Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    5.112
    Тоа и јас се прашував дали се тантруми во прашање или селидбата, до сега после скоро месец се надевав ќе го прифати местово ама изгледа не, он е се понапорен за чување. Затоа почесто го носам и кај моите, таму и спие, воопшто не не бара мене и сопругот, битно да е со баба, тета и дворот (не знам какво смајли да ставам/дал да плачам ил' се смеам работава)
    Кај вас за колку време се нормализира ситуацијата?

2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.316
    Допаѓања:
    182.805
    Па после помалку од година после последната селидба. Сега наново почнува пошто имаме ново членче дома. Им се насобрало сѐ. Само мој совет е почесто дома да биде за да го прифати местото. Вака само збунки му правите. Направи му некое негово катче со нови играчки каде ќе си игра. Така малку по малку ќе го примамуваш. Ќе се среди, само треба време и трпение.

3. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    5.112
    Не катче, цел стан од 70 кв му е на располагање, нема дел кај што не расфрлил, играчки на сите страни...и ај тоа не ни смета сфаќаме дека мало дете имаме дома ама неговото викање, тантрумите, крајот да не можеш да му го најдеш...тоа ме плаши
    Знам дека му правиме збунка, гледам да е тука во станов да не го носиме често, ама и мене ми треба помош/одмор и затоа инаму ја не би.
    Само нз дали те сфатив добро, помалку од една година се адаптираше малата? Не е тоа многу ..:) ја си викам месец, два ќе му требаат...

4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.316
    Допаѓања:
    182.805
    Секое дете е различно. Моево е екстра осетливо :) Инаку да, катче, не низ цел стан. И кај нас беа расфрлани играчките. Еден ден дури беше во градинка седнав и убаво ѝ ги наместив и селектирав играчките во дел од дневната, само за неа да си игра (тогаш уште не ѝ беше готова детската соба). Се прерадува кога се врати од градинка. Некогаш несреденоста им делува хаотично и неинтересно, па затоа пробај вака. Подреди ги играчките и тргни нешто настрана. Вади му на 2-3 дена нова, а стара тргај. Секое сабајле нека му е средено катчето, за да може да го истражува. Така му правиш да му е интересно во новото место на живеење. Пробај недела- две како ќе биде, па ќе кажеш дали има напредок :)

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    5.112
    Важи ;)
    Фала за советите, се надевам дека ќе се промени кон нешто подобро :)

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Ме памтите од постовите пред некој ден со малата што имаше температура 6дена. Излезе ешерихија која го зафатила бубрегот и сега сме со инфузии. Педијатарот ме советува да ја отпишам од градинка зошто е склона на бактеријава еве 2 пат се случува од причина што малце подолго да остане со какана пелена пак ќе се јави бактеријата и може да направиме голем проблем со бубрезите. А малата супер се навикна и сака да оди, се фалат учителките од неа јаде,игра,весела е. Педијатар вели дете во градинка после 3та година. Што мислите мајки?

7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.316
    Допаѓања:
    182.805
    Еден најдобронамерен совет, испитај зошто се јавува бактеријата. Побарај си за почеток ехо на бубрези и гледај кај салам доктор оди. За градинка јас би послушала педијатар, нема зафрканција со оваа бактерија.

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Душа мала, како бе 2 пат фаќа а на педијатарот после 6 дена температура не му текнува да ве упати да испитате урина? Да не отидовте во Систина којзнае уште колку долго ќе ве маткаа.
    Да знаеш мајка, нареден пат при првото качување температура прво нешто што ќе испитате да е урина.
    Јас имам искуство од синко кога беше бебе, среќа кај нас беше асимптоматска, не ствараше инфекција, меѓутоа сепак тој период бев многу загрижена. Не знам сега дали и каде сте хоспитализирани, во Систина или? Има двајца добри педијатриски нефролози во државава, др. Велибор Тасиќ на клиника и др. Дафина Кузмановска која е во пензија веќе ама врши прегледи на приватно по приватните болници (јас го водев синко кај нејзе во Ремедика) па би ти препорачала некој од нив да ја види малата на ехо. После тоа ќе те советуваат дали ќе треба да направите микциона ултрасонографија за да се утвдри дали детето има бубрежен рефлукс, зашто тоа е најчестата причина за чести уринарни инфекции кај децата, урината се враќа назад накај бубрезите. Истата се прави само во Плодност Битола.
    Сепак и самото тоа што е девојче ја прави поподложна на уринарни инфекции, токму поради близината на двата отвора и кај девојчињата мора многу да се внимава на хигиената. Не знам дали првиот пат ви кажаа, влажни марамици никако користење, веднаш после какање убаво и темелно измивање на интимата, пелена менување во најбрз можен рок. Од таа причина и те советувале да не ја праќаш во градинка, зашто таков третман таму сигурно нема да добиете, а во моментот тоа ти е најбитно. Размисли си, јас би да не ја праќаш, барем додека се утврди што точно е причината. Поздрав и побрзо опоравување. :hug:

На karibian и NarCis@ им се допаѓа ова.
  9. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.316
    Допаѓања:
    182.805
    @eli.karameli како што ти кажа @Lolipop23 тие се најдобрите во Македонија, само што до Тасиќ тешко се стигнува, а кај Кузмановска можеш одма да закажеш.

На eli.karameli и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  10. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Doma sme, no odime sekoj den vo sistina prima infuzija. Bevme kaj Nadica vo sistina i ona istovo go kaza, prvo so antibiotici da smirime i posle 1 mesec ubavo da ispitame zosto se stvara. I ona se plasi da ne postoi refluks. Ne znam kako se slucuva ova, aj sega od gradinka sigurno ne bila smeneta nekoe vreme, ama prviot pat mene mi se sluci doma, a veruvaj menuvam mnogu cesto pelena i od koga e rodena vlazni maramici ne koristam. Duri koga se rodi protocen boljer redevme doma za celo vreme da imam topla voda. Veruvam deka nema da odi vo gradinka bidejki mnogu se isplasivme. Isto taka veke dete kaj maticna ne nosam. Celo vreme ja nosev kaj Marina remedika sega prv pat otidov kaj maticnata i eve do kaj stignavme. Se izmaci malata. Samo da bide dobra zosto esherihijava ne e za potcenuvanje.

11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Кај машките обично во 90% од случаите се работи за рефлукс, зашто кај нив е убаво заштитен мочниот канал и потешко може да дојде до инфекција од изметот. Меѓутоа кај женски е доста полесно да се инфицира, колку и да внимаваш една преполна пелена може да направи беља. Така што кај вас може и да нема никаква аномалија туку да е чиста случајност повторената инфекција. Јас би те советувала да почнеш да следиш знаци кога ќе и се кака и да ја ставаш на нокшир, мала е знам, ама неколку мајки со истиот проблем успеале и помали да ги навикнат за какање на нокшир (јас не успеав).
    За бактеријата не се плаши, ако се држи под контрола нема да направи штета, само треба редовни контроли на урината. Може ќе ви дадат и профилакса што ќе треба да ја пие до одредена возраст поради претпазливост. За микционата распрашајте се убаво, знам Систина прават некои испитувања, може ќе ви предложат и вам но како што разбрав нивната метода е инванзивна и со зрачење. Најбезбедната била во Плодност и чинела околу 200 евра, @Leo_29 мислам правеа на синчето па може да ти каже нешто повеќе.

На Leo_29, eli.karameli и NarCis@ им се допаѓа ова.
  12. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Ни дадоа Пиелосептил сируп 30 дена превентивно да пие. Немам искуство со него,односно со ништо од ова немам и секој совет ваш е добредојден. Еве истражувам и по интернет и искуство на други мајки патилци читам. Ви благодарам од срце ❤️

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.779
    Син ми имаше коли во црева навлезена. Лечевме со инфузии 7 дена и лидаприм

14. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Како доаѓа до тој степен? Ви дадоа ли некаква превенција? Каде лечевте? Не знам како можам понатака да спречам, зошто само со хигиена не верувам.

15. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.995
    Допаѓања:
    9.398
    Nadica Ristovska e super jas samo kaj nea go nosam (dr problem imame nie) ama mnogu dobar urolog pedijatar e ne se sekiraj. Ako nedaj boze bidne nesto pogolemo kaj nikoj drug ne odete osven kaj Miroslav Gjogrevik vo sistina doagja na dve nedeli od beograd i e megju seste najdobri urolozi i hirurzi vo svetot. So ovaa rabota nema igracka odete na provereno. i obavezno na sekoja temperatura urina i urinokultura ponataka, znaci i za najbanalna 37 pravete. ke se sredi se majka guski

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    @eli.karameli @Lolipop23
    Ти си ќерко татин син! Женска е мојата! :)
    И да, активни сме на темава. :worried:
    Уште на 3 месеци полежавме на детска со уринарна и е.коли.
    Сега е 9+ и 3-4 уринарни, и 4-5 пати ешерихија во мокрача. Не мора да значи дека ако има ешерихија, одма и уринарна. Ама после 6 дена тт :(
    Тасиќ е на боледување (на конференција во Турција ;) ). Дафина мислам вторник и петок во Ремедика. Надица... ние бевме еднаш, и се надевам повеќе не. Не ми се допаѓа односот и пристапот нејзин. На нефро на детска ја имаш и Шахпазова, ученик на Дафина. Ако имате опција одете да ве видат, било каде. Сите се стручни, но не се замараат баш. За жал. Тасиќ е најдобро да ве види.
    Пиелосептил пијте. Додека пие нема да фати уринарна пак.
    Ние правевме вус во плодност, дмса скен на патофизиологија. Инаку, нема вур, ниту било што друго. Таква и била слузокожата, генетски, и затоа била поподложна на ешерихија. Никој во фамилија нема ешерихија btw. Имам пишувано во една тема во Бременост - бубрези на плодот во бременоста, ако сакаш читни таму. Или се што те интересира прашај ме.
    Битно, на секоја тт, урина. Сигурно веќе знаеш да фаќаш во ќесичка. Прво ти ја гледаш. Ако е матна, одма знај дека е инфекција. ;)
    Едит, уште ова. И мојава оди во градинка. Сега за сега немала проблем. Ако треба, нагласи им на учителките да ја пресоблакаат почесто ако кака многу.

Последна измена: 11 октомври 2018
    На NarCis@, eli.karameli и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    @Leo_29 да, женска беше твојата, извини. :* На @kleopatra11 синчето имаше исто уринарни инфекции ама не знам дали правеа понатамошни испитувања, ако види може ќе пише, гледам одамна се нема вклучувано.
    @eli.karameli најбитна е навремената дијагноза, проблем е кога инфекциите се повторуваат а не се лечат и тогаш доаѓа до оштетување на бубрезите (Нашата прва педијатарка, со повеќе од 30 години искуство не знаеше да ни каже како да земеме урина на бебе. Таа никогаш до тогаш не беше дала упат за уринокултура кај толку мало бебе. Јас инсистирав по совет на Џој и излезе дека сме во право. Којзнае колку деца има осакатено на тој начин). Вие сте ја откриле навреме и сега најверојатно ќе примате терапија подолг период за да се избегне повторна инфекција. И да се дијагностицира ВУР не е којзнае колку страшно, се губи со текот на растењето.

На marchi-cool, NarCis@, eli.karameli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.779
    не знам до кој степен ама седиментација 90 имаше малиот. На инфективно лежевме зашто имаше и рота во исто време. Само чување имунитет и јака хигиена. друго ништо посебно не ми рекоа. Мене дури чудно ми беше што од прва ја излечивме зашто знам дека е тврдокорна и се повторува. инаку се сомневаа дека фатил од градинка од пилешко. пратија и инспекција од здравство.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Само уште едно прашање до вас мами, дали ви одат дечињата во градинка и после коли? Дали сте во приватна/државна? Јас тргнав на работа, а стварно бев многу задоволна од државнава градинка и малата супер се адаптира. Да ја запишам во приватна или да си барам жена? Иако многу сакав градинка,а не дома да седи, ама здравје е најбитно.

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.273
    17+ точно 7 дена кашла и тече нос. Педијатарот ни препиша капки за нос Отривен пишува мислам и Проспан сируп. Капките 7 дена максимум треба да се даваат.

Сирупот Проспан дали има ограничено време на давање или може се додека има потреба од него?

Ставам и физиолошки раствор и сварив кромид па и давав од водата да се напие.

Пробав со топла бања, пареа ама баш оваа недела не сака да се бања.

Како подруго да и помогнам? Мене ми е полошо, кашлам мислам нешто ќе се откорне од мене и ми тече нос. Денес и гласот ми е фатен едвај зборам, а синоќа едвај голтав ме болеше грлото.

Совет? Само да не е на педијатар да одиме бидејќи штом тогаш тоа ни препиша сигурно нема нешто ново овој пат.

И ако може подетален совет за неедуцирана мајка бидејќи прв пат кашлам откако знам за себе, а и малата прв пат кашла и не знам што да правам.