Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    da ne mu e iritacija od peleni ili ako kakal pa izmetot da mu bil pojak vo princip mackaj bekutan ili kremceto sto go koristite ili nesto na baza na neven. Nie oti ja koristime bekutanot so portokalovo kapace od nejze sekoe crvenilo mu pomaga. Sama treba da primetis od koga mu e podolgo vreme taka ili ...

2. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Ти благодарам мила,

Проблемот е што не јаде цврста храна само блендирана сум пробал на секаков начин ама се дави веднаш.
    Ништо само чајче после ќе пробам ќе ставам и малку мед да не дехидрира се плашам.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.557
    Допаѓања:
    201.692
    Антибиотик скоро примал? Може да му е од тоа. Ако не поминува од креми на база на цинк оксид, пробај со канестен, ќе се повлече.

4. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    @leona83 не знам дали го боли оти секако бурно реагира на пресоблекување. Самото пресоблекување како да го боли.
    @karak и јас го мачкам со бекутанот и плус со бубхен со цинк оксид.
    @Annath примаше антибиотик преку инфузија пред десетина дена. Досега немал примано антибиотици. Има шанси да е од тоа?
    После ќе го измијам со хиперманган малку. Ако не помине ќе го однесам на лекар.
    Фала на советите :)

5. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Pa mokracata sto vikaat moze da mu e pojaka pa da mu napravila reakcija ke pomine ne se sekiraj

6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Дали има скок во равој на 12 месеци (плус 2 недели сме)? Не спие скоро по цела ноќ, нервозна е. А преку ден ја нема таа нервоза. Секогаш мака мачиме со јадење, но веќе 2-3 дена обавезно ми одбива по 1-2 оброци дневно. Никако да ја залажам да јаде. А млеко да и дадам цел ден ќе пие :/

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Ima i toa e eden od pogolemite. Ama ke pomine....

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.234
    Декември ке летам со малата со авион.Ке има 16 месеци.Дали при полетување мора сама да седи на седиште со сигурносен појас или може да ја држам кај мене?
    Како оди сега процедурата,какви се законите?Малце може е оф топик се извинувам

9. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.829
    Допаѓања:
    39.862
    До две години мора да биде кај тебе во скут . После две години си има свое седиште. Ви даваат посебен појас за да ја врзете.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.829
    Допаѓања:
    39.862
    сакав да се пожалам. :( Луѓе мои ова моево е ептен немирко. Шетавме пред малце и виде една ограда метална и се потпираше на неа , ја пикаше главата и цел се наведна надоле и оп се преврте.
    Викам сеа на глава тресна , ја скрши главата ...ама среќа некако се сврте па помеко падна .стана се истресе и продолжи :whew: мене срцево уште ми лупа...
    Ова е фаза коа не разбираат , се тврдоглави ... по поголемата знам . Иста беше ... Сеа кај кај сменета е . Поголема , повеќе разбирање има. Ова малово душата ми ја вади :talk:

11. hajdi lejdi

hajdi lejdi Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    devojki ve molam za sovet imam 14 meseci detence i mnogu malku jade,nikakva hrana ne mu se dopaga mu davav i sirup za apetit i toj ne saka da go pie stvarno ne znam samo sokovi i nisto drugo ve molam kazete nekoj sovet za apetit

12. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.236
    @hajdi lejdi дали детето ти пие многу млеко?? Јас со моето постаро имав таква фаза во таа возраст баш, пиеше по два литри млеко на ден и одбиваше секакво јадење, нервози живи бевме. Јадеше кашички хип , само пасирано исклучиво и еден период почна да ги одбива, само млеко, па и домашно готвено пробував, пасирано, непасирано, еден ден дури и млеко и укинавме ама протестираше и цел ден не јадеше, па на крај пак млеко се напи... Сигурјо се работи за период. Најдобро е да се напра и крвна слика, да видите ксоо стои со серумското железо, често пати самата анемија си повлекува намален апетит, па ние 6 месеци со сирупче за железо бевме. Со сила и со плачки ја имаме хрането, мора да јади!! Исто важно е дали му давате чоколатца грицки сокчиња, да си подмезнува по мслку цел ден и да не сака главно јадење после. И малиот, кој е 2 години и 2 месеци пред месец денс почна да ми плука да бега и почнав непасирано да му давам. Најважно од се избегавам да им давам смоки чипсови чоколади... им давам три главни оброци и ужини, многу свежо овошје и зеленчук, месо секој ден задолжително, млеко по литар ми пијат двајцата, гледсм да се шетани секој ден и при шетањето не им давам да грицкаат па гладни со доаѓаат дома, но често правиме крвна слика и пиеме железо ако треба, секој ден им давам витамин ц, рибино масло и пиковит. Се надевам помогнав:)

На zuto и irenna им се допаѓа ова.
  13. hajdi lejdi

hajdi lejdi Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    mleko pie samo koga spie mu davam a vaka koga e budno ne go saka navecer mi pie po 500ml mleko preko den zavisi koga kako glavceto go vrti na sekakvo jadenje a od ovosje jade samo grozje prvo jadese i supa sega i taa ne ja saka stvarno se nerviram bevme kaj pedijatar toj ni kaza deka deteto e zdravo i deka nn mu e potrebno nisto sirupot go zemav na svoja glava no nisto,za gricki mu davam se samo neka vnese nesto

14. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.236
    Е тука грешиш, со грицките, внесува само нешто во желудникот и му е лажно полн само, ништо корисно нема, дури и штетно е, скини му грицки, користи уште некој сончев ден и шетај го огладни го и пробај со убав оброк. Пушти му нешто интересно цртани песнички и со некакво залажување пробај нека јаде. И пак ќе речам, железото дали е во граници нормални, и анемијата игра улога, та кај деца та кај возрасни. Сирупче со б витамини за апетит, повеќе шетање и никако грицки мицки. Се надевам ќе помине;)

15. hajdi lejdi

hajdi lejdi Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    :|pred dva meseci pravevme krvna slika i se bese dobro so grickite mora da gi prekineme da otkrijam dali tie go zalazuvaat pa obrocite ne gi saka,ke go prifatam vasiot sovet blagodaram

16. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    Ние немаме проблем со јадењето, спиењето туку со делењето на играчките :(и да не игра не дозволува на пример друго дете да си игра со таа играчка... Баш таа што другото дете ќе ја допре само нему му станува одма интересна...многу ме нервира што е така... Фаза е или треба нешто посебно да превземам? Зборувам, подвикнувам, ќе подудрам по пелена ама ништо... :(

17. hajdi lejdi

hajdi lejdi Активен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2015
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    28
    leleee navistina se interesni takvite situaii,toa e sigurno edno slatko i ljubomorno detence,nema potreba od kotek treba cesto da se zboruva deka treba da nauci da gi deli igrackite dali ode vo gradinka i tamu li se taka odnesuva? jas mislam deka toa e period i deka so tek na vreme ke se navikne i ke pomine bez grizi poveke trpenie i se ke bide ok :D

На victoria му/ѝ се допаѓа ова.
  18. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Za kolku vreme pominuva laringit kaj dete?

19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Иста е и мојата од 10-11 месеци почна така да прави. Мене ми е интересна, немам што да и правам :). Мала е уште не разбира. Плус мислам дека сите деца имаат таква фаза. Се што е забранто е послатко, нели? :)

20. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Внук ми имаше ларингит, не знам точно нападите за колку поминуваат. Но на 2-3 години имаше чести напади. Сега веќе на 5 години скоро и да ги нема, машала да не го подречам...

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.