Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Температурата си отиде, лудото дете се врати.

Ништо не сака да јаде.Апсолутно ништо! Незнам што да правам, банана (како понеутрално) си јадеше, сега ни тоа.
    Само на млеко е, главата ја врти на страна и плачи. Не сака ништо да јаде.
    Стварно веќе скренав. Толку ли може да е од забите да и е страв да јаде? 1година нсправи, само долните кецови ги има, друго ништо.
    Тек сега ќе излегуват горните кецови.

2. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.655
    Допаѓања:
    23.889
    @AlicaInWonderland не можам да ти пишам ЛП. Ќе ми пратиш рецепт од колачињата со мед?

3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    И мене.
    Овие чоколатца во дм ги има житарици со овојшје го јаде за ужина:
    A6FA58FB-0770-4AD8-854F-78529D7401B4.jpeg

Јас имам теорија дека не е до забите. Дете нејадач нема никад да јаде. Помири се и кога растат заби давај млеко со бисквити и јогурт со смоки или леб.

Еве мене Алиса ми прати превкусен рецепт со батат и малечка толку многу го бендиса и ја поздрави назад

582218C5-A1FF-4306-93D0-81824BE6738F.jpeg Настрана од тоа што два пати минам на ден со правосмукалка и нон стоп сум од 7.30 до 16.30 на нога на штрек трчајќи по неа. Плус и манџи бришам од под и од себе три пати на ден.

Не зборете за нејадење кај деца добивам нервен напад.

@hello-kitty.90 чорапи со гума доле како на сликава и се гледа ногата. И пак е нестабилна со толкава гума ќе идам да земам чорапи некои други со помала гума доле. Ама обичните со малку гумено и се вртат и се подгазува и паѓа. Јас сум на ум и дека со топлинки постабилна ќе биде доам зошто нема тепих паркет и на плочки мора да учи проодување.

Последна измена: 12 февруари 2020
    На Sexybaby86, mimiiiii, LoveHope и 4 други им се допаѓа ова.
  4. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    При проодување им облекувате ли за внатре патичиња на децата или не?
    Кога бевме на ортопед,ни рече дека не треба ништо да облекувам,најдобро е бос да биде,по чорапчиња.

Иако не слушам бапски совети, свекрва ми неколку пати ме прашува истото па истото:
    -А нели треба да му облекуваш патичиња,постабилно да гази и постабилно да му е ногчето?
    Ние така сме правеле !!!!!!!!!!!!
    |(|(|(|(|(|(|(|(
    Првите неколку пати и одговарав дека таков совет сме добиле од ортопед,ама еве ја пак продолжува со истото. Кога ќе и кажам дека веќе ме има прашано,демек заборавала :drunk:

Бебе е 13 мес и 1 недела,се исправа додека се држи за нешто и седејќи се исправа на колена. Не се загрижував бидејќи и покасно некако ми почна со вртење,седење,па и станување,ама вака со нејзиното потпрашување,колку и да игнорирам,ми создава сомнеж.
    И најчесто и е фацата,ете за ништо не слуша и го уназадува детето :drunk:

@happygirl @lackygirl вашите сега брзо почнаа да одат,колку време им требаше од станување до стабилно чекорење?
    Моево не сака да го држам и да оди,кога пробувам така да го водам некако ги тупка само нозете,брза и се мести за седнување.
    Едниот син и проодел на 9 другиот на 13,и сама знае дека секое дете е различно,ама ете да се најде на муабет.

@AlicaInWonderland пиши го рецептпт за колачињата тука,да не ни праќаш посебно во лп,бидејќи сакам и јас.

На lackygirl, FreeMind и happygirl им се допаѓа ова.
  5. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.655
    Допаѓања:
    23.889
    @hello-kitty.90 моето уште не е проодено. Се движи покрај ѕид, комода, кревет без проблем ама да е потпрен со едната рака. Сега почна и да стои самостојно без да се држи за ништо, ама не пушта чекор уште. Не го паткаме јас и мм, ако дојде некој гостин загрижен што не оди сеуште тогаш го водат и оди и за едно раче само. Баш стабилно оди со друг, сам никако.

На paleska3, lackygirl, babydust и 2 други им се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @hello-kitty.90 од станување до стабилно чекорење е два месеци од прилика. Кај мене стана кај 10ти месец сега чекори стабилно без да ја паткаме. Се пушта по еден чекор два сама. Ако ја држам за едно раче оди и така стабилно.
    Поздрави ја свекрва ти нека не јаде гурабии туку нека земе да зачисти нешто. И проодел неа на 9 месеци нема грешка. Ова луѓево сенилни стануваат со текот на времето. Време за проодување најчесто е 12-14 месеци. Секогаш плус минус два. Кај тебе ќе му треба време не го брзај сам ќе си ги помине фазите како и досега. До 16 месеци ќе трча нема да го стигнеш. Одмори уште малку иде една пеколна фаза низ дома наскоро.

На paleska3, lackygirl, babydust и 3 други им се допаѓа ова.
  7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    На мојата од станување до одење и требаа 2м. Почна да оди ама пак омилено и е лазење ако треба некаде брзо да стигне. Околу 1м одеше стабилно со едно раче ама имаше страв. Мислам дека и тоа е најголемиот проблем зошто некои дечиња преодуваат покасно. Ама па големо чудо ако не преоди на 1г, детето само ќе си покаже кога е спремно, секое форсирање е само полошо.

На paleska3, lackygirl, babydust и 2 други им се допаѓа ова.
  8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.655
    Допаѓања:
    23.889
    Сега ме замисливте. Синко се исправа додека се држи за нешто повеќе од 2 месеци. Или мислите на самостојно станување од седечка положба, без да се фати за нешто да стане?

14 полни месеци е. Да го носам на ортопед?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.870
    Допаѓања:
    203.012

Таман си е, каков ортопед. Ќе се пушти кога ќе се осети сигурен дека може. Не се секирај толку.
    @hello-kitty.90 босо, по чорапчиња, не со чевли по дома. Чорапчиња со кожа или гума одоздола.

На Bupalu, happygirl, FreeMind и 2 други им се допаѓа ова.
  10. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Па кај нас така се погодило со Фри исто, пак ќе кажам кога ќе биде сигурен ќе се пушти и тоа е подобро. Сама скроз без да се фати не се исправа , пробува, се пучи ама паѓа.

На happygirl, FreeMind и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  11. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Wow, ама wow!
    Жено, кога ќе ја заврти таа главата настрана, ќе затвори уста и напрче муцки. Не и не.
    Се нервирам да ја отворам темата денешно мени.
    Секој ден треба да пишам појадок ручек вечера:млеко, млеко и млеко.
    Го кријам, цело време нудам храна, ќе се изнаплаче и на крај се завршува со млеко.

На happygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  12. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Кај ќерка ми сите овие фази се одвиваа мн брзо, ама сепак од исправање, па до породување поминаа скоро 4 м. Се е индивидуално. Веројатно кај деца што подоцна станале побрзо и ќе породат. Ама нема правило знам деца што прооделе и на 9 м, сигурно тие не станале на 5 м.
    Прв пат стана на 7 ипол месеци, не цел месец од како почна сама да се подига за седнување. На 8 ипол одеше држејќи се на мебел, на 10 стоеше без да се држи и на 11 ипол одеше. Веднаш штом прооде за 1 ден веќе и сама стануваше од земја без да се држи. До 1 г веќе трчаше буквално.

На paleska3, BabyT*, LoveHope и 3 други им се допаѓа ова.
  13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.179
    Допаѓања:
    118.395
    Детето се смета дека проодело кога од седечка позиција без ничија помош и без да се потпира на ништо, ќе стане и ќе тргне да оди :)

На Dina911, babydust, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  14. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Ако ти е за утеха и моево е исто. Откако почнавме со цврста храна мака мачиме. Никогаш нема изедено онолку колку треба според возраста,море ни половина |(
    Само се прави и се фрла храна,специјално за него 8)
    Еве го 13 месеци,сеуште не се знае доручек,ручек вечера,нешто мора да се прескокне. И јас кога ќе видам во темата деца се што јадат,па какви разни комбинации дава @happygirl на нејзиното,си јаде и зеленчук и овошје,си има и доручек и ручек и вечера и ужини 8-|,а моето пробува малку од јадењето и бара да цица,или пак ич не отвара уста. Среќа па му давам да јаде од голема чинија,не ставам по теглички или во негова,иначе кога би измерила количински колку јаде,ќе пукнам од мака.
    За доручек не сака овошје,а за ужина јаде пола мандарина,многу малку јаболка,банана или портокал. Компотите џабе ги ставав,отварам тегла стои една недела и фрлам,ставав само 1 лаж шеќер па не ми е вкусно да јадам јас 8)
    Тоа е,кога не сака,не сака.
    Не ни прашувам колку би требало да јаде,мојот јаде сигурно 1/4 од препорачаното,остатокот надокнадува со млеко.
    Се се тешам,заби,скок,заби,скок,ама кај и да е и тоа ќе мине,па ќе се оправи ваљда,ако не ќе треба да барам друга причина за тешење.

На happygirl и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Кај мене фактички ова го вежба од девет месеци. Сега е до фаза каде со едно колено клекната се дига нагоре и скроз горе застаната се фаќа за нешто.
    За брзо очекувам и јас да се пушти. Ама некако прво оваа техника ја совладува па одење. По радо се движи лазејќи, а во последно време и лизгајќи, легната на стомак се бутка со нозете од ѕид и се лизга по плочки.
    Кај мене од фаза не пие млеко до фаза се тепа за млеко. И давам само два пати на ден пред дремките по 125мл ги пие во еден здив дека гладна цел ден. Се фаќам на моменти дека ме совладува лутина кога ја ранам ја оставам чинијата и идам да земам воздух бројам до десет и се враќам до неа. Ми иде устата странично да и ја фатам и да и ја наполнам устата со храна. Два милиметри ја отвара дури пластично лажиче не може да влезе со врвот. И тоа што ќе влезе со раката го зема и го фрла надвор пола. Болка ми е дохранава од шест месеци. Не пројаде и не пројаде. Задна надеж градинка. Ако таму не ја научат готово крај со мене.

На paleska3, babydust, LoveHope и 3 други им се допаѓа ова.
  16. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.655
    Допаѓања:
    23.889
    Сам се исправа до колената само, без да се фати за нешто и стои така на колена. А скроз не се исправа сам, освен ако не се фати за нешто.
    Од пред два дена се исправа на пример на комодата и ги трга рачињата и така стои во место некое време.

За јадењето не можам да се пожалам, си јаде по 200/300гр. Скоро и да престанав да му блендирам, телешкото му го давам како мелено и џвака. Е сега, јаде по 40мин ручек ама важно го јаде. Уште е повеќе по 'благото' овошје.

Уште од старт на дохрана ги прифати оброците убаво и веднаш заменуваше подој со оброк. Како тргнав на работа и денските подои ги замени со ужинки, и се знае кога е појадок, ручек, вечера + 2 ужини.

Мене болка ми е уште што не пие вода никако, и општо ни цедени сокови домашни, ни на Хип, ништо. Само правиме во соковникот и јас и мм си ги пиеме. Се тешам дека кога ќе го одбијам и од подојот пред заспивање конечно ќе пропие вода...

Не сум паметна и за курето што да правиме, матичната вели да му го отвори. Вие другите како ќе правите, прашувам на тие дечиња на кои уште не им се отворени?

На hello-kitty.90 и FreeMind им се допаѓа ова.
  17. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Еве го рецептот за колачињата. Всушност овој рецепт го најдов тука на форумов за стапалки да правиме. Ама бебе ги бендиса стапалките многу па сега му ги правам со разни форми, мечиња, слончиња...

250гр брашно
    1 јајце
    1.5 лажици мед
    Кора од лимон
    1 Пециво
    Ванилин шеќер
    Цимет
    100гр маргарин топен
    100гр шеќер

Се се меша, се сука кора од дебелина од 1.5цм, се обликуваат колачи и се пече на 180 степени додека не заруменат

Е сеа, не се некоја здрава варијанта, ама јас ставам 3 лажици мед и само 30-40грама кафеав шеќер. И наместо маргарин, несолен путер. Да знаете од медот потешко се замесува па додавам брашно по малку додека смесата ме стане нелеплива. Многу се вкусни.

@FreeMind ова повратено или истурено?
    Ах, Емили....

мислам дека ова не е точно, барем не кај нас. Бебе 20 дена после проодување научи сам да се крева.
    Инаку од седечка положба се дигаше на нозе самп ако се фати за нешто, најчесто на ѕид, и потоа одеше без престан и по 10-15мин. Според ова не треба да се рачуна проодено, а тој апла оди и трча :)
    Мојов всушност на 10 почна да се крева на нозе, на 11 почна да лази, на 13 да оди, на 14 да се дига без помош од седечка во стоечка :D значи стварно секое дете си е ептен идивидуално.

и јас знам дека проодувањето е најдобро боси. Јас за по дома ни чорапчиња не му облекувам

На fana, FreeMind, hello-kitty.90 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. hello-kitty.90

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    @happygirl и на моето уште не е отворено. Кога бевме кај матичната,не се ни потруди да го отвори. Виде дека не е отворено и ни рече да го отвараме дома,ако не успееме после годинка да одиме на хирургија :( Кај и да е и ние ќе одиме,како бели грутки му се прават под кожинката.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @AlicaInWonderland истурено. Што ќе повраќа жити се не ме нервирај. Вода евентуално...

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.179
    Допаѓања:
    118.395
    Ако. Остави ја сама да се осигура што и колку може. Можеш и малку да ја предизвикаш (читај залажеш), кога ќе стои викни ја да земе нешто од твоите раце па да видиш како ќе реагира. Ќе си прооди, готова е.
    @AlicaInWonderland иако трчало, (трчаше и моето така) не се смета за проодено ако само оди-трча. Мора да се исправи сам без држење. Тоа е проодено. Кај ќерка ми од трчање до исправање без помош помина месец и пол.

На happygirl и FreeMind им се допаѓа ова.