Зарем е можно Добре дојде мајче у клубот! Викаш 2недели, ами мојов од пролетта протестира, ноќната со какао на Хип у стомак му израсна, не ретко ја јадел и за доручек и вечера, ама последно нејќе да ја вкуси Мислам финтата е да се нуди и да се чека денот кога пак ќе пројаде. Бебе мое има еднолично мени, со минимум овошје и зеленчук, а максимум млечни производи, ама јогурт никако, на него уште плаче и јајце, макарони, потпечен/тостиран леб, кифла, месо, риба, компир. Друго ако проба е гратис Крвна слика му е џам, никат боља
@duffi Исти овие децава наши И мојов е црвец. Само у трчање паметот и надвор. Мислам сите можни сандали и патики ни ги носи по дома ама прво си почнува со неговите Сака надвор и крај Татко му така си го научи, он и си го шета Среќа флексибилна раб има, претежно од дома си работи, па немаат мака да се шуњкаат низ маало. Ќе седне пред врата топка у рака, у другата водичката и си чека за надвор И се со поголеми дечиња сака да игра Од толку трчање цел модрици и џмучка на чело огромнаДецата кај си бе Бандини му викаа се качува по кревет се симнува ко струја. По масата се качува леле, по столови, што повисоко поарно Со цртани сме 'скарани' Еден период воошто не му пуштавме,Па толку ги одвикна што Пикабу да врти 24ч вклучено не ни гледа Едино Пепа Прасе знае 5мин да ја загледа. Повеќе сме на музика сега, денца се учи, сега проденца по малце Смешка жива е. Дупер и Златно Славејче му се хитот. 300 занимации си има по дома, посебно со лажици и чинии, само си 'готви' манџи и лажичката празна во уста си ја тура и ММММММ ЊАААЊААА (демек њамњам) Шу е вкусно. Паметот само у јадење, цел на мајка Да се фалам лубеница и диња јаде на велико Охоо, давам диња, крка крка, вметнувам праска одма плука Киселко овошје праска, јаболка итн не ги сака ко парчиња и јок Игра блендер со медче и бисквитче. И смоки и сладолед и ресани секојдневно кркаАко му е прасно пластичното чинивче, одма го носи да му турам смоки Арното е тоа што нема мака после тоа си јаде и манџи. Па нема гајле.нек си крка што му душа сака Не бранам јас ништо
Аии, баткото како мојава женска бил јадач голем Луѓе, сериозно, јас не можам да го најадам детево, само нешто бара да џвака На татко и’ Арно па не седнува по цел ден, па не и’ се познава колку јаде. Сите се чудат кога одиме негде кога ја гледаат како и колку јаде Баба и’ ја научи така, она ја чува. Само и’ подава нешто за да биде мирна, да не и’ се мотка додека и’ прави ручек на пример. Се научи детево и сега само бара, не смееме во кујна да влеземе И јаде се’, ич не пребира, едино што уз јадење мора да се гледа или цртан, или песнички, што и да е. Јаде домашно готвено и здраво секој ден, но каснува и смоки, пудинг, готова каша за вечера, чоколадо и остали стрволинки. Не и’ кратам ништо, само со усул давам такви работи. Не знам во градинка од есен што ќе и’ прават, жива ненајадена ќе биде, ќе јаде и од другите деца
Само да се кркало значи . Епа ќе си дојадува во градинка, сигурно ќе им краде на другите да и овој кога е гладен, пред фрижидер си го отвара и покажува. или чинии ми носи и знам дека му се јаде. Абе јас викам ако јаде манџи, јаде се' А фала богу мојов нема гајле. и бамии да му дадеш со мммм ќе ги смуфта Патлиџани ненормално сака, така како јаболко си го јаде цело само тоа корчето останува И пржени пиперки со јајца домати. Пинџури, печени пиперки тиквички, зеленчук ептен сака, млечно и месо. само со овошје ми забушава Ама и јас не јадам овошје,2 јаболки у годината дали ќе изедам.. Така да може е и наследно, кој го знае А лубеница и диња сакам. еве и он Купечки каши давам само надвор. на Дм 250гр ми се спасот Таманка доза. Ги разграбав сега за на одмор. 79 денари, Ептен ми бркаат работа, со цели парченца, и просто ги сака многу
@ludoto19 @Sexybaby86 ви завидувам. Мојава дали 5 пати досега има јадено нормално. Инаку се со молење, со плачење..Посебно летово. И мене не ми се јаде на жешково, ама многу се нервирам што не јаде. Ај тоа ни вода не пие, ни пак млеко. Последниве денови почна да ми се буди сред ноќ, што досега не се случило, се ми се чини дека е гладна.
Ама не можам веќе сериозно, купечките и ги јаде некако и тоа не сите, само тие од ДМ, на Хипп само таа со шпагети и од домашно само тарана или макрони со к.млеко нормално или сирење. Страв ми е за имунитетот, овошје само ако се погоди некоја ептен блага праска, друго ништо, купечко само оние на Хип, Холе и Бејби лав што се како полу сок, полу каша и тоа ЕДВАЈ, не секој ден.
Мајки, дали почнавте со давање на мелени јаткасти плодови кај децата после една година? Слабо ми јади последниов месец несака да вкуси ни зеленчук ни месо, само на овошје и житарки е... сакам да му ставам мелени лешници и бадеми или оревчиња во овошните каши или мелен сончоглед и семки од тиква или мафини некои да направам и во нив да ставам јаткасти плодои мелени,
Можеш да почнеш да даваш, многу се корисни, од јаткасти прво лешник и бадем па ореви, полути се они. Исто и семиња, сончоглед, тиква, лен, сусам.
Здраво..незнам на која тема да го поставам прашањево.. Дали некој се соочил со следново. Дете од 1 и пол година (проодено на 1 година) пред 2 дена почна да подкуцнува.. е сега дали за ова се носи на доктор. Инаку не плачи и не се жали од ништо. И дали е можно д аго гледа татко и како куца зошто е во гипс па повторува по него?
Ќе ви го пуштам мојот нејадач на курс. Оти ќе се разболам од неговото нејадење. Се ќе прави, само да не јаде. Можеш слободно. Можно е. Баш на таа возраст имитираат се. Прати го неколку дена.
Дај го Дафи, ќе пројаде одма кај мене Вчера бевме на гости кај кумашините. И нивното ич не јаде, бега и мава по лажичката. Кога сум го седнала кај мене, да видиш како со сласт си јадеше, мајка му се чудеше. Изглеа таква енергија имам А мојава па се моташе околу нас со плачки и она да јаде, гладна да не остане случајно Сите ќе пројадат кога тогаш, не се секирај. Ако е здраво дете и кс му е добра, не се потресувај. Кумашинчево на јогурт и леб живее последниве месеци, па кс му е супер
И јас ја пријавувам мојата нејадачка за кај тебе. И моето беше на јогурт и овес, сега е на пола јајце од препелица. . Одвај малку 2-3 парченца пилешко, и тоа само сама да јаде.
И мојава почна да не јаде. Колку се мачев,по цел саат стоев со лажица пред неа,сега мава,вришти и не сака. Јадеше прееска леб и ајвар со мене(витамини шо да кажувам) На сака ни дробено,ни макнато,ни со лажица,ни паРчиња.Ни млеко пие. За ручек рижото на Мариз и го спремав,да видам шо ќе биди.
Е и мојава е сега во фаза кога сака сама, нејќе да ја ранам. Ама па јаде убаво, се’ и кинам на парчиња во тањир пред неа, си седи и си јаде додека не го испразни цел, и по саат време знае да седи Парчиња месо и ставам, компир/пире или некој прилог како спанаќ, плус краставица свежа (ја обожава) и си јаде. Дел со лажичка/вилушка, дел со раце, ама го празни цел. Гени се кај неа, татко и е два метра човек, па и она е голема, покрупна од врсниците и веројатно и’ бара организмот, што да кажам.
Браво. Многу сакам деца кои јадат со сласт. Со мерак да ги гледаш и да им готвиш. Мојот инстинктивно јаде, мислам дека не ни знае дека јаде . Се надевам дека во градинка со деца околу ќе пројаде, гледам дека кога има некое друго детенце и јаде, се сили и он. Дури и сок пие, кој вака да му го понудиш не го душнува.
Охооо, и те како. Во градинка се други деца, гледаат и повторуваат. Ќе пројаде, нема шанси да не е така. Еве малиов, кумашинот, вчера седна и на нокшир дека ја виде мојава, а претходно мајка му немаше шанси ни да му го доближи, вриштеше само штом го види. Имитатори страшни се, ама ако, така учат Иначе се понадевав јас дека можеби бебка ќе почне да врши работа во нокшир, ама не. Само си седи, додека трае цртанот или додека не изеде тоа што има во рака , ама не прави ништо во него. Штом ја станам и и’ ставам пелена, одма мочка. Ќе направам пауза со седнување, кога ќе тргне во градинка и ќе се адаптира таму, ќе пробаме пак. И јас сум на ставот дека ќе ги гледа другите на нокширче како мочкаат/какаат, па ќе почне и она. И така сметам дека уште е мала сега, ама свеки упорна беше да седела Заврши таа етапа
Можно е. Баш на таа возраст имитираат се. Прати го неколку дена.[/QUOTE] А колку дена да почекам? Дали може да биде нешто сериозно?
Мајки како воведовте јаткасти плодови, со што да почнеме,колку количински да дадам за прв пат, како ги мешате, во што јадењр ги ставате. Фала ви однапред