1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.272
    Допаѓања:
    37.115
    Дали може салмонела да има благи симптоми?
    Неколку дена малата имаше гасови чудни и силни како стар човек додека спиеше ноќе, особено сабајле па синоќа прочитав дека откриле салмонела баш во јајцата што за прв пат ги купив и ги повлекле од продажба.
    И мене и мм не мачи стомак тешко ни е во стомакот.
    Малата се држеше за главата вчера и правеше како што прави кога ја боли нешто ама не знам дали е можно мало дете да го боли глава?
    Се мислам да отидеме превентивно на педијатар. Ќе треба копрокултура да се направи?
    Симптомиве можеби не се нешто за кревање паника ама се испаничив од веста повеќе и сепак подобро да се реагира на време и да се провери иако резулатите би биле негативни.
    Во Германија ова да не се испаничи некој од Мк.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Симптоми на салмонела ти се диареја, грчеви во стомак, повраќање, покачена телесна температура. Доколку јајцата биле добро термички обработени односно тврдо варени мала е веројатноста да сте закачиле салмонела. Период на инкубација е 12-72 часа

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Мајки дали 7,8 столици па и више некогаш се, е нормално кај 13м детенце? Од куп проблеми го имам занемарено тоа, но не ми изгледа нормално...

4. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    5.095
    Кога сме болни малиов знае да има повеќе столици, најчесто течни, и нашиот педијатар Олгица вели дека над 5,6 столици во еден ден се смета дека е пролив. Ама ова зборувам кога е болен. Ако нема индикации дека е настинка таква работа, убаво е да си прашаш дали можеби има брз метаболизам, или е нешто друго. Иако јас мислам ако не е често е ок. Ама не можам да кажам со сигурност. Можеби некоја мајка има искуство па ќе сподели.

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Од раѓање е мојава така, кога беше на доење само 15 столици имаше, со ад плус намали на 7,8. Па со дохрана каши, житарки намали еден период и на 1,2,3 макс. Од кај 10м навака пак ми кака превише. Особено сега на 13м, од што кака често, а и течно, лом и е газето. Денес и слуз приметив како мрсул, а не била настината ни вирусана... утре ке бројам баш колку кака...
    Сумљаа како бебе дека е мала интолеранција на лактоза, но ке се средело, но имаме проблем и со синчето и веќе ни е сумљиво и кај двајцата да не е лактозата, зашто и јас имам проблем (facepalm)

6. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    5.095
    Тогаш веќе е друга работа, најдобро да видиш на педијатар што ќе ти кажат, да видиш нешто дали треба да се испита.
    Абе таа изреката со деца да не си раат, не за џабе е, ама ајде се ќе помине

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.071
    Допаѓања:
    257.145
    Ти кажав, син ми исто од бебе многу кака. Кога пиеше млеко над 10 пати. Сега намали, ама редовно 5-6 пати на ден. Втор пат сме на Гастро. И пак се е во ред. Знаеш чекам резултати од глутенот. Ама кај вас лактозата изгледа е проблемот. Ај пробај не давај млеко и види дали ќе намали со столиците.

На Mari-Ja и mariz им се допаѓа ова.
  8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Синко на таа возраст какаше по 5-6 пати дневно, сум ти кажувала, многу брз метаболизам има, сега ќе го изеде за неколку саати го искакува. Ама нормална столица, не течна. После 1,5 година намали по 3-4 пати дневно и сега само 1-2 пати.
    Ако не е течна и ако не мириса ептен многу лошо јас не би се грижела. Велат луѓето со побрз метаболизам се поздрави. :)

На JuLleE и mariz им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Ке пробам баш нема да и давам два дена млечни производи. Ме загрижи што слуз имаше...

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    34.825
    Ден два не ти врши работа. Треба подолго време да е без млеко, мислам околу две недели за да се регулира ако е тоа проблемот.

Инаку често какање само по себе не е проблем ама ако има слуз може да е проблематично. Е сега како слуз може да се јави и од многу плунка ако вади заби и тоа може да даде почести столици. Така што може да е и заби вадење или некоја интолеранција.
    Мојот кога вадеше заби имаше и слузави столици и црвен газ се од плунката. И сега на три години знае понекогаш да кака по 4-5 пати дневно (ама не обилно туку по малку повеќе пати). Има и денови кога не кака ич па наредниот надокнадува.

Што и да е се надевам брзо ќе најдете решение.

На Lolipop23 и mariz им се допаѓа ова.
  11. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    @mariz во право е Џој, многу е можно да е од запчињата, јас изумив дека малата твоја касно почна да вади заби, единиците ги извади нели, сега 2ки, поголема е, повеќе плунка лачи и веројатно од тоа има слуз во столицата.
    Ти секако пробај и со исфрлање млечни производи неколку дена, ништо не губиш со тоа.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Само со кецови е, горе два и доле два, може да се забите. Купив без лактоза адаптирано, го сака па ке видиме... Некако веќе убедена сум дека ова кај нас ке испадне генетски сите интолерантни на лактоза. На синко му е докажано преку тест (кој не го прифаќаа на клиника), но скоро доктор ме подзамисли, со убаво објаснување ми кажа дека и крвта во столицата можно е да е од неподнесување на лактозата. Имало друг тест, но да помине и колоноскопијата сепак да се види од каде крвари , па ке го правиме и тој тест, а ке барам и на малата да направиме ако испадне кај баткото дека е тоа... да не дојде и кај неа до толкаво оштетување на слузокожата на дебелото црево, ако и штети и неа..

13. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    5.095
    IMG_20181212_092213_1544604204729.jpg
    Малиот ја има оваа бактерија во грло, но немал и нема температура и крвната слика му е супер. Треба антибиотик или може да помине без?

14. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.025
    Допаѓања:
    5.537
    Majki kako gledate deka im se tocni cevlite na 15m dete? So ogled deka da stiskam napred sekogas prstinjata se sobrani? Ili merite so vloska?

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.791
    Допаѓања:
    202.752
    Советувај се со матичен лекар. Мојов (големиот) на здраво пиеше Оспен поради позитивен брис од грло без симптоми. Сите во градинка ја имаа, едно дете заболе од шарлах. Не значи дека сите што ја имаат ќе добијат шарлах, тоа пред се зависи од имунитетот. Сепак, слушај си лекар.

Со влошка само. Најлесно и најсигурно е така, во чевлињата тешко може да напипаш прст ако се кожни и малку потврди.

На Lady*Bug и eli.karameli им се допаѓа ова.
  16. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Давате варено јајце од препелица? Има нешто фајде од тоа? И друго, на ќерка ми и разредувам маџун и и капнувам капки ц вит. и ја лажам дека е сок, има бенефит од разредан маџун и витамински капки или се глупирам?

17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Што читав последно нема ни од маџун. Толку на висока т се обработувал што се корисно снемува. Едино како задладувач е поздрав од шеќер.

На pepapa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.111
    Допаѓања:
    124.326
    Колкава е детето? Јас давам секое сабајле маџун, попладне вит Ц. Фала богу, досега добро тераме. Моево е 16 мес, мислам рано му е за јајце од препелица

19. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    18 месеци е. Оди во градинка и како почна зимово, мрсули и шлајм колку сакаш. Ако пробам да ги вадам со тоа за влечење имаш сцена од егзорцизам дома. Среќа до сега немаше ништо на плуќа ама има бак. бранхамела карнахалис или исто се викала мораксела карнахалис. Докторката објасни дека е условно патогена и дека може да е дел од флората бактериска без да има компликации. Јавува компликации како воспаление на средно уво при некои ситуации на многу намален имунитет и тогаш иде обавезно антибиотик. Сега борбата е за имунитетов. Докторката ми е прилично органик ориентирана па освен д вит. и ц вит. друго не препорачува за нејзина возраст. Стварно не знам што да превземам за подобар имунитет (теоретски знам али некако праксава слабо ми иде)

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.493
    Допаѓања:
    139.151
    Сокови од лимон и портокал, повеќе пиперка во секое јадењеи многу зелка. Не ви треба вештачко витемин ц така.
    Ние сеа од бактерии и високо црп, пиеше антибиотик и крвната слика 11 хемоглобинот, а беше 12, па јаде месо, брокула, блитва...

На GFlower и mal.ecka им се допаѓа ова.