Зависи во кој реон си, колку стари се цевките. Мене лично скопската вода ми прави проблем ради бигорот, па ја избегнувам максимално. И затоа што јас пијам флаширана, и другите пијат. Па само јас ли ќе терам луксузи?
Негде после 13мес почнав со вода од чешма. Па еве и ние сме скоро по 40г само од чешма пиеме вода. Живи и здрави сме си
Фала на сите за споделените искуства Ќе дадам од чешма, мислам дека со 13+ веќе е време. @sofi2107 @Lolipop23 смеам ли ад со вода од чешма, или сепак со флаширана да го правам? Искрено не сум чула некој со од чешма да го прави
За ова со АД и вода од чешма не сум компетентна да ти одговорам зашто доев. Но, еден период каши со АД му правев и никогаш со флаширана вода не сум го растварала, превривав вода од чешма, ја подоладував и мешав. Знам дека и други мајќи со вода од чешма превриена па оладена и така мешале. Не сум сигурна ама мислам дека и на самата кутија ( ако убаво памтам ) си пишува превриена вода и оладена ( точна тт незнам ).
Ве молам за совет, многу се изнервирав денес. Бев со малата до продавница и влезе по нас мајка со дете (ги знам), ќерка ми почна да си игра околу неа, да и се радува, и по пет минути мајкава ми кажува дека нејзината е со црвено грло и тт. Е страшно се изнервирав, место да каже одма да не се приближува мојата, таа мртва ладна по пет минути кажува*(као она тоа не го смета за страшно) Може ли да се пренесе?
Какви симптоми имале вашите деца кај уринарна инфекција? Не можам да земам урина кај моево никако, не моча кога му е залепена ќесата. Ама плаче кога мочка и се жали дека го боли. Иначе е со покачена тт од понеделникот попладне, не се жалеше на ништо, вчера бевме кај матичната, само црвено грло и вироза рече. Не направивме крвна слика, демек нема ништо да покаже, вироза е. Ама вечерта ми се жалеше дека го боли/пече кога мочка, а урината му беше малку потемна, но без некој поинаков мирис од обично. Почнав со антибиотик по совет од матичната, иако не сакаше да ми даде без уринокултура, ама ако успеам да земам урина денес или утре, резултат ќе има дури во понеделник. Ме интересира симптоматологијата. Досега ни двајцава не ми биле склони кон уринарни инфекции, ама ете, за се има првпат.
@eli.karameli може да ти помогне. Мислам дека нејзиното имаше таков проблем и и требаше подолго време да откријат дека е уринарна.
Nikako nemojte da pocnuvate so antibiotik pred da ispitate urina i urinokultura. Kolkavo e deteto? Kesicka dum lepela i davala da pie sokce, mleko soblecena gola i sum ja duvala so fen taka najbrzo mi polnela. Ama kaj vas cim ja pece/boli sigurno e infekcija. Ako ne mozete so kesicka probajte vo noksirce da go sednete da se izmocka. Kaj mojata so visoka temperatura i crveno grlo izleze eserihija. Sega sekoja temperatura prvo proveruvam mokraca, krs, crp i brisevi. Antibiotik ne davam bez pozitivna bakterija. @Annath
Морав да почнам со антибиотик, многу е омалаксан, не пие ништо, јадење не форсирам. Никако не се моча во ќесата, пробав и со чашка, не бива. Направив крвна слика пред малку, без црп, иде во прилог на инфекција. Па затоа ќе терам со антибиотикот. Температура крева само попладне и навечер, и многу варира, дури чудно ми е што во краток временски интервал оди од 37.5 до 38.5, сам спушта. Преку ден беше весел, дури и со 38.5, ама денес е омалаксан и се жали кога мочка, исто и синоќа.
Не е уринарна инфекција, гнојна ангина испадна првиот пат кога го гледаа грлото, само црвено му беше, сега полн е чепови. Стрептокока е. Значи сепак морало антибиотик, само што ќе мора да го смениме.
од грлото е тт.Мојата од уринарна не е имала тт само се жалеше на болка кога мочка.Побрзу да му помине
И мене ме интересира истово. Моето и го фаќаше девојчето за рачиња, и после ни кажаа дека е со 39 температура . Како можат така
Јас готвам со вода од чешма од почеток. Флаширана само за пиење и за млекце. Деновиве му дадов да проба. Т.е му ставив малку во блендерот со овошјето од чешма. Нашата вода е сосем ок. Планирам да почнам да давам.
Струмичката вода потврдувам дека е најубава, поубава немам пиено. Секое лето како дете го поминував таму и водата струмичка е единствена, стварно е многу питка И јас ќе дадам, само за ад млекото ми е мисла дали може. Следна недела сме на контрола, па ќе ја прашам докторката.
Малку покасно писувам, видов ангина има... Ама не е лошо кога ќе фатиш урина, да ја испиташ. Шетањето на тт, болка, пецкање се знаци на уринарна. Кога ќе фатиш урина, прво види ја со голо око, дали е бистра. Ако не е, уринарна е. Моево ги имаше тие симптоми, не мн висока тт, до 38,2-38,3, ешерихија 1милион. Црп исто е показател. Со лесно да му помине.
Добро утро мајки. Незнам дали е соодветно место за прашањево ама ми треба мислење. Дали е можно кс да е одлична, црп мирно а сепак да има бактерија? Во средата правевме крвна слика и се беше ок. И неговата и мојата крвна слика вклучително и седиментацијата на мојата кс. Ама еве уште ги очекувам резултатите од брисеви, а нели обично аке се чисти даваат резултати за еден ден. Ме фати шубе да не имаме бактерија?