Ни препишаа антибиотик за воспалено уво. Ја од мака прашав дали мора (бидејќи трет пат ќе и е антибиотик) па рече дека може да почекаме ако многу ја боли па да дадеме. Дали да пробам со природен антибиотик маслиново масло и лук? И како се прави и како се става тоа ако може и по лп да ми објасни некој. Дали некако може да се спречам да не се довоспали и да помине на поинаков начин, а не со антибиотик?
@gjoker4e маж ми има редовно проблем со воспалено уво,заради дупнато тапанче. Последно ко му беше воспалено скинав еден лист од чувар куќа го излупив и му сгиснав во уше,му капнаа неколку капки. Утредента му беше каде каде подобро. Ама на мало дете не би експериментирала.Плус колку се жали мм,вика болка била голема.Јас би почнала со антибиотик.
Два пати досега мажот ми кога му сменувал покакана пелена на синко од газето му истргал влакна од косава моја, кои што се предолги сигурно метро, се прашувам како ги голтнал толку долги влакна и од каде, кога постојано чистам и секогаш ми е собрана косата дома. Прашање ми е што ако има уште како може да му наштети тоа?
Се гледаше крајот на влакното и мажот ми го тргна и излезе цело долго влакно, не беше паднато во пелена.
Па не знам како е можно да лапне толку влакна, а да не се згрози Ништо, собирај коса и види како ќе биде. Да се редактирам: мислев собирај коса во пунџа, не од каките
Џокерче со уво нема шега, друго е возрасен човек, самиот има осет па може да експериментира ден-два, ама кај мало дете преку ноќ може да се влоши состојбата, а тоа е страшна болка, затоа почнете со терапија што поскоро.
Дади и антибиотик не си играј , увото е зезната раб и мн боли , не а мачи со домашни лекови да пробуваш , има време и за нив , ништо лошо нема да и е од ант , само подобро ќе и е ..
Деновиве по три пати на ден се жалеше дека ја боли, а денеска ич. Преку ноќ мирно спие. Педијатарот рече да почекаме ако ја боли многу ама па еве денес мирна е цел ден воопшто не го пипна увото. Чудно. А дали може да оздрави, да нема мрсули шлајм, да не кашла, а увото се уште да е воспалено? Не знам, чудно ми е што нема никаков знак дека ја боли. А ја деновиве и давав чај од кромид и снема мрсули, престана и да кашла. Значи кромидов преку ноќ ја лечи секогаш. Ама увово ми е на мисла сега. @orhideea А нели влакното би се разградило во цревата и би се претворило во кака? Мислам дека од надвор биле и изгледало како да излегува од внатре, се залепило на каката, влегло навнатре. Моето само еднаш џвакаше влакно ама од тогаш се гади и ги вади самото. Туку опасно ли е да се напие Отривен капки за нос, во Мк мислам Оперил се тие? Ја стави во уста пипетата и барем една капка сигурно му падна...
Што да правам со дете кое веќе не сака блендирано, пасирано па ич. Сака парчиња ама сува храна. Ручек не ми јаде и обично завршуваме со леб намачкан со абц. Пробав секако. Еве грав и грашак зрната не може да ги џвака а блендирани не ги сака. Месо не може да го џвака го плука. Ке пукнам со ова јадење веќе. Ако може некој совет од вие кои сте прошле низ оваа фаза.
Ја имам читано @irena.1 нека каже и она, но му правела ,,паштети,, од ручекот, мачкала на лепче и така јадело детенцето Значи месото, грашакот во блендер, намачкај на леб и дај нека јаде
Da taka pravev. Mesoto i grasakot ili leka ili grav ( sto i da e rucekot) od mandzata so svez magdenos i luk vo blender i mackaj na leb. kaj mojov uspevase. Komsikata odese cekor poveke. Blendiranoto go stavase vo kutivceto od pastetata, pa demek pred nego ja otvara, zosto nejzinoto samo pasteta sakase.
Кај нас помина фазата траеше од 8ми до 13ти месец некаде. Мораше да е цело нешто и да може да го држи во рака. Не дај боже морков на пола да исечев мораше цел. И така помина и еве сега сме во фаза од 20+ само манџи и чорби да сака. Кога ќе погледнам наназад ептен јаки фази имаат. Една поминува, друга доаѓа. Чекам следна фаза. Пред ова фазичка ни беше тронитетот да е на кревет, малата на тротинет и да јаде. Инаку вриштеше и гладна остануваше. Па и помина преку ноќ. Сега чорба, манџа, супа, чорба, манџа, супа и за појадок и за ручек и за вечера.
@eli.karameli Можам да кажам дека од 8м јади парчиња. Кога рече дете повеќе ни блендирано и пасирано преку ноќ. И подобро, првиот период форсирав (супа,грав..) да биде мешано/пасирано, сега гравче пример јади со макање, несака така.. А супата си ја јади мешано со лепче.. Дечиња како им е убаво така
Вие со таа мака, а јас не знам што да правам да пројаде без кисело млеко. Секој ручек мора да е со кисело млеко. Грав со кисело млеко, месо со кис.млеко, па дури и риба со кис. млеко И ова ли е фаза, има ли некој ваков проблем? Ништо солено не прифаќа без кис. млеко или јогурт.
Хахах исто и мојот имаше и сеуште знае да има период каде што мора барем првата лажица да е кисело млеко/кефир/јогурт па идеме даље со ручекот. Некогаш дури во лажицата ќе ставам нели манџа и на врв кисело млеко за да мисли дека е кусело млеко и ми успева Ја мислам дека ги истакнувам дите мои супермоќи за да јаде инаку сиг не би бил напреден и со ок кс нон стоп. Ама јас си знам како ми е
Дали може воспалено уво да помине од свеж воздух, физиолошки раствор и чај од кромид? Воопшто не се жали дека го боли, ни дење ни ноќе. Антибиотик не дадов. Па сега не знам зошто би го почнала кога нема никаков знак дека го боли увото. Или може да е воспалено, а да не го боли? Има такво нешто?
Мајки сакам малата да ја истрижам по втор пат (значи гологлава хаха) првиот пат ја истрижив после роденденот, сега и е порасната, па сакам по втор пат демек и се зацврстувало влакното, ако може некоја со совет и искуство, ке ми бидат добредојдени Сега сме 19+