Ама и реф вредности им се различни, затоа така покажува. Границата кај нив е 101-139. Ремедика е 109-142. А Авицена 9.5-12.9 (оваа ми е постара крвна слика, може сега не е исто). Сосема различни вредности, мора да се гледа реф вредност. Мене па океј ми била до сега. До душа со месеци не сме биле болни и не пиеле антибиотик скоро година маливе, па само за редовна контрола одев кај неа за малата. И освен за синчево што не водат на Детска клиника.
Jas imam takvo iskuatvo so Res Humana. Tamu izleze epten nisko. Mi prepisa odma sirup.Go preproverivme istiot den vo Sistina i tanu izleze super, duri visok. Veke ne im veruvam i ne odime tamu.
Мила реф вредност во Авицена е за хмг ( 10.1-13.9 ) , а во Рес Хумана ( 101-139 ) . Исто е само точкава ( . ) што е па те буни. Ете за истово прашав Трансфузиолог ( блиска пријателка ) и тоа она ми го објасни дека исти се реф вредности кај едниве и другиве освен точката. Инаку истиов случај со к.с се десило и со други мајки од кој некој се и од форумов со кој контактирам. Дали апаратите не им се исчистени па ние баксузи сме баш тој ден незнам, но сеедно не е сепак е неубаво чувство да видиш слаба крвна слика и да ти препишат терапија а дете нема проблем. Ете среќа некој од нас одма правиме нови к.с на друго место. Но, што е со тие мајки кој ете им искача лош хмг лоша к.с и слепо веруваат на педијатар ( ете нека не е стриктно за Олгица, се дешава и кај други ) и почнат да лечат здраво дете со сирупи и препарати. За дете сепак се работи. Да му утнат на кучево мое терапија ќе ме боли ама па за дете искрено рамнодушна не останувам. Еве сега пробуричкав и еве ти неколку примери од некој ден разлика од кај неа и Авицена. Од петокот не ја земав к.с и ја оставив. Извини на опаку излегле во брзање. Имав уште два пати вакви разлики, но од кај нив к.с не сум ја земала па еве само ова ми е во папка каде сум правела за неколку дена разлика кај нив и во Авицена. И најтрагично беше и е ... кога и да и спомнев за ова и дека не е во ред да превземат нешто, дека и кај други познанички имало вакви ситуации. Поготово кај една од членкиве под 90хмг покажа кај нив, за некој саат испаничени во Систина па да таму покаже хмг предобро. А, што ако мајката не отидеше во Систина и почнеше да лечи здраво дете демек е анемично со хмг под 90. Ете тоа е револтот кој верувам и ти и секоја мајка ќе биде разочарана и изреволтирана. Но, пак ќе кажам дека ете не кај сите има и каде се вклопуваат рез кај нив и во друга лабораторија. Може ние сме дошле во таков ден кога апаратот не бил исчистен или што знам зашто.
Mislam deka se raboti za bakteriska infekcija. Cim granulocitite se pokaceni najverojatno e bakterija, plus leukociti, ast i crp pokaceno, ukazuva na bakterija. Ajde nekoj poveke sto se razbira neka kaze. Napravivte li i brisevi?
Дали испитавте мокрача и уринокултура? Брисеви уста и нос ? Проверка на ушиња? Не сум имала искуство со тт над 39, но малата на другарка ми беше така со 40тт и испадна бактерија на уринокултурата. Леукоцитите се високи, Црп покачено, гранулоцитите # ( ако се водам по кажаното од нашава педијатарка ) дека се покачени укажува на бактерија. На последнава крвна слика нас така ни имаше кажано, ако се гранулоцитите покачени дека е бактериска инфекција ( колку е точно незнам ) ќе каже некој кој е поискусен. Ви посакувам побрзо оздравување. Немој дете да наоблекуваш кога е со тт, да е што порасоблечено ( сепак не многу, по едни тенки пижамки памучни таман ) и да не ви е мн топло дома. Туширање со помлака вода ( не многу ладна ) и без миење на глава верувам знаеш. Јас кога качил до 39.1тт го туширам со помлака вида и ја полнам кадата и го оставам не многу ама да се шкапка за да му опадне телесната покачена тт и одма му се спушта, го облакам лесно и гледам да е посвежо дома ( ни ладно нит топло ) . Вакви совети добив од докторка дур сеуште бев трудна. Со лесно мајка
@sofi2107 @TheSecret Направивме и брис од нос и грло, резултати дури среда. Мокрача и уринокултура не. Докторката и даде антибиотик од утре да почнам, затоа што денес прими инфузија.
Мој совет пред да почнете со антибиотикот утре ... да и направиш испитување мокрача и уринокултура обавезно. Тоа е прво нешто кое го препорачуваат при висока тт освен брисеви и к.с. Зашто ако почнеш со антибиотик ќе мора да чекаш после 3дена од последно пиење за да испиташ. Напрај не губиш ништо. Купи си ќесички од аптека и лесно е за зимање. Ја поради рефлуксот од раѓање привентивно до пред некој месец му правев секој месец. Обавезно ќе ја стаиш под туш и убаво доле интима ќе измиеш. Нема бришење туку ќе ја оставиш 2-3 мин доле само да се исуши. Раце измиени ( јас и плус со гелот за дезинфекција се пребришувам раце убаво ) и ја лепиш ќесичката. Ќе ја смешкаш, гулицкаш, дај и водичка или шо и да е и ќе се измочка. Запамти дека од ставање на ќесичката несмее повеќе од 40мин да поминат. Ако не се измочка пак миеш раце, ставаш нова. Откако ќе се измочка убаво ќесичката ја превиткуваш ( јас секогаш купувам и од шишенцата за мокрача за возрасни и внатре ја ставам ќесичката ) . За најкасно 1ч треба да ја однесеш до лабораторијата каде ќе испитувате. Ова вака ми го имаше кажано Тасиќ за како да зимам мокрача, колку време ќесето да стои и колку време до лабораторија и така терав. Со лесно.
Мајки ве молам за совет. Малата во последно време ми крчи со носот, ама и два три пати се случува да пие млеко и да се закашла и да поврати се, има и шлајм во повратеното . Вака е весела и се. Не ми се носи сега На лекар дека е сезона на вируси, па ако може ваш совет
I jas sakav da i pisam prvo da napravi urina pa posle antibiotik, ama pisala ona deka veke infuzija primile najverojatno so antibiotik pa zatoa im rekle od utre da pocnat.
Да да инфузијата беше со антибиотик. Ќе почекам да го допие па ќе направам обавезнп. Фала ви @sofi2107
Шлајмот е секретот што се слева од носот. Не може да дише убаво со носот кога пие млеко, па затоа се закашлува и повраќа. Постојано прскај солен раствор во носето да се чисти (јас ставам спреј Синомарин), не е ограничено колку може, ама колку повеќе, толку побрзо ќе се исчисти. На лекар само ако приметиш влошување на симптомите. Јас навечер пред спиење ставам капки Оперил П, ама не постојано, ако приметам дека е малку повеќе затнат.
Не капки, земи спреј, полесно е. Капките не одат секогаш каде што треба, а спрејот баш убаво навлегува. Има повеќе од година твоето, а спрејот може и кај помали.
Малата 15 мес, последнава недела ми одбива млеко пред спиење и никако не можам да ја заспијам. Станува од кревет шета сака да игра, а и се спие. Количка систем, раце нишање се дур не се измори после 2 саати. До сега вакво нешто не ми се десило, пиела млеко и заспивала. Заби нема нови на повидок. Што може да биде?
Мислења и искуства со салбутамол? Ако салбутамолот е за исфрлање на шлајм, а и кромидот е за исфрлање на шлајм, зошто би дала салбутамол, а не кромид? Дали е повеќе корисен или штетен? Дали се дава при не толку влошена состојба на кашлица или при влошена состојба? @eli.karameli Одговорив па кога те препрочитав сфатив дека сосем друго прашуваш. Не сум наспана. Не е доволно изморено детето. Дека залади да не излегувате помалку надвор? Истрчајте се по дома. Рано нека станува сабајле и првата дремка порано нека е.
Немој да мешаш баби и жаби.Салбутамолот го дават за почеток на бронхит за ширење бронхии.Немој да го скокаш ако др рекол салбутамол инхалирај или капки давај .Ако не дадеш полошо ќе направиш.Не си играј со здравјр.
Мајки, малата пред некој ден се изгреба на лицето и има поприлично длабока гребаница (во однос на оние мали чести гребаници кои поминуваат за ден два) Ја исчистив со алкохол, потоа ставав хидроген и ја намачкав со мелем. Ѝ фати коричка, ама она цело време се фаќа се чеша и сега си ја излупи не е уште заздравено, се гледа влажно е црвено. Не можам да ја гледам од мака, се плашам да не и остане лузна Што да правам кажете ми, што да и ставам, некоја крема за да не остане лузна? Нешто за побрзо да ѝ помине?