Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. lejla5

lejla5 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2016
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    252
    На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Знам не побара совет ама да си кажам зошто и мојот има со столица мака ми се чини откога е роден. Те пролив те запек.
    За тврда столица Пико Лакс пола кесиче прави чуда, а е на база на слива.

На џунџуле и EuHenIa им се допаѓа ова.
  3. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Се мислам да ја носам на лекар, неколку дена не е какана и свесно не сака да кака. Ја боли мешето, паника ме фаќа

На EuHenIa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Стави и микроклизма, ќе се искака. Страв има од болката, затоа го враќа свесно. Додека сама не сфати дека мора да го пушти колку и да боли, ќе прави вака. Јас сум ставала микроклизма кога сум немала избор.

На M&M, tambelina, џунџуле и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Можам да замислам каква паника те фаќа, сум била на твое место :( пробај со некој сируп за растечнување на столицата. Ние дававме Ефекол месец дена секој ден за да и омекне и да и биде лесно какањето, буквално да заборави дека ја болело. Ама тоа во конс со педијатар никако на своја рака.

На M&M и џунџуле им се допаѓа ова.
  6. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.248
    Допаѓања:
    2.238
    Majki od sto moze da mu e promeneto glasceto na kerkickata 16+ sme, ovie dva dena mi zboruva podebelo od voobicaeno a ne e nastinato nitu kaslA

7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Мајки, дали пуштате клима за спиење? ама секако во друга соба да е. Пекол е, а и детево слабо ми спие. Сакам вечерва да ја пуштам на 28 степени, ама ми е страв некако да не се осети ладно иако во друга соба спиеме.

8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    37.127
    Најдобро е да излуфтираш, изладиш просторија непосредно пред спиење. Или во текот на ноќта ако почуствуваш дека не може да се спие на кратко да отвориш прозори да влезе воздух.
    Ние цело време спиевме со отворени врати, прозори, среќа не се искрививме од промаја.

9. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Случајно ја отворив темава бебуш ми е 9+. Спие на боди по кратки со тетра "покриен" (цело време ја бутка). Пуштам клима во дневна на 24 и ставам за 2 саати да се исклучи. Од кога го практикувам ова бебе не се поти и поубаво спие..

10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Добра идеја ми даде, фала ти.
    Инаку @gjoker4e за прозорци ми е да не се укочиме сите :( А и плус креветчето на бебуш до прозорецми е

Последна измена: 10 август 2018
    На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Мајки, детето ми е 13 месеци. Од вторникот е настината, со растечен нос и црвено грло, пиеме цефалексин, ама еве денес ми кашла како со шлајм, а не кашлаше претходно. Зошто така? Пиеме антибиотик, место да и е подобро, таа кашла сега. @Annath може знае повеќе.

12. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Купив денес, сега да пробам да и ставам. И сирупче од смоква, ама не го сака. Знам дека е така, ама ич не е соработливо дете, многу стресно го поминуваме ова се надевам само кратко ќе трае

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Антибиотикот го разводнува секретот што се создава, па можеби затоа почнала да кашла. А можеби само се слева од носот во грлото, па ја иритира, следи ситуација.

Сирупите не помагаат. Башка забите ги прават лом. А клизмата не е тешка за ставање, ама детеро ако не дава, тешко е. Се надевам дека досега се олеснила.

Кај нас траеше добри две и пол години. И јас се надевам дека ќе трае кратко кај вас.

На tambelina му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.246
    Допаѓања:
    148.705
    Здраво мајки. Ме нема одамна да пишам, ама ми треба еден совет. Малиов ми е ултра хиперактивен, претерано е размазен, не од мене и моментално сме во Ох на одмор и тука само он прави проблеми. За се живо плаче, секое излагање од базен или езеро е со дерење, со тегнење, ништо не слуша колку и да се трудам да му укажам со убаво на нешто. Од толку што се тегне денес сум со двете раце со исчашени зглобови, болка имам поготово во левата рака и не можам ни да го подигнам . Не знам веќе која метода да ја употребам за да сфати дека некои работи не се ок. И по газе знам да го плеснам, да му подвикнам и џабе. Значи инат огромен е и ништо не влијае за да сфати дека не е во ред неговото однесување. Знам дека е мал, ама ова ги премина сите граници. Инаку има година и 9месеци.

Последна измена од модератор: 12 август 2018
    На TutiFuti и kikica14 им се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Не е размазен, туку му започнува периодот на тантрумите. Периодот кога со сите други е мирен, а со мајка и татко непослушен. Сите примери во околина ми се исти, покрај моиве две. Свекор ми и свекрва ми велат дека децава се бајчиња додека ги чуваат, кога сме јас и мм на работа. А кога ќе си дојдеме дома, се менуваат за 180 степени. Почнуваат плачки, вриштење, инаетење и тантруми, независно од возраста. Ова го имам забележано кај скоро сите деца чии што родители (и двајцата) работат, а со оглед на работново време, сите сме повеќе на работа отколку дома. Внуките мои беа такви, и сега знаат да бидат, иако се веќе поголеми, едната е тинејџерка.
    Совет: немам. И јас некогаш не знам да се справам. Со помалото е полесно, игнорирање помага, ќотек не. Брзо се смирува и заигрува, до следниот пат. Ама со големиов... Уште не е влезен во пубертет, а се однесува како да е (facepalm)

На M&M, NarCis@, LadyC и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. џунџуле

џунџуле Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    1.486
    Ќе менува како ќе расте, не поминува ден без да замолам Господ трпение да ми даде. И ние сме во таков период, со плачки за се, некако успевам да ја прелажам , гледам да не форсирам додека има трпение, најавувам "пола саат " претходно пред да треба да направиме нештои среќна сум ако успееме компромис да најдеме. Сега знаат што сакаат а не знаат да кажат, а и не знаат што сакаат ха ха ха. Само зборување, многу зборување и трпение

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  17. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.298
    Допаѓања:
    182.519
    Совет: мајката да "дрмне" нешто алкохолно. Помага :!: :rofl: Најсериозно, сфатив дека најпрво ние како родители мора да се смириме. Јас сум со краток фитиљ, ама ќерка ми добро ме истренира.

На marchi-cool, M&M, LiliBoz и 3 други им се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.729
    Мајки колку беше дозата витамин ц кај дете од 22 месеци? го иам фрлено упатството

19. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    AE8183A7-A558-4925-94D5-651071297BF1.jpeg

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол