Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.988
    Допаѓања:
    59.658
    Хепи јас од овој му давам на бебе мое со шприц.
    Omega3.jpg

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.673
    Допаѓања:
    3.989
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.177
    Допаѓања:
    124.645
    @happygirl
    Омега пробај на хелт еид со вкус на шумско,молерс со вкус на лимон. И двете сум ги давала и се одлично прифатени, ама па и синко сака сирупи, сам ми ги носи капките и сирупите да му дадам (facepalm)

На fana и happygirl им се допаѓа ова.
  4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.651
    Допаѓања:
    23.883
    Не знам кај да пишам, кај да се пожалам. Синко е скоро 13м, без два дена. Уште 3 дена и ќе излезе од 8от ужасен скок според апликацијата.

Цела недела се буди во 2/3ч по полноќ и седи до 5/6/7 сабајле. Никако не сака да презаспие, со мм како зомбиња сме. Башка од денес сме и на работа и двајцата. Како да престане оваа тортура?
    Пробав и со две дремки преку ден, и со една дремка само, и без спиење воопшто, се е џабе. А цел ден оди по софата, по комодата, лази нон стоп, се исправа и седнува, значи цело време е во движење. Нели се изморува?
    До 9м спиеше по цела ноќ со само едно будење за доење, после 9 месец катастрофа му е ноќното спиење.
    Се буди на секој саат, кенка и миже. Ако не го земам да го нишкам ќе се ококори скроз.
    Од 9м не цица навечер, не се буди за тоа.
    Уништени сме скроз со мм, давајте совети?

Забите му излегоа, настинката помина. Деновиве имаше температура ама и кога нема истата приказна е.

Како расте наместо да спие повеќе ноќе, тој како новороденче ми се понаша.

5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.988
    Допаѓања:
    59.658
    550 ден од зегин намален од 700.

На Kallias2 и happygirl им се допаѓа ова.
  6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.243
    Допаѓања:
    67.766
    Имаат такви фази обично кога им се случува нешто во развојот, лазење, проодување, говор... И се будат ноќе почесто. И мојата беше иста, ќе си станеше во еден како наспана, никакво презаспивање не успеваше додека не се измореше по два саати, па пак да заспие. И си помина само од себе, првиот пат ми се чини кога прооде, после престана да се буди. Нема врска со дремките, период е и ќе помине.

На PeachGirl, BabyT*, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    @happygirl кога ќе прооди ќе се смири
    Скокот во развој пред да прооди и кај нас беше најстрашен и траеше бесконечно мислам

На happygirl и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  8. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Иста беше и мојата, скроз иста некаде од 7-8 месеци до годинка, кога прооде. По два три часа секоја ноќ будна, јас таман се вратив и уходав на работа, абе хаос. Зомбиња беше мал збор да не’ опише со мм. Траеше ти викам неколку месеци, тотално бев безнадежна и разочарана како детето од спијач по цела ноќ почна вака да прави. Ама помина.
    Сфатив дека се’ што се случува, колку и да изгледа безнадежно и безизлезно, е само фаза и поминува. Се’ ќе помине, ќе дојдат мирни ноќи, издржи и повторувај си како мантра дека и ова е фаза и ќе пројде :)

На PeachGirl и happygirl им се допаѓа ова.
  9. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.651
    Допаѓања:
    23.883
    Значи да чекам да прооди, ако тоа е спасот.
    Многу време е вака, таман една вечер ќе спие цела, ќе си речам добро е, следните се ужасни.

Не можам да го игнорирам кога се буди оти веднаш станува во креветчето и си зборува на негов јазик, па мора да го земам кај нас в спална да е покриен.
    Ајде белки скоро ќе заврши фазава оти најнапорен е досега.

На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Искрено, ова ми беше најтешкиот период со малата, потежок од секој скок претходно. Полесно ми беше кога беше новороденче и цицаше нонстоп отколку тој период со будење секоја ноќ, полудев мислам, изгубив волја за се’. Ама кога се пушти да оди одма после роденденот, преку ноќ прекина сево ова и почна пак мирно да си спие.
    Ќе помине, издржи :hug:

11. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    И мојата само што наполни годинка, една недела имаше супер распоред на спиење, сега пак смени, се разбуди во 3 сабајле и до 5 и пол мрда цело време. Стана рано, па презаспа.. Ние на работа... Хаос. И јас мислам дека е поврзано со проодување, развојна фаза и заби. Една ноќ дадов и блокмакас заради забите за да поспиеме сите мирно.

12. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Пробај оставај со вас да спие,можеби полесно ќе заспие

13. Gaga.sk

Gaga.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    499
    I mojot taka pravi okolu 2 nedeli, sekoja nok. Ama toj e prooden od pred 2 meseci. Sega sme skoro 14 meseci, ne znam sto e rabotata.

14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.177
    Допаѓања:
    124.645
    @happygirl и кај синко имаше баш тој период таква фаза. Баш кога тргнав на работа. Се будеше ,час два седеше буден, сакаше да го гушкаме и са го шетаме низ соба па се менувавме со маж ми. Потоа го остававме на спална кога веќе не биваше,меѓу нас па сакал несакал си заспиваше сам. Така и се научи да си заспива сам. Оттогаш ,да чукнам во дрво , спие по цела вечер

15. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    @happygirl Не знам дали паметиш, но летоска го имавме истиов проблем. Додека сите се жалеа дека бебињата им се будат на секој час, мојава едноставно по цела ноќ не спиеше и си играше. Ова беше баш во периодот кога почна сама да се исправа и оди по гарнитура и кога почнаа да и излегуваат запчиња. Во тој период почна да спие и со нас на спална и веќе е невозможно да ја ставам во креветче и до ден денес дури ни за денска дремка. Дали тоа што спие до нас помогна, сега ретко прави така, но се уште често се буди, цица, спие на мене, па на мм, па си поигрува кратко сама и презаспива, но мн подобро е од тој пеколен период. Тогаш со мм спиевме на земја во детската соба на подлогата за играње. Кој на мече, кој на зајаче кај кај се нашол, место на перница. Собата беше целосно обезбедена со штитници на фиоки и штекери и се уште не одеше, па не се плашев дека ќе се повреди. Единствено нашите глави настрадаа неколку пати кога ќе не треснеше со некоја потешка играчка така заспани. :rofl: Сега ми е смешно, но тогаш ми се плачеше за спиење. Така да и сега кога станаува по 4-5 пати, цица и презаспива јас воопшто не се бунам, само да не се расонува и да немаме журки. :?:

На babydust, mimiiiii, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.651
    Допаѓања:
    23.883
    Денеска е врвот, никогаш не ми било вака. На работа сум и 4 пати задремав од што ми се спие. Ми се плаче, ама буквално, за сон.

17. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    За утеха мојава е година ипол и знае на периоди така да прави, неколку вечери по ред не можеме да ја успиеме и баш синоќа конечно ја заспав на време и имавме журка од 1 до 4. :@ Значи се разбуди свежа, се кикоти и бараше чај.(facepalm) Не знаев каде сум денес, марфи кога имав најмногу работа и вечерва ја спакував да преспие кај баба и...:devil:

На happygirl и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  18. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.651
    Допаѓања:
    23.883
    Му го земав овој, и матичната го препорача, па пиеше од него :)

19. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    40.344
    Матичните ги препорачуваат зошто алкалоид најмнкгу ги тинтра :D
    Мојата некој друг ми рече да сум давала, да не сум давала толку пари за молерс (fingers)

На fana, babydust и happygirl им се допаѓа ова.
  20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Како се манифестираат тантруми?
    Значи дете ми е мирно и бајче 99% од времето.
    Сега збесна ама во буквална смисла.
    Миевме раце и неќеше да искочи од купатило, ајде поседовме. Искачаме веќе после пола саат, се тресна од земја пред купатило, не дава ни да се пресоблече,а утоп е. Се тресе,липта. Неќеше ништо,све и сметаше. Да можеше ќе не истепаше мислам.
    Јас почнав да плачам, не знаев што да направам веќе.
    Здрава права е,заби не вади,освен 5ки ама рано е 17 месеци е.
    Што е ова луѓе? Ако трае до 3 години ќе се фрлам од балкон.

На PeachGirl, Sexybaby86 и kukla21 им се допаѓа ова.