Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Babushka

Babushka Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    5.431
    А има ли во Македонија фризери што доаѓаат дома да шишаат? Ние тука првите 2-3 пати така го шишавме, седнат во хранилката, со големо огледало да се гледа, па цртани и песнички на таблет. Се научи, па сега и на фризер не е проблем, дури ни на машинката не реагира. Додуша јас за се го предупредувам, сега ќе го пуштиме фенот, ќе дува и ќе прави бббббуууууууууу, или машинката ќе прави бббббррррррр за да не се уплаши :)

@Minnie 1 околу 12 месеци има скок во развој, претпоставувам од тоа е промената. Трае неколку недели, се надевам набрзо ќе помине.

На Ambra20 и Minnie 1 им се допаѓа ова.
  2. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Здраво за прв пат сум во темата, малата штотуку наполни 1 година. Досега не и давав парчиња храна да држу во рака ниту да џвака зошто на неколку пат ми се засркна и се исплашив. Сега веќе е време да јаде и така па прашањето ми е со каков вид на храна д почнам, дали резанки, дали парченца, дали да ја оставам сама да загризе.. Кине поголеми парчиња и ми се задавува. Има 4 заби.

3. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    Јас со банана мислам почнав и со бисквитите на лобело што се топат во уста. И давав да загризува сама.

На PeachGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Бананата исечкана на ситно? Ти и даваш или сама да фаќа?

5. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Бананата се гризе. Евентуално со рака поголемо парче, а не минијатурно шарченце што нема да го осети. До сега веќе требало да знае да џвака

На PeachGirl и sofi2107 им се допаѓа ова.
  6. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Одгризуваше големи парчиња и се задавуваше... Затоа ми беше страв,а од друга страна свесна сум дека веќе треба да почне да џвака

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Мојата така правеше, малку порано почнав јас, на кај 8м и и кршев парченца и оставав на хранилка.

8. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    618
    Допаѓања:
    570
    Pocni so lino smoki, pa so so lobello biskviti. So banana jabolko podocna bidejki moze da ti se zadavi ako do sega ne dzvakala. Posle mozes i lepce, dobro e za ucenje

9. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    Благодарам :*

10. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.886
    Свари морков ( на пареа ако си во можност ) дај да јаде само детето да држи во раче. Сепак ти си тука до него за реакција. И да се засркне не паничи за дете да не те осеќа па да паничи и тоа во иднина. Самите дечиња па и бебе имаат рефлекс на искашлување не се плаши не туку така може да се задави, ова се однесува нормално не на цели јатки, на тврди парчиња итн. Свари карфиол или брокула, компир, батат, цвекло итн. Исецкај и нека си ручка само ( ти си нормално тука присутна па помагаш ). Значи почни со овакви намирници спремени на пареа или сварени. Банана. Па после откако ќе увидиш дека знае да џвака и да одгризе парче соодветно за во устата ќе почнеш со друго. Ќе дадеш леб ( можеш од Жито Лукс бриош или било кој коцкастите ) , па со бисквити, смоки, соленки итн. Па постепено ќе нудиш со тек на време и овошје и свеж зеленчук ( краставичка, свежа жива пиперка која е богата со витамин Ц итн ), овошје свежо. Нормално за 1мес не можеш да очекуваш да почне наеднаш, но постепено.
    Инаку да се надоврзам со некој од членките погоре. Порано се почнува со пасирана храна ( негде после 7мес па и од 6мес ), па се почнува со парчиња. Без разлика дали има заби бебе сепак е битно да знае да џвака. Џвакаат со самата вилица ( соодветна храна нели ) , со самото тоа се развива вилицата и процесот за говор е соремен ( подетално има на гугле зашто е битно џвакањето кај бебе/дете ).

На lackygirl, Gaga.sk, Sandrin4 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Се е тоа убаво што пишуавте. Ама! На некои дечиња им треба повеќе време. Мојава мислев нема абер да пројаде "нормална" храна, па преку ноќ почна. По вашата дефиниција касно, по нејзиниот часовник на време.
    Ништо не бива со форсирање.

На The Unicorn, Minnie 1, @Verba и 10 други им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.320
    Допаѓања:
    37.274
    Моето беше вакво до кај 2ипол години.
    Играчка е нормално да не го интересира на една годинка.
    Нормално е да плаче за во раце и да треба да готвиш со него.
    Нормално е да плаче на фотосесијата.
    Нормално е да не го интересира ништо ама всушност се го интересира бидејќи велиш оди по соба и прави неред.
    Нормално е да мислиш дека немаш сили. А имаш. Секое ново утро со нови сили.
    Кај мене после 2 години почна постепено да станува полесно.
    И веројатно нормално е и да не јаде, моето пројаде на 2 годинки и сега ми е страв колку јаде. Цицаше до 2 и пол години.
    И јас цело време се прашуваш кај згрешив и се уште се прашувам ама одговорот е изгледа: Никаде, се тоа е нормално.
    Сега има скоро 3 и се уште мн често го држам во раце, помалку во споредба со тоа кога беше 2 години, со тек на времето стануваш посмирена, се станува понормално и автоматски смислуваш трикови за се да извршуваш полесно.
    Колку пати имам плачено со зборовите дека не можам веќе па еве ме издржав.

На @Verba, eli25, babydust и 11 други им се допаѓа ова.
  13. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    1.722
    Прашање: од кога почнаа да спијат денски само по една дремка децава ваши?

Веќе е 13 и пол месеци и 2-3 недели ми заспива покасно.Осеќам дека веќе иде периодот кога ќе остане на една дремка.Сега ми е некако измеѓу.Спие 2 пати ама гледам различно време секој ден.

Инаку она си има ред на спиење од бебенце и обично си заспива во исто време.

14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Тој период почна и мојава.
    Околу 13 месеци. Недела +/-.
    Така и јас приметив. Дека ја фати втора дремка покасно и и влијаеше на ноќното спиење т.е. заспиваше покасно.
    Од тогаш сме со една дремка и раат е искрено. Подолго сврзува и повесела е. Сега е 1година и 5 месеци.

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.847
    Допаѓања:
    7.050
    Исто и моево на година смени. Спие еднаш на ден по 2-3 саати.

На babydust му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ambra20

Ambra20 Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2017
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.096
    И давав да гризе цела банана, ја вртев странично да не може да загризе многу и ја повлекував бананата кога ќе видам дека загризала нешто, за да не и дојде големо парче. Тој период и давав и пасирана банана, но со парченца, да не е мазно изблендирана.

17. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.650
    Допаѓања:
    23.878
    Синко е 12+, деновиве му излегоа двата кеца горе (претходно му пробија двојките горе), долу има два кеца и една двојка. Го приметувам дека ги крцка забите, веројатно му е интересно. Како да го спречам, има ли начин?
    Настрана што мене ужасно ме ежи тој звук, не е убаво за запчињата.
    Некој совет @Spidy @Annath ?

18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Истото и јас прашував, така правеше некој неполн месец и престана да и е интересно :D

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008
    Сега му е интересно, дека има и горе и долу заби, па ги допира. Ќе прекине за кратко ако не му обрнуваш внимание. Ако постојано му укажуваш дека не треба да го прави тоа, може намерно да ги шкрипе, оти е во таа фаза, кога на секое твое "не" ќе прави спротивно.

На BabyT*, Spidy, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    1.722
    Благодарам @TeddyGrey @Coco31

Значи време и е.Ќе ми смени распоред ама ќе се навикнеме полека.

@happygirl исто сме со забите.Ги крцка кога е нервозна или кога и растат други заби.Нема ништо страшно,период е.

На Coco31 и happygirl им се допаѓа ова.