Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    Ни препишаа антибиотик за воспалено уво. Ја од мака прашав дали мора (бидејќи трет пат ќе и е антибиотик) па рече дека може да почекаме ако многу ја боли па да дадеме.
    Дали да пробам со природен антибиотик маслиново масло и лук? И како се прави и како се става тоа ако може и по лп да ми објасни некој.
    Дали некако може да се спречам да не се довоспали и да помине на поинаков начин, а не со антибиотик?

2. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    @gjoker4e маж ми има редовно проблем со воспалено уво,заради дупнато тапанче.
    Последно ко му беше воспалено скинав еден лист од чувар куќа го излупив и му сгиснав во уше,му капнаа неколку капки.
    Утредента му беше каде каде подобро.
    Ама на мало дете не би експериментирала.Плус колку се жали мм,вика болка била голема.Јас би почнала со антибиотик.

На gjoker4e, Poppins и sofi2107 им се допаѓа ова.
  3. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Два пати досега мажот ми кога му сменувал покакана пелена на синко од газето му истргал влакна од косава моја, кои што се предолги сигурно метро, се прашувам како ги голтнал толку долги влакна и од каде, кога постојано чистам и секогаш ми е собрана косата дома.
    Прашање ми е што ако има уште како може да му наштети тоа?

4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.764
    Да не паднале случајно во пелена при менување? Не знам како инаку би изел толку влакна.

5. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Се гледаше крајот на влакното и мажот ми го тргна и излезе цело долго влакно, не беше паднато во пелена.

6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.764
    Па не знам како е можно да лапне толку влакна, а да не се згрози :) Ништо, собирај коса и види како ќе биде.

Да се редактирам: мислев собирај коса во пунџа, не од каките :rofl:

Последна измена: 29 јануари 2019
    На M&M, Sexybaby86, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Џокерче со уво нема шега, друго е возрасен човек, самиот има осет па може да експериментира ден-два, ама кај мало дете преку ноќ може да се влоши состојбата, а тоа е страшна болка, затоа почнете со терапија што поскоро.

На duffi, gjoker4e, sofi2107 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.036
    Допаѓања:
    117.576
    Би дала антибиотк.

На duffi, gjoker4e, Lolipop23 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Дади и антибиотик не си играј , увото е зезната раб и мн боли , не а мачи со домашни лекови да пробуваш , има време и за нив , ништо лошо нема да и е од ант , само подобро ќе и е ..

На gjoker4e, sofi2107, Lolipop23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    Деновиве по три пати на ден се жалеше дека ја боли, а денеска ич. Преку ноќ мирно спие.
    Педијатарот рече да почекаме ако ја боли многу ама па еве денес мирна е цел ден воопшто не го пипна увото. Чудно.
    А дали може да оздрави, да нема мрсули шлајм, да не кашла, а увото се уште да е воспалено?
    Не знам, чудно ми е што нема никаков знак дека ја боли.
    А ја деновиве и давав чај од кромид и снема мрсули, престана и да кашла. Значи кромидов преку ноќ ја лечи секогаш. Ама увово ми е на мисла сега.

@orhideea А нели влакното би се разградило во цревата и би се претворило во кака? Мислам дека од надвор биле и изгледало како да излегува од внатре, се залепило на каката, влегло навнатре. Моето само еднаш џвакаше влакно ама од тогаш се гади и ги вади самото.

Туку опасно ли е да се напие Отривен капки за нос, во Мк мислам Оперил се тие? Ја стави во уста пипетата и барем една капка сигурно му падна...

11. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    5.540
    Што да правам со дете кое веќе не сака блендирано, пасирано па ич. Сака парчиња ама сува храна. Ручек не ми јаде и обично завршуваме со леб намачкан со абц. Пробав секако. Еве грав и грашак зрната не може да ги џвака а блендирани не ги сака. Месо не може да го џвака го плука. Ке пукнам со ова јадење веќе. Ако може некој совет од вие кои сте прошле низ оваа фаза.

На mal.ecka и gjoker4e им се допаѓа ова.
  12. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.942
    Допаѓања:
    111.850
    Ја имам читано @irena.1 нека каже и она, но му правела ,,паштети,, од ручекот, мачкала на лепче и така јадело детенцето :D
    Значи месото, грашакот во блендер, намачкај на леб и дај нека јаде :angel:

На mal.ecka, Lady*Bug, eli.karameli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Da taka pravev. Mesoto i grasakot ili leka ili grav ( sto i da e rucekot) od mandzata so svez magdenos i luk vo blender i mackaj na leb.:D kaj mojov uspevase.
    Komsikata odese cekor poveke. Blendiranoto go stavase vo kutivceto od pastetata, pa demek pred nego ja otvara, zosto nejzinoto samo pasteta sakase.:D

На 24.07, duffi, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    Кај нас помина фазата траеше од 8ми до 13ти месец некаде. Мораше да е цело нешто и да може да го држи во рака. Не дај боже морков на пола да исечев мораше цел.
    И така помина и еве сега сме во фаза од 20+ само манџи и чорби да сака. (facepalm)
    Кога ќе погледнам наназад ептен јаки фази имаат. Една поминува, друга доаѓа.
    Чекам следна фаза.
    Пред ова фазичка ни беше тронитетот да е на кревет, малата на тротинет и да јаде. Инаку вриштеше и гладна остануваше. Па и помина преку ноќ. Сега чорба, манџа, супа, чорба, манџа, супа и за појадок и за ручек и за вечера. :D

На 24.07, duffi, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    Кај мене не ги јади, ама којзнае што правам јас. Секое отворање на пелена наоѓам влакна :@

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
    @eli.karameli Можам да кажам дека од 8м јади парчиња. Кога рече дете повеќе ни блендирано и пасирано преку ноќ. И подобро, првиот период форсирав (супа,грав..) да биде мешано/пасирано, сега гравче пример јади со макање, несака така.. А супата си ја јади мешано со лепче.. Дечиња како им е убаво така:inlove:

На duffi, eli.karameli и gjoker4e им се допаѓа ова.
  17. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Вие со таа мака, а јас не знам што да правам да пројаде без кисело млеко. Секој ручек мора да е со кисело млеко. Грав со кисело млеко, месо со кис.млеко, па дури и риба со кис. млеко (facepalm)
    И ова ли е фаза, има ли некој ваков проблем? Ништо солено не прифаќа без кис. млеко или јогурт.

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.424
    Допаѓања:
    5.109
    Хахах исто и мојот имаше и сеуште знае да има период каде што мора барем првата лажица да е кисело млеко/кефир/јогурт па идеме даље со ручекот. Некогаш дури во лажицата ќе ставам нели манџа и на врв кисело млеко за да мисли дека е кусело млеко и ми успева :lol::D
    Ја мислам дека ги истакнувам дите мои супермоќи за да јаде инаку сиг не би бил напреден и со ок кс нон стоп. Ама јас си знам како ми е :)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    37.213
    Дали може воспалено уво да помине од свеж воздух, физиолошки раствор и чај од кромид? Воопшто не се жали дека го боли, ни дење ни ноќе. Антибиотик не дадов. Па сега не знам зошто би го почнала кога нема никаков знак дека го боли увото.
    Или може да е воспалено, а да не го боли? Има такво нешто?

20. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    2.632
    Мајки сакам малата да ја истрижам по втор пат (значи гологлава хаха) првиот пат ја истрижив после роденденот, сега и е порасната, па сакам по втор пат демек и се зацврстувало влакното, ако може некоја со совет и искуство, ке ми бидат добредојдени
    Сега сме 19+