Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.730
    200% се заби. гел на фриздерм нам ни помага. мачкам и за 20 секунди нормално си јаде. е сеа дејството е краткотрајно... пола саат саат нека држи ама помага.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.973
    Допаѓања:
    9.295
    ^^ jas mislam 300ml na 13 meseci e ok. Veke golemi ste i sigurno imate tri obroka i uzinka. Ne se sekiraj mojot voopsto ne pie mleko i super si e masala.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Истото ќе го пишев.
    @Black girl во период кога пробиваат 3ки и 4ки така е. Супер си јадело детето 2 оброка и 300 мл млеко не е малку, има деца кога вадат заби не јадат ништо со денови. Не ја форсирај, души се, при толкава болка верувам дека не им е до јадење. :doh:
    Нуди и почесто по малку, 2-3 залчиња банана, потоа изладени лубеница и диња да му ја олеснат болката....

На TheSecret и Black girl им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Работата е што ништо ни јаде ни пие од вчера. Цел ден вриштење е. Еве денес многу малку млеко испи и малку изеде, не сака ни диња, ни банана измеѓу, ма ништо. Само малку смоки и дадов колку вода да се напие. Веќе скренав.

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Пробај да и даваш нешто ладно. Чаша јогурт ладен, павлака ладна. Корка леб да гризи да се чеша. Пудинг ако и даваш исто ладен.

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    37.127
    Можеби глупаво ќе е прашањево но би сакала да добијам совет, мислење од вас. Дете 14+. Кога одиме во парк обавезно става камче во уста. До сега 5 пати му викам ако ставиш одиме одма дома, обавезно става му викам извади го не треба така го плука и го ставам во количка правец дома. Разбира дека не треба ама намерно го става. Не знам како да постапам не сакам да не го носам во парк. Ако голтне опасно ли е? Знам орална фаза но додека помине? Ако не е камче, тогаш е пикавец, некоја нечиста трошка по дома, влакно. Моментално тоа ми е најголем проблем и страв. Дома сабајле и вечер бришам под и пак се наоѓа нешто да стави во уста. Совет? Најмн ме интересира што ако голтне и од ставање во уста кои последици може да ги има?

7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Ako go goltne ke go iskaka i nisto nema da mu bide. Loso e da ne se zadavi. Zatoa koga deteto ima nesto vo usta ne treba da mu se svikuva ili da se vadi na sila oti taka polesno moze da se zadavi.
    Mojot stava sè vo usta, ama jas ne mu branam tuku go ostavam i go nabljuduvam pod oko. Taka koga ke se pravis nezainteresirana veruvaj pobrzo sam ke go plukne nestoto otkolku koga mu velis nemoj.
    Sin mi od terasa go iskina celoto grozje (zeleno) sto mu bese na dofat, interesno mu e da go stavi i da go pretaka niz usta. Isto i jatkasti plodovi, bademi, lesnici od godinkata mu davam sam da jade, sekako pod nadzor.
    Jas sum mnogu opustena po toa prasanje, ne znam mozebi gresam, se nadevam nema da mi se odbie od glava.
    A, i dzogiram 2 pati, ama nedelno. :tmi:

На kikin, Верче4, irena.1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.858
    Мајки малата качи температура 40с, има пролив цел ден и пред пола саат исповраќа многу. И олесна сега подруга е. Не ми се носи на лекар знам дека ке кажат вирус, само ке ја трауматизирам уште толку. Имам чепчиња ако не спадне тт до после, сируп имам ама не пие никако. Како да ја облечам, на боди само по кратки? Дома сега спарно е клима ми е страв да пуштам. Што да и давам да проба да јаде? Лепче такви работи?

9. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    182.534
    Ако има висока тт ништо не ѝ давај да јаде, само ќе ѝ биде потешко, а најверојатно и ќе одбива. Туширање со млака вода, по боди облечена и ако имаш електролити обавезно за да се хидрира. Давај ѝ на 10мин. по малку да пие, за да не поврати.

На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.390
    Допаѓања:
    5.104
    Мајки 15.5 месеци сме.
    Како ви е распоредот на оброци на оваа возраст (вклучувајќи и млеко), ние сме на ад.
    Дали уште за доручек давате житарици со овошје, доколку не, предлог?

11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.730
    кога му е лошо на детето најлошо што можеш да сториш е да го тераш да јаде. енергијата оди во борење со процесот, не му треба да му одзима енергија варењето на храната. сосема е нормално да одбива храна. битно е само да внесува течности. за храна не се секирај. понуди ако одбие не настојувај.

На gjoker4e и NarCis@ им се допаѓа ова.
  12. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    995
    Мајки ние сме 13+месеци би сакала ваше искуство да споделите за носење на дете во базен за пливање, односно дали ги носите вашите малечки воопшто на базен, во кој базен дали има за помали деца во борис трајковски или на некое друго место, сакам да го носам моето малечко па секое ваше искуство ми е добредојдено

13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.730
    Јас сум против . дувло на бактерии. Колку и да е чиста водата базенот сигурно не го рибале. .

На sofi2107 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    37.127
    Базен во двор или на тераса. Евентуално во купатило. Не би го однела. Или ако би го однела само нозете би ги ставило во базен. Но сепак не би го носела. И ние фаќаме бактерии и инфекции што вика Лили во такво дувло на бактерии.
    Инаку имаше некаде во Скопје нешто како спа центар за бебиња над 6 месеци но не ми текнува каде да прогуглаш на нет.

На LiliBoz и NarCis@ им се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ништо намерно не ти прави па ти. Едноставно посилно е од него.со оралната фаза го осознава светот околу себе, а љубопитноста му работи. Кога ке натераш куче да не душка, ке натераш и дете да не става во уста. Пази само да не му залетне. Еве сега сме на шлажа, до него стојам. Шлап раката во песок и во уста, зема дрвце во уста, раката во вода и ја лиже, пикавци, камења...се се буквално се проба. 13 месеци е. Твојата барем плука кога ке и викнеш, мојов не, и не ми прави намерно. И да, јас џогирам еднаш неделно :bandit:
    Кај ми е крајот инаку со две деца и работа во смени.

На kikin, gjoker4e и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.225
    Допаѓања:
    67.727
    Сосема нормална работа. Не ни има самоконтрола да се сопре да не го стави во уста. Јас стоев до мојата цело време и ја гледав дали ќе лапне, пред да го стави во уста и го тргав и повторував дека не се јаде. Накај 20 месеци можеби беше кога престана се толку инстинктивно во уста да става и да пробува што е. Напорна фаза дефинитивно.

На LiliBoz и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Ми треба совет и идеи за оброци за дете од година , што можат да се јадат со раче. Малата е во фаза да одбива блендирано, сака сама да јаде со рачето да гризе, ама некако слаба сум со идеи што би можело за доручек , ручек, вечера да давам.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Мафини (благи и солени), палачинки (благи и солени), кифлички, панцеротки, ќофтиња (од месо и зеленчук), тестенини со разни сосови, печени компири (мојот јаде многу и компир салата со кромидче :lol:), јајце варено и пржено со сиренце, кашкавал, домат, краставичка, маслинки... За ова треба и лажица: јуфки, тарана, оризник, мусака, турлитава, полнети пиперки или растурена сарма, супи, манџички...

На kikin, gjoker4e и kiki_riki им се допаѓа ова.
  19. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Мајки пред 10дена поминавме стомачен вирус и со двајцата повракање пролив завршивме на детско со инфузии..Сега керка пак поврати уште кога легна ја почуствував дека не и е добро правеше гримаси цревата и бучеа но заспа..И повракањето беше обилно и чудно како жолто како да какала..Заспа пак сега спие но ми е страв да не е пак вирусот кажете што да и давам имам дома орс и електролити мислам на хумана беа со вкус на банана..Ако е пак исто сигурно и малиот пак ке закачи

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Пак на лекар носи ја, ехо нека направат пак. Подуено е стомачето? Има многу причини зошто повратеното е жолто, зависи и што јадела, ама на лекар обавезно.

На blessed.an му/ѝ се допаѓа ова.