1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Лакалут нема паста што може да се голта, така знам.
    Јас Чико му купувам.

На NarCis@ и ada21 им се допаѓа ова.
  2. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.704
    Допаѓања:
    5.673
    a оваа дали ви е позната , германска е пишуваше дека е ок , ја имам за малата , ми а донесоа 15м е дали да а користам ? @Mari* @danichap

4026600146234-1318642_org.png

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.490
    Пишува за млечни заби, од 6 месеци до 5 години. Е дали смее да се голта не би можњла да кажам. Сликај од блиску упатството.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.704
    Допаѓања:
    5.673
    IMG_20181009_081430.jpg

а општо како паста ок ли е , не ми е позната :tmi:
    еве мисл се гледа убаво

5. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.490
    Мора да се плука, не смее да голтне.
    Искрено другу користам, сум видела фирмава во дм, ама не сум користела.

На Poppins и Mari* им се допаѓа ова.
  6. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.704
    Допаѓања:
    5.673
    фала ти , а која да а земам каква користите таму , што можи да се голта , свекр сега ќе си идат месецот па да ми донесе , овие тука слабо ни одат

7. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.490
    Јас од амазон нарачувам
    30669C1C-8E27-4BAA-B7B5-E07C462CFA44.jpeg
    Ја има и Македонија, околу 1000 денари беше. @Annath рече добра е.

На NarCis@, Mari* и Poppins им се допаѓа ова.
  8. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.704
    Допаѓања:
    5.673
    исто е и кај мене се си јаде од пред годинка неблендирано , ама појадокот сеуште некогаш и е малце пасиран , т.е коа има овошје оти мака мачам иначе сеуште не јаде секакво овошје чисто и за да подметнам така правам некоаш , грешно е да мора да ги научиме на се , пробај намали со блендирано малце пасирај и го па постепено погрубо давај па целосно , и јас така правам

На danichap и Mari* им се допаѓа ова.
  9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.490
    До година.
    На годинка имаше дамо две забчиња и бев многу загрижен кога тргна градинка, таму не ги тинтрат. Ама многу брзо де адаптираше на храната таму.
    Големата имаше 20 заби на годинка, па беше полесно со нејзе, од 8-9 некаде мислам престанав да блендирам.

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  10. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    34.200
    И јас користам лакалут од таа што е до 4 години за малиот кој што сега има 2 г . Што знам мене во аптека ми кажаа со таа паста било најдобро.
    Може ме излажале само да ја продадат.

Последна измена: 9 октомври 2018
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.753
    Пастите што содржат флуор не се голтаат. За деца до 4 години барајте пасти без флуор. Лакалут се сите со флуор, независно од возраста. Бекутан, Вадемекум, погоре спомнатата германска - сите имаат флуор. Чико, Билка и слични хомеопатски пасти немаат флуор.
    Е сега, пастите не се чудотворни, реално и без паста, само со четка и вода може солидно да се измијат забите ако правилно се четка.
    Јас лично, на големиот до 4 години му ги миев само со четка и вода, еднаш имав Билка земено, не ми ја сакаше. На малово му ги мијам со тут мус (сликата на постот на @danichap), не му ја плакнам устата. Убаво е мусот да работи преку ноќ, ќе ги зацврсти забите, ама пожелно е ништо да не се пие ноќе, освен вода.

На ^angel^, kiki_riki, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.294
    Допаѓања:
    182.487
    @Annath баш сакав да те прашам за пиењето, затоа што ќерка ми знае да се напие вода пред спиење. Ќе измие заби, ќе се спреми и во кревет бара вода, а веќе сум ѝ ставила од тут мусот. Само гледам барем пола саат да помине. И друго, каде можам да го набавам? Првиот пат го зедов преку трети лица и сега ми е незгодно пак да барам да ми донесат, а скоро е истрошен.

13. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.490
    Јас го имам купено од европски. Е претпоставува треба нивни пациент да си па да можеш да си купиш од таму.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.792
    Допаѓања:
    202.753
    Во Ани фарм во Капитол го има. И да, не треба да пие вода одма после него. После еден час е ок.

15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.294
    Допаѓања:
    182.487
    Претпоставував дека не треба. Од вечер друга тактика, да се напие вода, па ќе ѝ ставам. Супер што го има во Капитол, таму сме скоро секој ден. Фала ти многу.

16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.654
    Допаѓања:
    39.912
    Малата од кога почна во градинка многу малку јаде дома. Во 15 часот ја земам од таму и ми кажат дека е најадена, до вечер додека си легне може малку да апне, а може и воопшто да не јаде, само да цица. Во август хгб и беше 105 мислам, сега не сме го измериле, ама наредната недела ќе ја носам на мерење и да и проверат крвта. Се плашам да не и се намали уште хгб, а и како ослабната ми стое. Да и давам ли некои витаминчиња, нешто за апетит? Што ќе ме советувате? Или прво кс да испитаме и тежина па со докторката да се консултирам?

17. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Можеш да го земеш и од Европски, не мора да си нивни пациент. Си го купуваш на пулт како и од секоја аптека. Мене докторкава ми рече да миеме заби со детска паст,а а после пастата на четката колку зрно грашок од мусот да се поминат убаво сите забчиња.
    Инаку и ние користиме Лакалут од 0-4 год. Пишува дека е без флуор и може да се голта.

18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Извинете вака, не сум запознаена, што е мус?

19. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.382
    Допаѓања:
    5.101
    Мајки ве молам за искуства на оние чии деца ви се година ипол па и оние кои што сте го поминале ова, во смисла дали е во ред...
    Живеевме со моите таму е роден во двор со баба, тетка, дедо кои му тераа ќефови, но пред еден месец се преселивме во стан на 8кат.
    Од тогаш малиот е драстично сменет, очигледно му фалат луѓето, куќата.
    Сменет у смисла мн вика се дере, нема трпение за ништо, плаче ако му забраниш нешто, покенкав е... Единствено се смирува надвор, обожава да трча, може да е надвор и по 3-4 ч, уствари и нема шанси ако не сме излезени 2 пати во денот. Исто загледува и цртани. Спие по 2-3ч во денот и убаво јаде.
    Прашањето ми е дали не го прифаќа станов или е фаза скок во развој или и двете?
    Поради овие причини планирам во градинка да го дадам, а можев дома да го чувам, викам да смени...стварно не знам што е паметно..
    Изв на долгиов пост.

20. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.294
    Допаѓања:
    182.487
    Го поминавме истото со ќере. Од куќа, во стан, и уште еднаш во друг стан. Сето тоа во рок од една година и на отприлика таа возраст. Децата многу тешко ја прифаќаат селидбата, се чувствуваат несигурни, затоа што не им е јасно зошто го напуштаат нивното "безбедно место". Сѐ што опиша е сосем нормално. Ти само биди тука за него и потруди се да му направиш нов безбеден и топол дом. Башка на таа возраст се јавуваат и тантрумите, па сѐ му се собрало. Не се секирај, ќе навикне и ќе биде полесно.

На Lolipop23 и Lady*Bug им се допаѓа ова.