Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Discussion in 'Дете' started by НаталиЛили, Jun 2, 2015.

  1. Watermelon96

    Watermelon96 Популарен член

    Joined:
    May 4, 2018
    Messages:
    498
    Likes Received:
    1,567
    Gender:
    Female
    Тоа е тоа. Инаетот си го прави своето изгледа:D:D

    @babydust Верувај веќе живци немам да го истрпам, некогаш е толку неподнослив не можам да ти опишам. Но веројатно знаеш како е :rofl:. Само се надевам овој период нема да трае многу(fingers)
     
    Milaаа991 and babydust like this.
  2. babydust

    babydust Популарен член

    Joined:
    Aug 2, 2017
    Messages:
    621
    Likes Received:
    1,730
    Gender:
    Female
    Верувам и кај вас е исто.Токму кога ќе помислам, не можам веќе, ќе се искарам со сите и ќе ги обвинам затоа што сум преморена,неразбрана,ненаспиена, и ете ја срцката моја ќе ми поспие една вечер со еднаш или два пати станување, и готовооо, пак се е убаво и розево.:lol:
    Со женски хормони да си немаш работа.(facepalm)
     
  3. Sandrin4

    Sandrin4 Истакнат член

    Joined:
    Jun 21, 2018
    Messages:
    1,409
    Likes Received:
    6,197
    Gender:
    Female
    Дали можит да споделите од кој зимски чизмички сте задоволни за дечињата.
     
    lavica82 likes this.
  4. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    Мајки кога почнавте да ставате сол во јадењето на децата и колку количински и каква?
    И дали посебно готвите или давате од вашата храна?
     
  5. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,792
    Likes Received:
    145,345
    После годинка. Во умерени количини. На организмот му треба и сол да функционира нормално.
    После годинка давам и од нашата храна. Без запршки.
     
    hello-kitty.90 and babydust like this.
  6. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    Под запршка се подразбира она класично загревање масло,пропржување брашно и додавање црвен пипер? :$ :tmi:


    Ние не запржуваме така,затоа прашувам.
    Црвен пипер само ставаме додека врие чорбата и ако има потреба 1 лаж брашно помешано со вода. И така не се дава?
     
  7. kukla21

    kukla21 Мама Staff Member

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Messages:
    23,744
    Likes Received:
    108,740
    Не.
     
    hello-kitty.90 and sofi2107 like this.
  8. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Joined:
    Mar 21, 2010
    Messages:
    5,515
    Likes Received:
    27,301
    Gender:
    Female
    Па не е препорачливо и така, ама е пак побезбедно отколку пропржување на зејтин.
     
    Milaаа991 and hello-kitty.90 like this.
  9. Dalia93

    Dalia93 Истакнат член

    Joined:
    Mar 21, 2018
    Messages:
    60
    Likes Received:
    133
    Gender:
    Female
    А зошто така да не се дава?
     
  10. BabyT*

    BabyT* Популарен член

    Joined:
    Jun 3, 2019
    Messages:
    4,517
    Likes Received:
    17,622
    Gender:
    Female
    Гледам дека се зборува за тоа што ме интересира, па да прашам. А дали пропржувате на путер за нив? Пример кромид и морков.
    Еднаш и направив така и го бендиса, па да знам дали е ок.
     
  11. Dalia93

    Dalia93 Истакнат член

    Joined:
    Mar 21, 2018
    Messages:
    60
    Likes Received:
    133
    Gender:
    Female
    Се дава. Зошто да не се дава ако е во вода? Која е логиката не знам. Не е запршка. Ако детето не е на глутен алергично- брашно не гледам причина да не се даде. Сол секако малку, после година слободно учи го да јаде како што се семејните навики.
     
  12. Dalia93

    Dalia93 Истакнат член

    Joined:
    Mar 21, 2018
    Messages:
    60
    Likes Received:
    133
    Gender:
    Female
    Да. Нека јаде дете нека ужива. Можеш динстано со малку водичка.
     
  13. kukla21

    kukla21 Мама Staff Member

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Messages:
    23,744
    Likes Received:
    108,740
    Варено брашно колку е добро за желудник, лудило.
     
    Mantub and sofi2107 like this.
  14. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    И мене истото ме интересира :)
     
  15. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2014
    Messages:
    2,191
    Likes Received:
    5,886
    Gender:
    Female
    Зашто брашно да ставате за згуснување не сфаќам. По штетно за холестерол, триглицириди и сам желудник нема. Тоа ќе ви каже секој стручен доктор. За класична запршка не оравам муабет - општо познато дека е нај најстрашна за дигестивен систем и сам организам.
    Еве 15г како сме во брак никогаш нит брашно сум додала нит запршка. Еднаш кај свекрва ми гравче со запршка јадевме и мислам два дена желудник ме утепа и тешко ми беше неподносливо. А, не па за бебе/дете кое тек цревна флора е недоразвиена, желудник и сам организам. Хаос ќе му направите на тоа мало стомаче. Секој стручен педијатар ќе ви потврди! Не правам муабет за педијатри кој никад Македонска граница не поминале, не се во тек со напредна медицина, истражувања, не одат на семинари итн. Кај нив ни за кивавица не би одела.
    Кога сакам да е погуста чорба/манџа ставам еден/два компира цели ( зависно од манџа/чорба ) и после ги пасирам и ете ви погусто. Зависно од манџа/чорба додавам киноа или просо, некогаш лажичка палента, гриз, хељда. Или па извадите дел од манџичето ( пример брокула, карфиол, морков, кромидче ) изблендирај и врати внатре. Многу по здрави варијанти ако сакате имате за згуснување на манџата/чорбата!
     
    gjoker4e, Coco31, TeddyGrey and 4 others like this.
  16. sofi2107

    sofi2107 Популарен член

    Joined:
    Oct 15, 2014
    Messages:
    2,191
    Likes Received:
    5,886
    Gender:
    Female
    Да обично кога му правам омлет или јајце на око ( сега скоро почна јајце на око да сака ) ама обавезно на танир ставам салфетки 2/3 па омлетот/ јајцето на око и некоја салфетка одозгора за да упие мрсното па така нудам.
    Иначе еве скоро ќе е 3г и никогаш пржено не сум дала ни на маслиново нит путер. Све што е во рерна ставам, попрскувам со маслиново или путерче растопено прскам и така печам. Според мене по здрава варијанта. И за нас и за мали така практикувам.
     
    BabyT* likes this.
  17. Dalia93

    Dalia93 Истакнат член

    Joined:
    Mar 21, 2018
    Messages:
    60
    Likes Received:
    133
    Gender:
    Female
    Па има посебен рецепт за да е без масло, во градинките порано така се готвеше (сега не знам), се потпекува брашно во рерна да зарумени, а потоа се додава разматено во манџата додека кромид и се останато е сварено и масло не се користи.
    Што е до мене, јас манџи не готвам, за желудник да смета не би требало кога не е живо, а во брашно има 0% холестерол. За класичната запршка не се препорачува ради пржењето на масло.
     
  18. kukla21

    kukla21 Мама Staff Member

    Joined:
    Aug 4, 2013
    Messages:
    23,744
    Likes Received:
    108,740
    Ти си знаеш. Јас не гледам зошто да се полни бебешки желудник со варебо брашно.
    За градинките сум без коментар. Кога ќе видам дека нема чоколадно млеко со бисквити, еурокрем на леб, ајвар и сл може да зборуваме за некаков квалитет. До тогаш ќе се задоволуваме со подпросечна исхрана за најмалите. Во јасли на мени имаат пудинг за појадок!!
    Јас ррагирам кај градоначалникот неколку пати за ова. Има напредок, ама сепак бавно иде.
    Ама за дома да ставам брашно за да ми "згусне" манџа не гледам потреба.
     
    Dalia93 likes this.
  19. Dalia93

    Dalia93 Истакнат член

    Joined:
    Mar 21, 2018
    Messages:
    60
    Likes Received:
    133
    Gender:
    Female
    Тоа ми е поентата, дека нема потреба нема, ама штетно не е. Претеруваме многу овде. Она што реално треба да се одбегнува се производи со мн шеќер, мн сол и натриум глутаминат. Балансирана исхрана затоа секој вели, нема да е крај на свет ако касне нешто ,,забрането". За градинките за главните оброци многу се внимава ама за ужинки страшно. Во мое време памтам сутлијаш јадевме и пудинг, веројатно останало на исто до ден денес.
     
    happygirl and fana like this.
  20. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,926
    Likes Received:
    203,183
    Gender:
    Female
    А како тогаш холестеролот се покачува од јадење леб, пецива, тестенини, и од благо? Не се покачува од месо и јајца.
     
    sofi2107 and kukla21 like this.