Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Вереничка

Вереничка Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    1.710
    Мислам дека е нормално.Без разлика што веќе пие терапија не може туку така да престане да кашла, мора да го исфрли целосно шлајмот. Би требало полека полека да намалува штом од средата прима терапија. Види како ќе е деновиве, до среда треба да е подобра. Со лесно ;)

На Black girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Цефалексинот го добивте по антибиограм или онака? Може не е ефикасен доколку има бактерија, досега би требало да има подобрување. И зошто и антиалергиска терапија, под која дијагноза се водите?
    Штом се инхалирате побарај да ти даде некоја терапија со кортико за инхалација. Пробај и со некој чај за исфрлање на шлајмот, има доста ефикасни рецепти за тоа (не од искуство туку што ги слушам другите мајки).

3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.676
    Само крвна слика направивме и ни го даде цефалексинот. А за лоратадинот не ми објасни зошто. Само ни рече вирус е и толку. Инхалациите ги правиме со физиолошки и дексазон. Веќе оваа моја матична ми иде да ја исплукам, од август само антибиотик дава. Така и е најлесно изгледа. Утре сме на контрола. Ама за следно нешто не ја носам кај неа. Систина или Ремедика ќе си ја носам.

4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Таа очигледно не е начисто со дијагнозата па ајде ќе дадам од се, па белким од нешто ќе се опорави. Го малтретира детето само со тие лекарства, а на тој начин само му го ослабнува имунитетот.
    Ако нема подобрување направи си брисеви утре и нова крвна слика и побарај совет од друг лекар.

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Знаеш дека за вирус не се пие антибиотик нели?
    Кс каква беше?
    За кашлањето сируп за искашлување обавезно

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    не гледам причина за цефалексин а ниту за лоратадин чим за еден ден не помогнал истиот. јас пре би дала аериус неголи било што од ова...
    некако ми изгледа ко утната терапија..

На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.676
    Она ни постави дијагноза ларингит. Е сега работата е што преку ден малку ќе се закашла, а навечер во спиење повеќе.
    А кој сируп да го земам за искашлување?

8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    па и за ларингит не би дала антибиотик искрено. на висока перница , инхалации (декса и физиолошки) и витамини. то је то. тоа барем син ми примаше за ларингит. а како што кажуваш не ми звучи на хроничен па да мора антибиотик.

Мајки не знам дали сум ви кажала зашто пазам со антибиотикот. Факт е дека кога мора-мора. Ќе ви објаснам од тоа јас што го имам учено и од мое искуство.
    Антибиотикот ги уништува цревните ресички. Затоа МОРА да се зема пробиотик при негово давање и потоа. Многу лесно се закачува цревна бактерија после примање на истиот-е тоа е тоа зезнатото. А како мајка на дете што 2 пати имаше цревна -верувајте ми, не сакате тој хорор да го поминувате.
    3 пати мери еднаш сечи е со антибиотикот. Ако не им верувате на матичните доволно кога ќе речат антибиотик-слободно одете на второ мислење. за 1 час подоцна нема да избега антибиотикот (ако мора да се прима). Ама ако не мора верувајте многу ќе заштедите од детското здравје.
    Друга работа. Ако веќе морало детето да прими антибиотик. Недела дена после него чување дома. Значи иако е здрав, иако е излечен-дома! Баш поради тие уништени цревни ресички.
    Ова го пишав за мајки кои се тазе, за мајки кои се двоумат, за мајки кои не знаат. Чисто информативно.

На marchi-cool, Seduction, Lady*Bug и 7 други им се допаѓа ова.
  9. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Зрело кашла? Не знам за возраста, апи сируп, мукоплант бршлен..
    Последно давав мукоплант ама матичната ни даде АЦЦ (овој е регистриран како лек) и веднаш му се потсмири. Вака ми звучи дека не е страшно кашлањево. Земи апи сируп, сигурно имаш дадено мед веќе

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.654
    Допаѓања:
    39.912
    Ацц е хемија ама мислам дека е далеку побезбеден од тие на природна база. Ако веќе сакаш нешто на природна база да биде или од бршлен или јаглика

11. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.973
    Допаѓања:
    9.295
  12. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    2.632
    Мајки би ве замолила за помош.
    Ќеркичката има полни 18месеци, од неделата сабајле сме за нигде, се разбуди со повраќање за неколку часа стигна и проливот, температура качи спушти прај, сир Парацетамол, еве понеделник вечер само едно парче јаболко и парче банана сме јадени, само на вода сме и гори душата, неделата накај три сабајле гори момиче, ја кренав, се тресе кутрата, не може да се смири, ајде водичка ајде ја слеков цртани и пуштив се смири, заспа. Сабајле трк на лекар матичнана одма кс. Лимфоцитите на 18 слезени па цефаклор со нормиа ни препиша. Ептен омалаксана ептен, ако продолжи на инфузија ли да ја носам? Не повраќа веќе ама пролив на секој саат, прдне проследено со каки, прееска крена тт чепче едно и ставив
    Да напоменам во петокот здрава права со убава кс прими вакцина против морбили, од неделата како друго дете да имам дома, наводно не било од неа,
    .. ве молам за совет

13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.228
    Допаѓања:
    34.833
    Закачила нешто друго. Докторката ви дала антибиотик (цефаклор) и пробиотик (нормиа). Веројатно имало индикации.
    Ако е омалаксана ептен давај и електролити. Ќе ја кренат брзо. Имаш на Бекутан како кесички се раствораат во вода или имаш од ХИП готов раствор (на него пишува ORS го им со два различни вкуса). Електролитите се даваат постепено со мало лажиче за да не ги поврати случајно.

На Marija_Magdalena му/ѝ се допаѓа ова.
  14. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Nie za laringit dobivme pulmicort i ventolin. Zboram za strasen laringit. Bukvalno deteto se borese za zivot. Ne mozese voopsto da disi. Prviot pat koga se desi ja bockaa dva dena orbazon. Se smiri. Posle 3 nedeli se desi pak isto. Dobi deksazon i fizioloski da pravime doma inhalacija.I sirup zamena neko za loratidin. Eve ja uste kasla. Dr se somneva na alergija. Zasto napadite se desija za mnogu brzo vreme. Za rok od eden mesec dva pati. Ke cekame da se desi pak, ne daj Boze vikam jas... Pa da ne prati za Sk

15. Marija_Magdalena

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    2.632
    @JoyJoy ептен е омалаксана само спие, едвај мрда и со раце и со нозе, само ја масирам ама без ефект, јадеше сабајле банана и варено компирче пие вода, ама едвај го држи главчено, ништо не ја занима ни играчки само цртани, а баш и купија сите роднини и пакетчиња и играчки ама нема кој да игра со нив :(

16. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    А има ли уште пролив? На стомачен вирус личи, не знам зошто антибиотикот, уште толку ќе ја расипе цревната флора, едино ако постои сомнеж за салмонелоза. Копрокултура правевте ли?
    Јас би ја однела на одделение да и стават инфузија, штом веќе 4ти ден е омалаксана.

17. Marija_Magdalena

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    2.632
    @Lolipop23 Копрокултура беше преглед на изметот така? Не сум направила, никој не ми ни спомнал искрено ама ке направам, со кс го проверивме и ЦРП, 6ка беше, не повраќа веќе почна по малу да јаде се раздвижи денес ама ништо два чекори и бара да легне...
    И мене ми беше сомнителен сирупот ама не и дадов, односно не го ни купив, затоа што знам дека појке би наштетил..
    Инфузија прими ама ми се чинит уште толку омалакса од нејзе, стои како занесена, лежи вкревет и само втелевизија, нит играчки ништо...сега ке ојме на доктор :(
    Се ми се чини од вакцината шо ја прими :@

18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    каква е каката т.е. проливот? мирис? копро подитно и давај електролит.

19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Одете на дежурен мајче, ќе ви испитаат пак крв, урина, се што треба. Ако е потребно и нека ве хоспитализираат, долго време е вака дететенцето.
    Инаку мислам дека не би требало да е до вакцината и синко ја прими пред 3 дена, немаше никаков симптом.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.728
    Ние со вакви симптоми за 2 часа завршивме хоспитализирани. .