Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    тие се. Се користи за се што ти е потребно физиолошки

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  2. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.268
    Допаѓања:
    37.092
    Јас ставав директно во нос по една капка (2-3 пати до 5-6 пати на ден по потреба). Секој ден отворав нова тубичка ама не знам дали една може да се користи и повеќе денови.

3. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    dali 37.2 go smetate kako tt?

4. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Не. За повеќето педијатри е сосема нормална таа телесна температура. Сепак може да е пренаоблечено самото дете и му се зголемува телесната температура или во домот ви е претопло.
    За покачена тт секогаш сум ја сметала кога му е над 38 , а сируп секогаш сум давала доколку е само над 38,5 тт.

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    5.065
    Што да побарам во аптека за затнат нос, не може да дише преку нос едвај преку уста, а и не може да спие убаво..
    1г и 7мес е

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    синомарин. За над годинка. предобар е.

7. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    1.710
    Мајки детево е со затнато/растечено носе веќе недела две. Извади запче, гледам уште едно ќе излегува. И претходно кога вадеше имаше проблем со носето ама неколку дена и поминуваше. Сега трае, дење кива и тече, ноќе затнато хрчи не може да спие. Пред некој ден качи и температурата 37,9 ама брзо спушти и толку беше. Си јаде, не кашла, само со носот е хаос. Направивме крвна слика супер е, мирно црп мирни леукоцити. Д-р ја виде, рече добра е благо зацрвенето грло, мрслулчиња проѕирни. Ама не може да спие ноќе. Ајде земавме и брис од носето чекаме резултати. Д-р рече да се инхалира со физиолошки, ако не помага, лоратадин 2мл навечер или инхалација со дексазон. Ништо од ова немам правено претходно :| Од искуство да ми кажете, како се инхалира, колку пати дневно? Што од ова да применам? Или да чекам прво резултати од брис? Некој совет? Фала :*

8. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910
    Mami aj pomos. Malata mi e dve godini i od koga pocna vo gradinka od septemvri non stop e so bakterii vo nos koi se prosledeni so poln nos mrsuli zeleni i kaslanje duri ednas mi napravi i mala opstrukcija od mnogu malku kaslanje.Prvo imase moraksela ja iscistiv potoa streptokoka pneumonija od koja i eden den izgore od tt.Piese antibiotik po antibiogram i plus kapki vo nos.Eve od vcera pak e so mrsuli i kasla.Davam bronhovaxson po preporaka na dr od Kozle i plus med so maticen mlec i vitamin C.Sto drugo da davam sto e dobro protiv tie bakterii.Razmisluvam da ja ostavam doma cel mesec ama pa sigurno posle koga bi pocnala pak ke bide isto.Neznam sto e pametno veke.Sovetuvajte nesto od iskustvo

9. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.377
    Допаѓања:
    5.065
    Немам искуство, ама од ова што те прочитав и како ја би реагирала - доколку имаш можност до 3 год нека седи дома штом нон стоп е болна...
    А еве поискусните нека те посоветуваат што е најпаметно.

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.225
    Допаѓања:
    34.804
    И мојот од Октомври наваму е цело време со некаков проблем. Прво бактерија, па имаше вирус некој, па од вчера вечер увото го боли. Носот му е цело време растечен и со мрсули.
    Сите што ги знам ми рекоа првата година во градинка е таква додека стекне имунитет детето.
    Јас му давам Бимунал, аронија, прополис спреј во грло. Повеќе не знам што би правела.
    Жал ми е ама тоа е тоа. МОра да се помине.

11. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Мојот беше со растечено носе долго време. Освен спрејче Синомарин за чистење и неколку дена ставав Ефидрин капки, други од лекови не користев ништо.
    Топли купки пред спиење правевме, со тапкање по грбче и полевање со потопла вода.
    Мојот можеби два месеци беше со растечен нос. Без никаква дијагноза.
    Не превземав ништо друго, сметав дека нема потреба.

На Вереничка му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910
    A odi vo gradinka i ponatamu? Kakvo sprejce propolis prskate?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.789
    Допаѓања:
    202.745
    Кај сите е исто мајка... Мора да се помине, дали сега, дали подоцна.
    Јас давам повремено пробиотик, секој ден капки вит. Д, прополис спреј во грло на Прополгола, матичен млеч на гладно, и многу овошје и зеленчук.

На NarCis@ и pepapa им се допаѓа ова.
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.225
    Допаѓања:
    34.804
    Оди во градинка. Педијатарот ми вика првата година од градинката е таква додека се навикне организмот на вирусите што кружат.
    Прополиц прскам среј Dr Bacheff или нешто слично. Го купив во Еруофарм. Претходно му давав прополис капки од Галафарм, ама со спрејчето е полесно.
    Овие два-три дена ќе седи дома зашто е многу затнат, и се жалеше на болкиу во увото. Заработи инхалации неколку дена со Дексаметазон, Зиртек и Оперил капки во нос.
    Од Понеделник здравје пак во градинка.

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Mojot od prosliot septemvri e so mrsuli.(facepalm) so bakteriite oro igrame. Koga dava simptomi ja lecime i sedi doma. Koga e asimptonacka samo nos cistime i tera. Toa e, takvo bojno pole e gradinkata.

16. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910
    Go cekame rezultatot od brisot ama stom uste ne e gotov izgleda pak ima bakterija.Ne sakam da ja nosam so bakterija vo gradinka zaradi drugite deca iako posle terapija i negativen bris stom pojde pak vo gradinka pak isto odma mrsuli i kaslanje.Pocnav od vcera da i stavam mast hloranfenikol i inhaliram so fizioloski pa ke vidime koga ke go dobieme rezultatot sto terapija ke i dadat.Sakam i da ja vakciniram so taa vakcina sto e za streptokoka ama neznam dali ke moze bidejki seuste ne sme ja primile taa sto e na 18meseci a i posle bronhovaxson kapsulite ne smee 40 dena da primi vakcina

Samo sto stigna rezultatot sega najnova bakterija ima branhamela cataralis najbalna bila ne e strasna ama pak amoxsiklav antibiotik a pred dve nedeli go piese, aman veke

Последна измена од модератор: 8 ноември 2018
  17. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.433
    А зошто антибиотик? Прави проблеми кај детето?

18. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910
    Polna e zeleni mrsuli a i kasla

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.290
    Допаѓања:
    182.433
    Нека испие антибиотикот и јачајте имунитет обавезно. И пробиотик не заборавај.

20. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    910
    Neznam kako da jacame imunitet poinaku, ovosje i zelencuk jade mnogu, med so maticen mlec davam sekoe utro, vit C i D, plus bronhovaxson, sto drugo da davam? I od koj probiotik ste najzadovolni?