Тоа е тоа. Инаетот си го прави своето изгледа @babydust Верувај веќе живци немам да го истрпам, некогаш е толку неподнослив не можам да ти опишам. Но веројатно знаеш како е . Само се надевам овој период нема да трае многу
Верувам и кај вас е исто.Токму кога ќе помислам, не можам веќе, ќе се искарам со сите и ќе ги обвинам затоа што сум преморена,неразбрана,ненаспиена, и ете ја срцката моја ќе ми поспие една вечер со еднаш или два пати станување, и готовооо, пак се е убаво и розево. Со женски хормони да си немаш работа.
Мајки кога почнавте да ставате сол во јадењето на децата и колку количински и каква? И дали посебно готвите или давате од вашата храна?
После годинка. Во умерени количини. На организмот му треба и сол да функционира нормално. После годинка давам и од нашата храна. Без запршки.
Под запршка се подразбира она класично загревање масло,пропржување брашно и додавање црвен пипер? Ние не запржуваме така,затоа прашувам. Црвен пипер само ставаме додека врие чорбата и ако има потреба 1 лаж брашно помешано со вода. И така не се дава?
Гледам дека се зборува за тоа што ме интересира, па да прашам. А дали пропржувате на путер за нив? Пример кромид и морков. Еднаш и направив така и го бендиса, па да знам дали е ок.
Се дава. Зошто да не се дава ако е во вода? Која е логиката не знам. Не е запршка. Ако детето не е на глутен алергично- брашно не гледам причина да не се даде. Сол секако малку, после година слободно учи го да јаде како што се семејните навики.
Зашто брашно да ставате за згуснување не сфаќам. По штетно за холестерол, триглицириди и сам желудник нема. Тоа ќе ви каже секој стручен доктор. За класична запршка не оравам муабет - општо познато дека е нај најстрашна за дигестивен систем и сам организам. Еве 15г како сме во брак никогаш нит брашно сум додала нит запршка. Еднаш кај свекрва ми гравче со запршка јадевме и мислам два дена желудник ме утепа и тешко ми беше неподносливо. А, не па за бебе/дете кое тек цревна флора е недоразвиена, желудник и сам организам. Хаос ќе му направите на тоа мало стомаче. Секој стручен педијатар ќе ви потврди! Не правам муабет за педијатри кој никад Македонска граница не поминале, не се во тек со напредна медицина, истражувања, не одат на семинари итн. Кај нив ни за кивавица не би одела. Кога сакам да е погуста чорба/манџа ставам еден/два компира цели ( зависно од манџа/чорба ) и после ги пасирам и ете ви погусто. Зависно од манџа/чорба додавам киноа или просо, некогаш лажичка палента, гриз, хељда. Или па извадите дел од манџичето ( пример брокула, карфиол, морков, кромидче ) изблендирај и врати внатре. Многу по здрави варијанти ако сакате имате за згуснување на манџата/чорбата!
Да обично кога му правам омлет или јајце на око ( сега скоро почна јајце на око да сака ) ама обавезно на танир ставам салфетки 2/3 па омлетот/ јајцето на око и некоја салфетка одозгора за да упие мрсното па така нудам. Иначе еве скоро ќе е 3г и никогаш пржено не сум дала ни на маслиново нит путер. Све што е во рерна ставам, попрскувам со маслиново или путерче растопено прскам и така печам. Според мене по здрава варијанта. И за нас и за мали така практикувам.
Па има посебен рецепт за да е без масло, во градинките порано така се готвеше (сега не знам), се потпекува брашно во рерна да зарумени, а потоа се додава разматено во манџата додека кромид и се останато е сварено и масло не се користи. Што е до мене, јас манџи не готвам, за желудник да смета не би требало кога не е живо, а во брашно има 0% холестерол. За класичната запршка не се препорачува ради пржењето на масло.
Ти си знаеш. Јас не гледам зошто да се полни бебешки желудник со варебо брашно. За градинките сум без коментар. Кога ќе видам дека нема чоколадно млеко со бисквити, еурокрем на леб, ајвар и сл може да зборуваме за некаков квалитет. До тогаш ќе се задоволуваме со подпросечна исхрана за најмалите. Во јасли на мени имаат пудинг за појадок!! Јас ррагирам кај градоначалникот неколку пати за ова. Има напредок, ама сепак бавно иде. Ама за дома да ставам брашно за да ми "згусне" манџа не гледам потреба.
Тоа ми е поентата, дека нема потреба нема, ама штетно не е. Претеруваме многу овде. Она што реално треба да се одбегнува се производи со мн шеќер, мн сол и натриум глутаминат. Балансирана исхрана затоа секој вели, нема да е крај на свет ако касне нешто ,,забрането". За градинките за главните оброци многу се внимава ама за ужинки страшно. Во мое време памтам сутлијаш јадевме и пудинг, веројатно останало на исто до ден денес.
А како тогаш холестеролот се покачува од јадење леб, пецива, тестенини, и од благо? Не се покачува од месо и јајца.