Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.674
    Навикнато е да си добива Ад , мислиш мало е , ама и те како си знае дека ќе добие млеко , појди на педијатар најдобро за ова треба да се консултираш со мед лице стручно , затоа што не е ден два само вака , побарај зами и сама суплементи витамини за отварање апетит , сигурно и док тоа ќе ти даде . Мораш да си силна , колку и да те боле душа , крати му Ад за негово добро е тоа . Ќе помине се ќе ручка пак :l:

2. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Од 11+ почна да откажува јадење, тогаш го залажував некако со цртани, играчки па каснуваше по нешто, почна да му се гади од блендирана храна и му давав парчиња ама ги тураше на земја и газеше или фрлаше,сега е поголем и не се лажи со ништо, во хранилка не сака да седи, од стол е спремен да слези (скокни).
    Од како прооде 16+ нема изедено ни еден оброк.
    Со педијатар не можам да се разберам за незе е нормално тоа, Австрија живеам.

@irena.1 нема никакви промени. Јас сум со него постојано не оди во градинка, често патуваме си одиме за Мк ама мислам дека му е исто. Кога јадеше секаде јадеше сега кога не јади никаде не сака да јаде сум пробала и дома и во природа не сака.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    И јас се надевам ќе пројади, постојано читам и има многу други мајки во иста ситуација како мојава. Од нигде никаде престана да јаде се надевам и дека така ќе почне пак да си јаде. Нив им се периоди ама мене коса ми побеле. Скратив веќе АД на 3 пати дневно. Матичната не ми дава ништо а јас сама незнам што да земам овде за апетит.

4. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    В комплекс даваат за апетит, да го пие бар 3 недели.витамин д за јакнење на имунитетот а може и мултивитамини плус.

На orhideea и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.375
    Допаѓања:
    22.614
    Мајки како се справувате со претрпен стрес и страв кај малите??
    Мислев дека е ок, ама таа од ништо се врза за мене ептен. Плаче зајдува штом направам чекор. Ноќе ме бара по кревет ао рака, кенка. Ја држам спие, се стресува и издишува. Здрава е, ок е се. Вака е весела си игра, реагира се нај нај нормално. Ама еве не дава да ја легнам во кревет.
    Стресна ситуација, мислев мала е, ама изгледа тоа мозочето и памти.
    Само не бајачки. Не дека не верувам, туку не ни помогнало. Црква и молитва исто. Едноствано сакам совет што јас да превземам освен да се наоружам со живци и трпение, а и секако да не ни прејде во навика.

6. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Мајки совет и искуство за добар детски невролог?

7. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Dr. Sofijanov, spored mene najdobar ima mnogu dobar pristap, star doktor so ogromno iskustvo

На Dalia93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.301
    Допаѓања:
    182.581
    Не знам за каков стрес се работи, ама во таква ситуација само да бидеш до неа кога и да ѝ треба. А ти веќе го правиш тоа. Јас секогаш кажувам дека мама е тука и секогаш ќе биде со неа. Ќе осети сигурност и ќе чекаш да пројде. Децата имаат неверојатна меморија.

9. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Каде работи?

10. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Истото се случи со мојата кога примаше инфузии пред две недели. Стануваше и од сон викаше мамаа тетките боцкаа и плачеше. Само ја гушкав и и зборував и пеев и ќе се смиреше. Еве после две недели пак знае да и текне и да почне да плаче го крева ракавчето и покажува каде ја боцкале и плачи тетките боцкаа. И зборувам и кажувам дека помина, нема повеќе, ќе и пуштам песна ќе пееме ќе заборави.

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.375
    Допаѓања:
    22.614
    Мајка ми имаше инфаркт пред неа, сликата да не ја опишувам, мислам од мртви ја вратив. Многу вриштев, малата плачеше, ја седнав до мајка ми немав кај..
    Еве прееска и падна помадата зајде од плачење...
    Греота.. мислев ќе заборави, скоро месец помина.
    Гледам ептен да сум смирена. Тука сум и велам, не те остава мама. Ќе те чува.
    Многу ми е жал, многу. Многу мала а таков стрес.

На mal.ecka и NarCis@ им се допаѓа ова.
  12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.301
    Допаѓања:
    182.581
    Тоа е тоа што треба да правиш. Можам да ја замислам глетката, страшна за возрасен, не па за толку мало детенце. Можеш евентуално да се консултираш со детски психолог и да видиш што ќе те посоветува.

На joy1, Sexybaby86, Цвет88 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Vo Promedika, karsi ramstor sto e bolnicata

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Се исплашила Цвет, сонце мало :( Само мнооогу гушкање, спиење заедно, да осети блискост. Нека е до тебе нонстоп, како расте со тек на време ќе се ослободи. Убаво те советувала @NarCis@ , не е лошо да побараш совет и од детски психолог за полесно надминување на стресот. Душичка мала :l:

На mal.ecka, NarCis@ и Цвет88 им се допаѓа ова.
  15. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Ај сега јас да прашам нешто, иако можеби глупаво прашање :tmi:

Кога почнаа вашите деца да пијат обична вода, од чешма? Бебка е 13 месеци и сеуште користам флаширана за неа за се' (и за пиење, и за готвење, и за ад млеко). Сакам да почнам да и давам обична вода, мислам дека доволно е голема, ама да прашам искуства :)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.301
    Допаѓања:
    182.581
    Ние сите пиеме флаширана :tmi: Од чешма сум дала ако снемало дома вода, многу ретко.

На mal.ecka и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  17. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Ние си пиеме со мм чешмовача, само бебка пие флаширана :) Убава вода имаме во Ск, знам од блиски извори дека е одлична за пиење и ретко квалитетна во споредба со регионот.
    Арно ама, бебка нема ни пробано вода од чешма, никогаш :tmi: и на ум сум да и дадам, голема е веќе. Банкротиравме со водава, само пакети се влечкаат дома :D

На NarCis@, mal.ecka и Ano им се допаѓа ова.
  18. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.375
    Допаѓања:
    22.614
    Јас не сум и дала уште. Ни ние не ја пиеме од чешма. Купуваме изворска од 10л. Некогаш и од бокал со филтер.

На Sexybaby86 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    И ние сите пиеме флаширана.
    Кога и варам компирче и сл.ставам од чешма.
    Да пија не би дала сеуште.

На NarCis@ и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  20. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    8.736
    Јас тетрапак давам зошто пластика поштетно е него ли чешмовача ( ова според мм). Ако ви е нова градба куќата дади од чешма, јас не давам зошто сум во стар стан па којзнае какви се цевките.

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.