Да не се од чорапчиња. На мојата некогаш од некои чорапчиња и се прават вака како отпечатоци ситни точки.
мсјки детево (20м) од четвртокот попладне ми качи тт=38.До толку макс се качува само попладне,ама па и не спаѓа под 37,5..на моменти кенка,инаку весел е..и не јаде овие два дена откако е вирусот., Прашањето ми е што да превземам за оваа тт околу 37+ да се спушти ?..бидејки далерон давам само на тт над 38..
Се бори организмот, ништо посебно не можеш да направиш. Гледај само да се хидрира, со тоа што ќе му даваш по 2-3 голтки на 10-тина минути. Иако јас давам некогаш далерон и за температура под 38, ако ја видам да е многу малаксана и само спие. Ако е весела, тогаш само хидратација.
I jas prv pat mislev deka se od corapcinjata no ne eve ne I pominuvaat.Preku den se ponezabelezlivi a navecer poveke se zabelezuvaat gi ima do kolenata,najveke po stapslata.Se konusltirav so maticniot pedijatar mi rece mozno e alergija ili pak od toplo/ladno (ne mi e jasno nisto), inaku so nisto ne tretiram no ete gi ima uste.cudno
Poiskusni majki ke gi zamolam za sovet. Malata e 1 god. Cel mesec zatnat/rastecen nos. Krvna slika uredna. Vcera pocna da kasla ja odnesov kaj maticnata vika laringit nema crveno grlo samo inhalacii. Dojdovme doma malata so grcevi mi krena 40tem. So trcanje u kozle, i napravija nova krvna slika i doktor vika ima crveno grlo ona e nastinata, nema laringit. Ni dade antibiotik. Nokeska pak krena 38.6. Davam paracetamol imam i blokmaks kupeno no ne gi razbiram sirupite. Denes od race ne mi se trga celo vreme place merev ima 37t a topla mi deluva. I dadov pak daleron za da ja smiri malce. Gresam sto davam bez visoka temperatura? Detevo e katastrofa. Tece nos, pravam inhalacii so ventolin ama celata r skapana. Izvinete na dolg post ako moze okolu sirupive da mi pojasnite kako gi davate?
Сируп за температура се дава ако качи над 38,5. Пред тоа го оставаш само да се бори детето. Можеш да тушираш со млака вода, да става облоги од оцет на нозе или компир во чорапче (жив и рендан). Инаку се почнува со парацетамол па ако парацетамолот не делува тогаш даваш БлокМакс со најмалку 4 саати разлика од давање парацетамол до давање блокмакс. Кога ќе почнеш со блокмакс не се префрлај пак на парацетамол и давај на минимум 6 саати. Ако има грчеви кога крева температура се дава дијазепам. Јас имам чепчиња дијазепам па ставам по пола чепче во газе околу пола саат пред давање сируп за спуштање температура. До сега само неколку пати го имам ова направено при температура околу 40 кога ми бладал. Ова ми е по совет од матичен педијатар. Ако даваш антибиотик обавезно давај и пробиотик на минимум два-три саати разлика со антибиотикот заради цревната флора. Од антибиотикот очекувај и да има намален апетит. Инаку очекувај неколку дена да биде скапана и да сака само во раце да е. И ние кога сме болни не ни се сите овци на број не па на мало дете.
Јас давам во зависност од тоа дали детето е малаксано или не. Некогаш имала температура околу 38, 38.5, но била весела, па само ја хидрирав со вода, чај ако сака и електролити. По потреба и малку сок колку да смени вкус. Но ми била и малаксана со тт 37.5 и одбивање на секакви течности. Во тој случај давам далерон за да живне и да почне да пие барем малку. Не се држам по правилото дека само над 38.5 се дава анти пиретик. Проценувам според тоа како се однесува детето и каква е клиничката слика. А и педијатарот ми дава зелено светло за овој начин на давање анти пиретик. Инаку секогаш давам далерон. А блок макс само при висока температура која не се спушта со далерон.
Јас никогаш не давам антипиретик под 39, како бебе под 38.5 Точно дека различна болест различна клиничка слика дава ама малаксалоста на 37 е знак дека имунитетот е активен и во моментот се бори и тогаш освен по малку течности друго ништо не му треба. Јас сум го оставала клапнат, неможе очи да држи отворени, едвај стои ама температура не превисока и му давам да заспие, седам до него мерам редовно и не го закачам, оставам да собере енергија и да се избори што повеќе сам. Тоа е долгорочно добро за имуниот систем, со сирупите ја лечиме само ппследицата привремено и праќаме сигнал на организмот дека нема против што да се бори, пошто сме ја симнале веќе тепмературата. Ова е наравно мое мислење, секој оправдано знае колку често и на која бројка дава сируп
37 не е температура може му било потопло на детето. Мој совет од искуство а и од др оставете го детето минимум 6 часа со температура не давајте сируп ако е весело.Така се зголемуваат леукоцитите и детето за пократко време ќе оздрави.Не се плашете од тт.Сега 41 е страшна за гледање па сигурно ќе треба антибиптик ако не спушта со сируп.
Да не се разбереме погрешно. Ако детето два дена со ред има тт 37.5 и никакво внесување на течности, да, пре би далерон да помогне. Мислам во теорија логично звучи тоа дека на организмот треба да му се остави да се бори, ама во пракса е сосем друго. Некогаш треба да се подбутне за да може да се бори. Секоја болест е различна, секој организам различно поднесува. Ќерка ми беше на добар пат да дехидрира од чекање да дојде температурата барем 38.5 и да дадам далерон. Два дена со неколку голтки вода. Дадов далерон и за пола саат сама вода побара. Дури и апетитот ѝ се врати. Секој родител ќе си процени дали треба или не.
A vo slucaj koga od 39 so daleron ne spusta podole od 38,togas davate blokmaks ili cekate? Ili mozam cepce togas da stavam?
Da, so tusiranje so ocet so antiperea lepenki, detevo ne simnuva nikako. Na 4h davam daleron po 5ml. Ke ja nosam na klinika ako ne simne za 1h,drugo neznam sto da pravam
Колку дози даде од антибиотикот? Обично после 3тата - 4тата доза треба да престане да качува температура и симптомите еден по еден да исчезнуваат.
Веќе од сабајле треба да е подобро, кога ќе ти дојде време за нова доза антипиретик стави и чепче наместо сируп, кај синко чепчињата побрзо делуваат, потоа сирупот Блокмакс, а Далерон сирупот најслабо.
И ставив во 17 часот од 39 ми симна на 38. Еве гори детево уште. Идеме на клиника дефинитивно. Чепчиња ефереглан редите од 150? Во козле ни дадоа Лекоклар
Немора да значи, но мене ова ме потсеќа на нашето патешествие со розеолата. Никогаш не се случило сируп да не му симне темп., освен кога имаше розеола, тоа беа 3 мачни дена со темп 40-41, најмногу што му се спушти беше до 39 и по не цел час пак вивнуваше. Ако ви е вирус, антибиотикот ништо нема да ве спаси, каква ви е крвната слика, црп и леукоцити?