Јас по патиките најдобро се ориентирам зошто му земам адидас па калапот е ист. До мај носеше 24ка, сега земавме 26ка зошто 25ката му беа за малку мали, 26ката за малку поголеми а меѓубројче немаше. Ниту едни обувки не ги има носено повеќе од 3-4 месеци.
Скоро се ни е адидас од обувки, еве патикиве се 21 а летните сандалчиња 20 хахахаха абе ја малечко дете сум имала
@wings @Lolipop23 Мислам нема место за загриженост сите се различни на некој ќе му израстат па стагираат и обратно ќе стагнираат па ќе израсмат, барем си ги износуваат обувките, јас мислам ќе банкротирам чекам да стагнира редно е веќе.
@Lolipop23 @wings кај моиве двајцава е така. Еве малиот, две години има, уште 21 му е точна. Пролетта му купив гумени сандалки 21-22 со фора да ги израсти летово, ама не, исто му остана ногата. И со големиот беше така првите две години, некаде кога наполни три години почна нагло да му расте стапалото, па купувавме нови обувки секои три месеци, и уште така купуваме. Сега на 7 години носи 32. Мислам дека нема простор за грижа, не сите растат еднакво.
18 месеци за некој ден ќе правиме. Дали да давам Д3 по препорака на ортопед или да почнам да си давам, ама не знам по колку треба?
Ista vozrast, d3 ne davam od godina. Tuka vikaat preku hrana da vnesuva vitamini posle godina, nema veke potreba od kapki. Pritoa nitu ednas kaj ortoped ne sme bile, pedijatrite ovde se se mozno Dojdov da prasam iskustva so aptamil 12+? Mislam maliot proliv od aptamilot da ne imase. Ne davam nekolku dena i prestana, ili pa bese nekoj rota virus od gradinka, ili pak zabi? 3ki vadime. Inaku i da spodelam nesto, ova go davam na mali otkako se vrativme od odmor. Ovde go preporacuva sekoj ziv za imunitet. Ne mozam uste da kazam kolku e efikasen ama dosta e falen. So prvoto shishence sme skoro pri kraj, pa ke zemam novo denovive. Inaku moze postojano da go pie, ne preči, ili pa 3 mes pie, eden mesec pauza.
Za drugite vit da, ama d3 vo hrana tesko deka ke najdat mojot e dve i mesec ipol uste mu davam d3 do tri planiram posle toa samo zima.
Дали треба да се посети ортопед на 2год или само по потреба? И дали давате рибино масло? И јас давам уште д3 и ќе давам секогаш зимно време
Ние сме 20 месеци, носиме 22/23 број на обувки, зависи секоја фирма има различен калап...Инаку, и јас се мислев со Д3 сега треба веќе да се продолжи, а за дозирање најлесни ми се оние бејби тол па такви ќе земам и по едно ќе давам. Ортопед наредно ни рекоа на 3 години.
Ние од почеток до година да наполни бевме на хип комбиотик, кога дојде време за 3ка (12+ месеци) таа му направи проблем со пролив па од годинка навака давам аптамил и ок е, го пие веќе 6 месеци, ама се мислам да пробам со бејби лове па да видам дали ќе го прифати. Мојов педијатар вика вигантол по 2 капки, така да ќе давам по 2. 18 месеци сме и гледам 22ката му е веќе кнап така да 23ка ќе носи. Многу брзо од 20ка на 23ка за непуни 2 месеци отиде. Индивидуално е а и генетски претпоставувам, и нема место за грижа. Може наеднаш да порасне ногата за 1-2 броја како у нашиов случај. Инаку на годинка мојот носеше 19ка (знам многу мала патика земавме, може и 18ка да носеше).
na kerkami I se pojavija vakvi samo po nozete t.e na stapalata.Pred eden saat ja banjav gi nemase,mislam ne zabelezav.Na dr mesto nema.