrakav nazad sat vreme vo avion...povtorno bez nikakvi problemi ..na godina dena povtorno so kola 8sati praktikuvam nokno vreme za da spija...i povtorno se bese vp najdobar red samo sto vo brodot bevme po nemirni....znaci nemozam da gi zamislam tie prasanja i odgovori od tipo kako si mozela ili kako smees i ne cini za bebeto...pozdrav i izvinete na dolgiot komentar

На nadelinka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Маки ај помош додека отидеме на лекар. Неколку денови малата плачеше кога и менував памперс и викам ај да видам да не има нешто и што да видам, цели усни ( внатре) жар црвени, нема бело, мислев кандида да не е ....што да ставам , матичната е 2 смена.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.218
    Штом е внатрешно можеш да одмиваш само со млак чај од камилица.
    Внатрешно незнам дали можеш да аплицираш било каква крема :/

8. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127

Леона што направивте?

Ќерка ми беше еднаш така само два дена, докторката ми рече од што вади заби. Никаква логика ми немаше. :/ Ама ја миев со камилица и за два дена се повлече, после три дена и излезе заб.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Леона, јас немам искуство со женско дете, ама на син ми кога му се појави благо црвенило ми рекоа да го одмијам со хиперманган. Одвреме навреме знам да ставам во водата за бањање и без посебна причина, за дезинфекција.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Не сме биле на лекар ама наводно од вирусот е, по консултација со лекар по телефон ми рече да ставам малку однадвор канестен и да се мие со камилица.....па ќе видиме.
    А јас пустата 300 филмови си направив, викам женско е, треба да раѓа.....
    Инаку и заби вади, уште едната тројка да пробие и готови сме со сите, освен 5 кои би требало после 2 година да пораснат.

11. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Jas neznam sto so sin mi edna nedela zdravi edna bolni. Od nigde nikade nokeska pocna da kasla povrakanje i op 39.5 t bea so soprugot na doktor i ima spored krvta pokaceni leukociti odnosno infekcija. Mnogu e osetliv na grlo. Ama nema od sto sekogas mlako pie nikogas ladno nitu od frizider aman veke neznam sto da pravam. A ziva srekna so radost trgnavme vo gradinka i ete tri dena i sega doma. Za imunitet pieme vitamin c kapki b- kompleks granuli pred spienje vo mleko i pikpvit sirup posle dorucek e sto uste neznam. Vo sekoe cajce zasladuvam so med. I sovet sto so imunitetot

12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.691
    Допаѓања:
    134.915
    ^
    Нормална работа е, скоро сите се така кога тргнуваат во градинка. Моето цели седум или 8 месеци беше така, три дена во неделата во градинка, другите дома болно. А претходно дали еднаш или двапати настинка во годината. Џабе ти се сирупи, не е грешка што ги даваш, јас уште давам, ама мене во тие први месеци во градинка не ми помогнаа.
    Со тек на време ќе ојача, а почетокот во градинките е таков, не знаеше?

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  13. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Ne e gradinkata problem mislam isti sme i celo leto nedela zdravi nedela bolni. Najverojatno takvo e deteto ili site toa mora da go pomineme. Zatoa se nerviram i samo doma bez deca bolno i so deca pak bolno nedela za nedela zatoa baram care. :( a za gradinka da svesna sum i znam deka ke se razboluva

14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.433
    Допаѓања:
    250.623
    Син ми исто, пред да тргне во градинка единствено само настинка, имаше имунитет, ама штом тргна во градинка, на третиот ден веќе беше болен. И од тогаш не излеговме од болница, значи од мај до кај средина на август. Завршивме со пневмонија. После приманата терапија од линдацин и урбазон, синко веќе месец и пол е супер, освен што носот му тече, се друго е во ред. Четврта недела оди во градинка, инаку претходно едвај две недели успеваше да оди.
    Примаше јака терапија, ама конечно се среди детето.
    Така да очекувајте ваков период, три дена во градинка, две недели болно.
    Јас мислам дека живци искинав, постојано болен, од болница не излегов.
    Сега чекам да залади, ќе давам некој препарат за имунитет и се надевам дека заврши периодот на пречесто разболување.
    Трпение мајка, мачно и за тебе и за детето, ама кога и да е мора да мине и тоа, така ојачуваат имунитет.
    Совет од мене, барај појака терапија, со амоксиклав ништо не правете. Подобро една појака отколку секоја втора недела нов антибиотик.

15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Dali moze propolis sprejovite da se davaat odnosno da se prska vo grlo na 2 god i 4 meseci dete na niv pisuva od tri godini nagore

16. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Мислам дека имсше бејби прополис за помала возраст. Ако пишува над 3 не прскај, зошто уште 8 месеци имате до 3.

На JuLleE и karak им се допаѓа ова.
  17. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    Скоро три недели синко ми се буди околу 03.30-4.00...едвај успевам да го презаспијам. Ке се нацица, море и враце ќе го земам нишај нишај раце ми паѓаат ...ма почетокот препишував дека можеби е од запчињата(зошто извади 4ри тројки истовремено... Ама ова веќе не се издржува...еве уште нишкам.. А разбуден ми е од 03.ако го оставам вкреветче, станува сам се префрле преку ограда.. Совет оти изгубив нерви... Аи неможам нормално да функционирам на работа..

18. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Ili da go ostavas pomalku da spie preku den navecer pokasno da go legnuvas ili sega ako e pogolemko i veke se hranite izvini ne mi teknuva kolkavo e maloto gledaj pred spienje dobro da se najade. jas kaj moeto primetuvam deka ako ne e ubavo veceran slabo spie i se budi mleko ili caj pocesto. Otprilika vecera vo 21 a zaspiva vo 22. A moze mu e periot kolku i nie kako pomali sme ostanuvale taka od 3 do 6 budni toj ke si zaspie vo 6 a jas se spremam za na rabota ama iskreno ne tolkav dolg periot toa bilo 3-4 dena. Taka da probaj nesto od ovie soveti :)

На victoria му/ѝ се допаѓа ова.
  19. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    Skoro 21mesec sme... Zaspiva okolu 22.30. Stanuva inaku vo 08. Prespiva samo ednas od 13-15... Ne mu e mnogu spienje... Ke se pobudalam.. :(

20. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.127
    @victoria мојата е скоро 15 месеци и ноќе ми се буди за цицање 4-5 пати од кои 2-3 пати завршуваат со нишање по 20 мин. Немам нерви веќе кога ќе ми се спомне спииње, очи не ми се затвараат кога знам дека за саат време треба да нишам. А и мојава максимум 3 саати спие преку ден ама нема врска тоа бидејќи од кога е родена една вечер мирно не било.