Mu se pojavija na malata crveni bruncinja po grbceto dva dena.Se mislam od toploto e gi ima samo po grbot I delot kaj pampersot gore kaj se zakopcuva.Mislenje
мајки,син ми пред се сопна и падна на плочките во кујна.Падна прво на коленици па на рачињата се задржа.Но многу плачеше,па се измоти заспа.После спиење исто,неможе да стои на левото стапало.Нема оток никаде,му ги раздвижуваб нозете дур лежи за да видам дали би плачел и има некоја повреда,но не плачеше.Само несака да стои,левото ноџе го витка и така само на една нога-десната стои и приплакува.ѓе фака паника....Инаку е 16м. Кога падна,мајка ми списка од страв,дали и тоа има дополнителен ефект ко страв.... бе молам да сподњлите мислење... п.с-ми дојде педијатар дома ,го виде вика само набиено ама мене ми е страв.мн темпераментно бебе е,а сеа само седи на мојот од топло му искачаат вакви
Личат на вруќници да, да не ја облекуваш премногу? @TarantulaA јас би го однела да го снимаат. Синко секојдневно паѓа, јас многу не се потресувам, колената често му се расчукани, главата со џумки, ама обично ќе поплаче кратко и му поминува. Ама твоето штом и после спиење не сака да гази на ноџето значи го боли и може да е нешто посериозно. Скоро на една членка (не ми текнува на која) така падна синчето, па спиеше после падот, ама наредниот ден почна да му отекува и на крај заврши во гипс. Смирено само, однесете го на итна, ќе го снимате и ќе бидете на чисто. Се надевам нема да е ништо.
И мојата исто пред некој месец, не сакаше да згазне на ноџето, викаше ја боли, ја однесовме на ортопед, и правеше ехо, ја прегледа и рече ќе помине за ден два, да и дадеме само некое сирупче за болката пред спиење, дали парацетамол или бруфен. Па и помина за еден ден. Ни рече дека со дете не можеш да знаеш дали нешто е или не е, најубаво е да се однесе на преглед. Однеси го на ортопед.
Мислев уште вчера да пишам ама од умор и стрес сум заспала.Бевме на клиника,направија ренген и к.с.-нема скршеница,нема оток,нема модринки.Дијагноза исчашено и набиено,со тек на време ке попушти.А детево нејќе да стапне на ногата.цело време во раце го носам. Благодарам на сите мајки за споделеното мислење!
13+ уште имаме теменица на главчето. Дали е нормално кога паѓа теменицата да паѓа и косата? На секое парче теменица (ира некои викаат мислам) има и по неколку влакна коса па сега има дупчиња на главата празни без коса... И дали има актуелно некој вирус? Тече носе и има тт. Давам парацетамол. Туширам. Шетам (свеж воздух). Спреј аква марис. После колку време тт треба да се обратам на лекар? До сега скоро 12 саати има тт поминува на моменти...
Ми се уврте во глава детево да не има проблем со тироида. Барав помеѓу анализите кои се правени, не најдов tsh. Деуги некои мерки или кратенки да не има?
Нема. Тсх е ознаката за тероидата. Отечено има кај вратот? Незнам за колкаво дете се работи...но, симптоми се потење на дланки, слабеење или дебелеење, отеченост кај вратот ( кај некој пациенти ). Не верувам да има проблем со тероида зашто сигурно ќе си воочила или како и да е на прегледите ќе виделе докторите. Ако сакаш ќе ја прашам другарка ми Ендокринолог е и ја води сестра ми за тероидата.
Vidi vo kartonceto od ragjanje vo bolnica sto go davaat. Neznam kako e tamu, tuka uste vo bolnica im pravat tsh skrining.
Нема отоци, нема ништо и во картончето. Јас си барав симптоми па продолжив во делот кај проблеми со тироида кај деца и почнав таму да барам симптоми. Утре сум со најмалото на систематски ќе прашам
Inaku sofi i ne se zabelezuva sekogas, barem ne kaj vozrasen, se dur ne se napravi ispituvanje. Jas cel zivot sum so hasimoto i majka mi isto mnogu dobro gi znam simptomite, osven tie sto gi kaza postojat i mn drugi kako suva koza, problem so stolica, neredoven ciklus, nemoznost da se zabremeni, debeleenje ili slabeenje vo zavisnost dali se raboti za hiper ili hipotireodizam, pagjanje kosa, zgolemena vlaknost na teloto, predvremen pubertet i mnogu mnogu drugi simptomi koi ni na kraj pamet ke ti tekne de se povrzani so tiroideata. E sea ne se javuvaat site simptomi odednas. Inaku e nasledno avtoimuno zaboluvanje od majka na kerka nekogas i od baba kaj maski e poretko. Dani neveruvam deka ima, kaj malo dete e mnogu tesko od oko po simptomi za da zabelezi deka ima, osven ispituvanje na tsh da se napravi. No sepak ako ti e na misla napravete.
@TheSecret да тие се плус симптоми и проблеми при проблем со тероида, но не ги наведов за Дани зашто сепак е мало дете за одредени симптоми. Во ИВФ кај нас пациентите најголем проблем е кај повеќето тсх хормонот. Другарка ми е оперирана од тероида ( има кај вратот голем белег ) ама имаше воочливо отечен дел кај вратот. Пие цел живот терапија и само проблем има со дебелеење, слабеење, потење на дланки, паѓање на коса. Но ако ти се верува сите беа зачудени од прва и се фаќаше еве ја 3 деца роди без проблем. Сестра ми па исто е на терапија цел живот ама имаше мака со забременување и со првото и сеа со второто. Други симптоми немаше освен нередовна менс. и потење. А, нит од фамилија блиска ни подалечна некој има проблем со тероида. Нит кај другаркава. Зезната е тероидата ама па со терапија се средува. Ако имаш некад потреба од Ендокринолог ти стојам на располагање. @danichap ако нема индикација за тероида не читај сва и свашта, не си прај стресови и не барај симптоми кај детето. Но, доколку има нешто што те загрижува и мислиш дека е поврзано со тероида, тогаш обратисе кај специјалист и со испитување на тсх или ехо ( он ќе одлучи ) ќе сте на чисто. Мада искрено верувам дека нема никаков проблем и џабе само се стресуваш. Да имаше ќе се знаеше од досегашни испитувања, прегледи па и кога се родило на првата контрола која им ја прават. И пишав на другаркава ( не е во МК за да и се јавам ) за дали има воочливи симптоми и кој се кај дете, па чим види и ми врати ќе ти пишам.
Drugarka ti sigurno ima hipertireodizam kaj niv se zgolemuva tiroidnata i zatoa e toj otok i vo poveketo slucai mora da se operora za da se izvadi cela tiroidna za da ne raste poveke, kaj hipo se namaluva tiroidnata i na kraj ke ja snema Fala za ponudata za endokrinolog ke te imam u predvid nedaj boze ama sepak ne si ja menjam mojava super mi e veke so godini sum kaj nea jezda e privatnjak ama za zdravje se raboti. Inaku i jas mislam nema nisto malata na dani ama ete neka proveri sepak da ne i e na misla, neka ispitaat preku krv tsh i ft4 tie se osnovni hormoni pa ako nedaj boze pokazat nesto neka odat na eho zosto znam tesko e tamu hormoni da ispitas sepak a ne pa eho. Dani koi simptomi gi ima sto se somnevas? I mene ednas edna doktorka (nekam ni da ja pomislam) me isplasi za maliov zosto mi e hiperaktiven mnogu i deka jas plus imam pa dzabe samo go bockav fala bogu.
@danichap овде на секое родено дете му прават tsh скрининг. Сигурно и таму е иста практика, не верувам да не проверуваат.
@danichap копи пасте од одговорот : Isti kako kaj vozrasen...potenje nervoza plus slabo cicanje...ili pospanost zapek slabo cicanje. Na prviot pregled na novorodenceto mu se pravi ispituvanje. Ako i e na zenata na misla najubavo na kontrola da idat pa ke se napravi pregled. Vo sekoj sluchaj smetam deka ako imashe ke imaat nekoj dokument doma i ke go prepratea deteto na ponatamoshni ispituvanja. Ne veruvam deka ima mesto na griza, no ne vikam i ako i e na misla na zenata da ne ide na kontrola. I zeno ne sekogash i gorespomnatite simptomi znacat problem so teroida. Sepak mora ispituvanje. Da nekoj deca se skletdzii si se potat, nervozni i od zabi, pa nekoj i pomalce cicaat tochno deka ne znachi odma deka e problem so teroida. Zatoa vikam : kaj mali bebinja i deca nemozeme da se oslonime ni na glavnite simptomi zashto sepak neznachat nishto bez ispituvanje. I aj dosta im barate boleshtii na decana i dosta so chitanje na sva i svashta.
Каков чај ( од билки природен ) може да и правам 13+ е нане не сака да ми пие , а сакам наместо сок , разладен чај да и давам ..