Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    ^
    Моево дете ич не би спиело, ама се мора :) Тежок е на заспивање ептен. Сега заспа пред 20 минути, утре ќе стане околу 7-8, околу 12 на пладне спие еден саат и после околу 7 навечер има уште една дремка. Пробав да му сменам, само еднаш да преспива после ручек ама ми се буди среде ноќ.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Za uspivanje ne mi kazuvaj vo 22 legnuvame vo 22 i 45 zaspivame nekogas i saat vreme ke menuva ne se sekiraj zavisno od deteto sekoe razlicno ;)

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.231
    Кај нас е спиењето изреметено мн.
    Насабајле станува околу 10:30 и заспива во 2 напладне.
    Спие околу час и пол.
    Нареден пат преспива околу 7 навечер-пола час.
    И седи будна до 2-3 наутро :(

4. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    I nas ni se rasipa redot, a ubavo go fativme 3-4 meseci.
    Stanuva kaj 7.30 h nautro, pa zaspiva kaj 11h . Spie okolu 1,5 h.
    Kaj 5-6 h pak zaspuva okolu eden cas
    I navecer pocnuva kosmarot. Zaspiva kaj 11-12 h. Auuuuuuu ne znam do koga vaka

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.435
    Допаѓања:
    250.653
    Ако не ви спијат пратете ги на градинка. Синко немаше никаков ред на спиење од раѓање, ма да имаше како воопшто и немаше да спие. Почна да оди во градина и станува 6:30-7:00,преспива од 11:00/12:00 едно два до три часа, зависи кога како и вечер најдоцна 21:00 е во кревет. Сам бара да спие во 20:00 часот. Има ред и на јадење. Мене ме спаси градинката.

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.231
    Мала ми е за во градинка.
    Не ке можам да се откачам од болести после.
    Нож со две острици ..

7. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    majki sin mi vadi zabi i nosot mu e rastecen,mu go cistam so fiziol (solena voda) i mu pomaga se cisti se ama eve ova e vtoro utro kako ima malku zelen sekret,vo ovie 11meseci prv pat se slucuva da mu se rastece noseto i sega neznam dali e ok da mu e malku zelenikav ili da go nosam na lekar.

8. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.825
    Допаѓања:
    39.800
    Скратете им едно спиење . Во 19ч нема потреба да преспиваат .
    Направете им нов ред . Станување сабајле 07ч . Попладне кај 12ч едно спиење и вечер 19 30ч спиење.
    Ние вака функционираме.
    Навечер не се прави драма за спиење , вечераме 18ч , облекуваат пижамки , заби миење , читаме книга и кревет.

На Sky-butterfly, JuLleE, Mrs.Bass и 2 други им се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.231
    И јас ја заспивам во 7 ама сама се буди за 30-40 мин и несака пак да легне.
    Ова трае една недела отприлика.

10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.434
    Допаѓања:
    34.377
    Ние отκаκо наполнивме годинκа,еве 2месеци ваκов ни е ρедот: 7.30-8.00 будење,12.30-13ч заспива и спие добρи два часа, неκогаш и повеќе. И тоа е пρеспивањето. Навечеρ вечеρаме после 19ч.и најдоцна до 21.30ч е заспан. Големи се веќе,а и денов е κρатоκ,нема потρеба од многу пρеспивања,па после цела ноќ дежуρни.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Neka prespivaat ednas samo ili dva pati ama porano, vo 17, 18 casot e kasno za vtoro zaspivanje i posle normalno deka kje vi dezuraat cela nokj. Kaj mene sin mi stom napolni 2 godini pocna samo ednas da mi prespiva , stanuva 8.30 - 9.30 otprilika, nekogas i do 10 znae da pospie i posle kaj 15 casot go zaspivam i spie 2,3 casa i posle navecer si legnuva kaj 22-23 casot najkasno i taka do sabajle. E mnogu pati i ne saka da spie preku den ,ako ne go odnesam vo soba da se uspieme toj nema da mu tekne sam da spie, taka da pocnuva retko da mi spie preky den, a koga ne spie preku den togas do 21 casot vekje e vo krevet.

12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Togas nema potreba da ja zaspivas vo 7, ostavi ja uste saat vreme neka se izmori i vo 9 vo krevet i neka si spie do sabajle.

На victoria и chocolade им се допаѓа ова.
  13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Исто е и кај нас. Барем преку недела(со дадилката). А за виќенди никако да спие повеќе од 40-50 мин. Затоа па цел ден е ќенкава. Никако не успевам да ја успијам :/

14. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.225
    Lele i nie sme takvi. Duri potkasluva.Na sto uma sum...utre ke go nosam na lekar. Ne znam dali mu e se od zabite ili paralelno i podnastinal.Ova ni e da recam prva vakva situacija i srce mi se kine...

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  15. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    ista sum i jas i neznam sto da pravam,retko potkasluva i kiva mn retko ama nosot e zanikade,ajde kazi utre so ke ti kaze doktorot.

16. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.225
    Aj ke pisam...sega eve ke izlezam porano od rabota,da kupam od taa masta za nepca da vidam dali ke mu pomogne

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Ние за спиење сме одлични а богами и јас нај одморена и наспана сум си , од кога се роди како со термините да се родил хаха до пред 10 месеци спиеше два пати во ден во 8:00 сабајле стануваше во 11:00 заспиваше па до 13:00 и потоа преспиваше од 16:00 до 18:00 и накај 21:30 заспиваше па се до 8:00 сабајлето , а сега на 22 месеци заспива во 23:30 станува во 10:00 сабајле и потоа од 14:40 или 15:00 заспива без никакво молење сам си легнува и спие до 17:20.

На kallias и iki26 им се допаѓа ова.
  18. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    jas mu kupuvav ama deluva vo momentot pa ostaiv ne ja koristam.
    sea pak mu merev TT 38, znam deka ne e mnogu ama so da mu stvam da mu ja simnam,sakav da izlezeme da setame ama strav mi e da ne mu se kaci uste poveke.

aj i za spienjeto ke kazam,sin mi od 6 meseci pa navaka stanuva do vo 7 sabajle,okolu 9:30 zaspiva i spie dokaj 11,potoa od 15 do 16 pak spie i vo 21 e veke zaspan,preku nok se budi ili okolu 2 ili okolu 4.
    vo globala mama e naspana :D

19. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Во врска со спиењето ние сменивме сто начини. До петти месец беше супер, заспиваше до 22 часот и стануваше сабајле во 10 часот без да мрдне цела вечер. Од шестиот месец навака спиевме во количка неколку месеци, па во раце, па цел ден спиевме, цела вечер седевме и сега на 22 месеци станува сабајле во 10 ч., заспива накај 15 ч. и спие 1 - 2 часа и вечер заспива околу 00 - 01 часот. Вечерта се буди некогаш ич, некогаш сто пати за млеко. Олеснителна околност е што не сум на работа, па ми одговара спиењето. Не знам како ви е на вас мајки што одите на работа. Алал да ви е како постигнувате. Поздрав

20. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.225
    @N.Kety bevme uste vcera na lekar,miting,kako da nema dete sto ne e nastinato...cista nastinka mi rekoa,mi kaza sirup Mukoplant,da mu mackam na gradi balzam za olesnubanje na disnite patista,pocesto fiz.rastvor vo nose,inhalacii ako se vlosi sostojbata i vitamin c.Kupiv sirup i koga gledam za nad 2g,zisnav.Ne go dadov,zaspa zdroben od cekanje na lekar,pa ne go ni namackav so balzamot.Sabajle na svoja raka mu dadov domasno kako sirupce od tegavec,da cuknam,kako da mu prekina kaslicata skroz,noseto uste tece,so balzamot doprva ke se mackame.Ke sledime denes sostojba pa utre na maticen.Vcera taa sto go pregleda,zamena na maticnata,kako izbezumena celata,sasardisana od milion deca sto bea dojdeni.Duri na salter zenceto vo 19.20 veke ne sakase da dava kartoni,oti rab.vreme im bilo do 20 a procenila deka tie sto veke cekaat ke stasaat na red nakaj 21.Luda rabota,i lekarive do nwgde gi razbiram ama...ne znam sto da kazam.