Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.277
    Допаѓања:
    37.124
    Кај нас нешто слично па престанав да ја бањам пред спиење. Ја бањам на пладне или ич не ја бањам. Да не се подречам завчера заспа во 22.00 спиеше сабајле до 11.00 а синоќа заспа 21.30 спиеше сабајле до 10.00. Ама измеѓу се разбира често цица, закенка, заплаче, запишти, и последниве вечери додека спие замавнува со рацете и удира како некоја игра и е. Подотвора очи па пак заспие. Стане седне и продолжи да спие. Како да и е досадно да спие. Ама јас дека не работам поодморена сум а мм едвај станува сабајле па и дека спиеме укочени и спремни за да не не удри...
    Период некаков само обиди се да се нервираш.
    Сега почна ќе заплаче во сон ми ја трга маицата и не цица туку ја става раката на цице и продолжува да спие. Штом покријам цице се буди или ако најдам соодветна позиција. Се будам укочена ама брзо ми се размрдува телото.
    По плачењето на малава ноќе некое ново забче е.
    Истото го имав речено дека ич не спие па го променив бањањето и навечер што повеќе надвор да оди да трча или дома исто или да гура нешто и да се измори. И никако ТВ лап топ телефон во тек на денот. ТВ и лап топ не ни имаме моментално ама телефин во фиока ми седи освен кога спие.

Уште ова да додадам. Преку ноќ кога ќе се разбуди ако ве фати нервоза подолго време ќе е будно и понемирно.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.248
    Допаѓања:
    2.238
    Sekogas so slicnite problemcinja djokerce.
    Kaj mene beter stanuva,me izede so toa nespienje nervozna sum noke kako riz ke ja dignam kukata vo vozduh mi se cini.
    Me zamisli so poslednovo.
    Pred spienje cesto gleda vo posledmo vreme crtani nekogas iI taka ke mi zaspie.
    Koga se budi mi bara da I pustam noke crtkovci.
    Da ne I vlijae nesto vrz sonot ova?

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.277
    Допаѓања:
    37.124
    Би требало. И на возрасните им влијае мислам. Не можам да кажам бидејќи 7 години по ред немам телевизор во стан. Барем навечер да не гледа а преку ден по малку или ич. Ние сме скарани со технологија.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.294
    Допаѓања:
    182.490
    Тоа е. Пред спиење ништо од тв, телефони и таблети, активности сведени на минимум. Може читање на некоја приказна и толку. Тоа што го опишуваш личи на ноќен терор, а гледањето во екран дополнително го влошува.

На gjoker4e, LanaDelR и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    @LanaDelR nikako gledanje vo ekran pred spienje, mnogu e verojatno od toa da ti se budi. Site tie zvuci i boi i brzomenuvacki sliki znaat da bidat shok za detskiot mozok i da go vozbudat do stepen da mu predizvikuva problemi so spienje, odnesuvanje, koncentracija...
    Pustaj mu preku den i da ne e poveke od 1 cas i toa na intervali.
    Isto navecer izbegnuvajte hrana sto sodrzi sekeri, ovosje, kakao, kofein...
    So zapcinja do kade ste, 3ki i 4ki izvadi li? Tie koga izleguvaat se mnogu bolni, pa ako se somnevas deka e od toa mozes da mu dades blokmaks sirupce za da mu olesnis.

На gjoker4e, LanaDelR и NarCis@ им се допаѓа ова.
  6. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.248
    Допаѓања:
    2.238
    @NarCis@ @Lolipop23 vi blagodaram za sovetite.
    Odsekosas nemase miren son no stanuva poloso so vreskanje so placenje I budnost po cela nok.
    Sega ja uspav bez crtani bez tv so peenje.
    Ne I davam da gleda veke pa ke vidam dali ima podobruvanje.
    Celoto budenje go stavav na toa ajdr se laze po cice no ne, nekogas koga stane ne e ni zainteresirana za cicka.
    Tesko e, rabotam I po cela nok ne spijam a I za detevo e loso.Nervozna sum se raspravam so site.
    Se nadevam ke pomine.
    Gi ima site zabi osven petki.

На Lolipop23, gjoker4e и NarCis@ им се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.055
    Допаѓања:
    220.658
    Не и пуштај цртани навечер пробај така некое време па види реакција. Може и е топло ладно може вода и се пие и се јаде којзнае може ја боли нешто има многу можности а може и најверојатно такво си е детето.
    Знам куп такви дечиња едно од нив сум била и јас таква ..
    Ама ќе помине фазава сигурно.

На LanaDelR и gjoker4e им се допаѓа ова.
  8. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    2.843
    Здраво мајки , бебе е 14 + , од сабајле од како стана од 7 и 30 еве 4 пат веќе ми како , не е течно , баш како што си кака ама веќе 4 пати. Му дадов пробиотик и банана. Искуства?

9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.232
    Допаѓања:
    34.874
    Може да има нешто што го мачи. На таа возраст може да се и заби. Мојот така правеше кога ми излегуваа тројките и сега пак за петките. Така што може да се и заби.
    Може да му е топло/ладно. На пример мојот спиеше само по боди цело лето непокриен. Минатата недела почна да се буди почесто. му облеков само долна пижама и сега не се буди. Значи ладничко му доаѓало ноќе зашто спие непокриен.
    Пробај со различни работи, се нешто ќе успее или додека пробуваш ќе порасне дете па помалку ќе се буди.

Цртани пред спиење никако.

Последна измена: 3 септември 2018
    На gjoker4e и LanaDelR им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.277
    Допаѓања:
    37.124
    Какаше ли пак од тогаш?
    Штом се е нормално, нормално си е. Може не се доискакувало па какало пак.

11. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    2.843
    Од тогаш не , за ручек дадов компир и пие оризова вода , ќе следам ситуација до вечер.

12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Се враривме од одмор, денес ми кака проливче. Можда е од промената , и знам,неискусно ќе звучам, ама прв пат сме со пролив. Што да дадам? Електролити?

13. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.294
    Допаѓања:
    182.490
    Пробиотик. Електролити можеш, а и не мораш, ако не е пречесто какањето.

14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Пробиотик давав секој ден таму, ама ете не помогна. Не е често, всушност, само еднаш беше течна столицата и толку, не се какаше пак. Препишувам на промена клима, море и такви ствари. Се додека е вака, не давам ништо. Фала на советот.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.294
    Допаѓања:
    182.490
    Не е страшно тогаш штом било само еднаш. Мислам да продолжиш сепак со пробиотикот, од него има само корист.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.729
    Јас здрав или не сепак давам пробиотик.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    I jas davam sekogas, samo sega ne dadov denes se mislev kakov efekt ke ima. Tnx zenicki

18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    Детето ми е 14 месеци и во последно време нема шанси да излезам на кратко од соба, на пример да земам нешто зашто вришти, плаче по мене. Значи буквално не можам да мрднам. Порано седеше така, а сега не. Прееска бев до тераса да му пружам едно боди, значи го оставив на две минути и пиштеше, липташе. Дали е ова нормално? Веќе станав жива нервозна, а и плус сака и во раце.

19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.277
    Допаѓања:
    37.124
    Нормално е. Нареден пат пружи го бодито заедно со него. Еве јас неколку дена по ред мочам со дете во скут. Ем јас не трпам ем тоа не плаче. Можеби не треба така ама брзо ќе порасне нема да е така. Можеби се развил стравот да не го напуштиш или пак има потреба од тебе. Немој да се нервираш и бидете си лепенка. Период е ќе помине. Можеби се исплашило нешто и страв му без тебе. Вчера сабајле цело време позади мене одеше. Ја во кујна тоа по мене ја во вц тоа по мене малку се изнервирав па мн смешно ми падна. А за во раце често го носам. Си имаат некоја потреба. Мајки сме, сме ги родиле, тие се нашиот свет ама и ние сме нивниот. Кога сум нервозна и јас како тебе пишувам ама сега не сум па те тешам како разумна личност. Само потсети се колку го сакаш и колку тоа дете има потреба од тебе. Уште малку и ќе си игра само со другарчиња нема да се лепи за нас, додека трепнеме во школо ќе појде.
    И кога ќе излезеш од соба а тоа плаче немој да се нервираш. Не плаче за да те нервира туку само на тој начин може да ти каже дека му требаш.

На Emma2, mal.ecka, Sanja1105 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.704
    Допаѓања:
    5.673
    @LiliBoz te citnav vo dr tema :$:wasntme: deka davas caj od neven pri spienje , kako mu deluva ? od koga pocna i po kolku , i jas go imam doma priroden , i samo caevi pie i mojava ..