Портокалови траги напред кај што мокри може да се уреати во мокрачата. Знак за уринарна инфекција. Ама ако нема температура и други симптоми, најверојатно не е тоа.
Немаше сабајлево. Ептен бледо. Вчера беше поизразено. Можно е и тоа бидејќи е црвена доле, па претпоставувам дека се работи за инфекција. Секако мора да ја носам кај матичен.
Ако можеш да фатиш мокрача во кесичка или во нокшир, претури ја во проѕирен сад (чаша) и види дали е матна. Не дали има партали, туку баш матна, да не се гледа низ неа. Ако е таква, трк на лекар. Ако е бистра, нема инфекција.
Искуство да не има некоја мајка со детенце со "lip tie"? Дали им пречело во изговарањето на зборови? Дали ја сецнавте или не?
Јас имам кај едното , матичниот рече треба да се среди а во систина дека е застарено мислење тоа , всушност ако не пречи во зборење не го сецкаат. Јас ништо не чепкам сеа , детулето полека ми прозборува...
Мислиш на "Мали ѕвезди"?Ако е тоа јас сум многу задоволна.Малиот прв пат го шишавме и беше мирен.Фризерот многу убаво му пристапи ,дури и фризура баш како сакавме му направи 300 денари плативме
На јазикот повеќе смета при зборење и најчесто се сече додека децата се многу мали. На усната не е страшно, и најчесто не прави проблем за зборење. Можно е да смета на забите понатаму, да има простор меѓу кецовите заради тоа, ама пак е само естетски проблем.
Еве веќе 2 недели кај што куца. Сега не е толку нагласено ама пак се заприметува по малце. Бевме на отропед Охрид пред скоро една недела направија ехо немаше ношто. Ни препишаа Бруфен (Блокмах) 1 недела да пиеме. Денес последна доза. Ама нема нешто разлика. Или ние не заприметуваме.
Да па уште од сега има голем простор помеѓу кецовите. Сум закажала на стоматолог па ќе видиме што ќе предложи. За зборење сеуште е рано да приметам некоја пречка. Си кажува само по неколку најосновни зборчиња мама, тата, баба, како итн.
Ако не пречи на зборувањето, не мора да се сече. Ама ако заради просторот меѓу забите понатаму носи протеза, тогаш ќе мора да го пресечат. Од тој аспект, индивидуално е дали е подобро сега да се направи (што е доста тешко зошто детето е многу мало да соработува, ама што порано толку подобро), или да се чека на околу 7 години кога ќе никнат предните трајни заби, или на околу 13 години кога би носел протеза. Инаку просторот меѓу забите напред е само естетски проблем, и ако нема друга мака апсолутно може така да остане цел живот.
Deteto mi e 22 meseci ko ke se setame se e dobro duri e vo kolickata , samo so ke stasame vo park .. na nisalki kaj bilo i go izvadime od kolickata pocnuva da trca .. da ni bega .. kako eden vid igra mu e .. demek jas ke si trcam se vrti da vidi dali odime po nego i uste pojce trca bega .. za raka nikako ne saka da odi vednas kleknuva i placi .. ne znam veke kosmar mi se izleguvajnava .. dali imate nekoj sovet kako da go se ucime da odime za raka :///
Мојава одма штом ја извадам од количка, и немојт да се дорадвит, трчат ко Спиди Гонзалез, и сите луѓе ги поздравуват со мафтање со викање, демек видете ме, мама шуќур од количка ме истаде. Битно е најсреќна нека уживат
И мојава. Ако сме со точак станува,од количка потешко и оди. Ко од затвор пуштена неконтролирано трча,вика,се радува.
Jas koga gledam okolu mene mislam kako site decina da si stojat do majkite .. povejketo si igraat ness dali vo pesok ili nesto so igracki go park .. samo moevo kako terminator e .. postojano trcajne .. lizgalki .. nisalki .. igracki se saka vednas da proba da vidi .. me utesivte malku sto ne sum sama vo dvizejnevo hehehehe .. sega zapisan e v gradinka se nadevam malku da se smiri .. mozi i da ne ))
Радувај се што имаш такво дете, на децата со движење им се развива интелегенцијата. И моето е активно, но јас го терам уште повеќе да трча, да скока, да се врти.... Еве ти линк од интересни статии, https://www.mojpedijatar.co.rs/jero...o-pusti-ga-cesto-je-inteligentno-bistro-bice/ https://www.mojpedijatar.co.rs/deca-nemirnog-duha-imaju-puno-bolje-predispozicije-za-uspeh/ едната е од Владета Јеротич кој беше многу познат српски психијатар, а ти препорачувам и да изгледаш некое видео на јутуб од Ранко Рајович за развојот на децата па ќе видиш како ќе смениш мислење.
Бебе почна да оди денес поубаво и на крај се потсопна и падна нанапред. Приметив дека ја расече усната и почна да му тече крв. Го избришав со вода, па му дадов цуцла за да не зајде од плачење. Крварењето се смири ама му остана како набабрено. Може ли нешто да му се случи, ми е страв да не голтнал крв? :/ како да се намали отокот? Не е многу голем но сепак. Среќа заб што не скрши прво на тоа помислив, но вака ко што успеав да видам само устето го расече
Исто. Мм вика оти се понаша како да е стално на Редбул. Ама нека трчка. Другарчето наше не се дели од мајка му и на моето му е тотално незанимлив. Он сака акција. Ништо не е . Ќе зарасте. Ако е внатре од плунката уште побрзо. И мојот ја пукна пред некое време. Дека многу е мирен , да се знае.