@sofi2107 можеш да пробаш и со кромид кога спие. Една главица на ситно исецкана, над главата кај што спие. Ние вака спиеме веќе две недели (имаше бронхит), па еве уште ставам. Сабајле кога ќе станам осеќам љуто и вкус на кромид на јазикот и грлото, ко да сум јадела кромид. Ама ако му помага на дете, и лук би дробела, само да не кашла.
Сум ставала кога му течел носот уште кога беше бебе вака со кромид практикував. Веќе му направив чај од кромид и ловров лист по рецептот на @Annath па еве се моликаме да пие Мукоплантов мириса мислам и до кај комшиите Со лесно мајка да поминете зимово
I mojot neke caevi, on samo voda bi lokal po celi denovi. Mi kazaa finta, cajot prvo go ostavas da se oladi skroz, pa dodavas malku sok vo nego sto najveke go pie, malku kolku za vkus da smeni nema ni da seti, ke mu kazes deka e sok. Od kaj kupuvas koski za temeljac i kako go pravis potocno? Odamna se spremam da napravam ama sega posle praznicive se nakaniv ke pravam. Moze li vo ekspres lonec za pobrzo?
Е така со малку сок во чајот искрено не сум пробала и ќе пробам Сопругот ги зимаше од на колега родителите кој живеат на село. Чуваат добиток. Иначе знам некој ги зимаат и од месара кај што имаат некој свој. Сега здравје сме во план да видиме со луѓево ( на колегава родителите ) да земеме зашто веќе при крај ми е залихава. Па ако имаат ќе те имам на план ќе ти земам Јас искрено тоа не пипам нит готвам језиво ми е Татко ми ги прави во експрес лонец. Во експрес лонец на тивко за некој 2-3ч , а во обично тенџере знам треба повеќе време на тивко. Измиени убаво коските ги става во експрес лонецот со вода внатре. Некој додаваат кромид, лук, морков итн. ( имаш на гугле рецепти ) , а ние стандард без додатоци па после во сам ручек ( манџа ) по вкус додавам што мислам. Откако ќе се направи оставаш да се олади така поклопен експрес лонецот. Па во ќесичките за замрзнување лед полнам ( во отворот става инка и со кутлача полни ). И директ во замрзнивач. По 2-3 коцки ставам во ручекот. Еве вака ти излага :
Јас во Веро земав, телешко со коска. Ми ги одвои човекот коските од месото и посебно ги варев цел ден.
Znaci moze i vo ekspres, super togas. Ke zemam vo vero ne e problem cim ima i tamu. Nekade citav podobro e da se iskrsat koskite za da pustat polesno od srzta, dali e tocno neznam. Posle varenjeto koskite se rastopeni, se preceduva ili kako? Imam citano poveke recepti i nisto ne mi e jasno.
Ако си во можност убаво би било со сатарче ( татко ми со она кујнско секирче ) да ги направиш на помали парчиња. Немора којзнај колку помали ама ете отприлика должина на кутија цигари. После варењето ( слободно во експрес лонецот можеш и 3-4ч на тивко да вариш, колку повеќе толку подобро ама на тивко ) коските не се растопени сепак е коска, ама може некое парченце да се оддели да знаеш. Обавезно измиени убаво ги ставаш да се варат. Откако ќе се оладат убаво татко ми ги вади коските и со лажиче или ноже убаво доколку има останато од сржта во коските убаво ја вади и ги враќа во самата вода ( во експрес лонецот ) . Остава уште малку да се доолади и после за полесно, зашто иначе каша попара ќе се испонапраиш и околу ќе напраиш , преку газа ( ја става одозгора над друго тенџере или ако имаш поголема цедалка можеш и така ) и претура/процедува. Зашто може некое ситно костче па и како иглички да има од самото варење да знаеш. Па после од таму со кутлача и инка ги полни ќесињана за лед. Јас му ги држам ќесињата , некој ќе ти помага за полесно. Иначе со кутлача неможеш да ги наполниш во тој главен мал отвор на ќесето има све да ти истече ( сефте така пробавме и хаос беше ) па вака со инка е топ. Она на газата што останува татко ми убаво го растребува ( како ориз да требе го зезам ) и она како мевца и срж го става во ќесенце за длабоко ( обично ќесе за длабоко ) и од тоа можеш да ставаш во манџичките и тоа е здраво ( ќе читнеш по српскине портали и форуми ) . Но, ќе внимаваш убаво да растребиш да не залетне игличе/костче. Се надевам убаво детално ти објаснив ме сфати. Наздравје готвење и на здравје ручкање да ви е. Од здравје да не куртулите. Ова за зима ви е најдобаро и најздраво за имунитет, организам и здравје. И за крвна слика е топ. Среќни празници на сите
Мајки, само што го прележавме вирусот проследен со повраќање и обилен пролив, сега настинката не фати, што ке беше ова незнам, носот тече, кашла, матичната Проспан вели по 2.5мл, ваш совет? Има еден сируп од др Таис ама тој над 3год да не смееше?
Синко е 21месец. Еве трети ден кашла со шлајм. Нос не му тече, ок си е весел, јаде, скока и никаков проблем нема ( да не го подречам ) . Денес се јавив кај новава педијатарка што му е и ми препорача ( според симптомите кој и ги кажав и каков е он деновиве дека е океј ) ми кажа да му земам и давам сируп од Тегавец или Бршлен на природна база дека се. Доколку до петок не се смири да идеме да го види. Ми напомена дека на нив пишува над 2-3г , но да не се плашам сепак не е бебе. Го земав на Хербион ( крка ) сирупот од бршлен и почнав да му давам 2 пати на ден ( сабајле и рано попладне си пишува во упатството ) по 2,5мл. Сепак види со педијатарот ваш. Јас инсистирав да е на природна база зашто нема никакви симтоми освен кашлица ( која веројатно од мене ја фатил ).
Jas gi korisrev kapkite kaj moeto dete , super se. Od vtoroto davanhe prekina povrakanjeto. Samo za povrakanje se, ne se za dijarea
на малата и се појавиа ситни брунченца на обравчињата ( не е сипаница) првен неколку вчера мирно и беше лицето денеска коа се разбуди нови мали црвени брунченца , Никогаш претходно и се нема вака јавено , нема внесено ништо ново , Можам ли сама на своа рака некое кремче добро да земам ? Кое препорачувате
Мајки дали некој има искуство со ова рибино масло?Ми го испофалија и го нарачав од Грција да ми го донесат.Дали можам да го мешам во млеко/чај или мора со лажичка ?
Majki zdravo. Malata 21+ od vcera sabajle e so tt nad 38 ednas I 39 imase so paracetamol vednas snizi no eve trae uste tt.Denes bevme na doktor I prepisaa antibiotik I bilo zacrveneto grloto, pluka e dovra nos zatnat ama tt ne simnuva bez paracetamol.Mackam rakija po nodzinja,racinja,tusiram ne jade voopsto na cicanje sme,vodicka nudam I pie pomalku caj,stiskam limonce vo cajot..Nezz od kaj ovaa tt strasno li e deka e od vcera I ne pominuva nonstop e 38 I nesto.Nikogas do sega ne sme bile so tt
Јас не би давала антибиотик без направена крвна слика. Не прави грешка како што направив јас. Мојата матична за тт одма антибиотик цефалексин(од август само тоа ни даваше), демек малку црвено грло, имунитетот на детето му го опадна,а тоа што цефалексинот не делувал е друга приказна. На крај ни излезе бактерија и сега на панцеф сме.