Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Во фаза на адаптација е сеуште, затоа покасно одиме после појадокот нивни. Потоа право на појадок ќе им ја носам насмеана од осмица до осмица :)

На paleska3, duffi, Milaаа991 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.391
    Допаѓања:
    183.520
    Запишувај и зачини, буквално сѐ што јаде во денот.

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DuchessAnn

DuchessAnn Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2016
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    5.731
    Луѓе оздраве малиов и преку ноќ пројаде цврста храна. Ова е чудо невидено!! :party: Не знаете кое чудо е, не сакаше ни до уста храна да приближи.

Кажете што да нудам, постепено, или да идам одма да кинам каши, да пробам пасирано за главни оброци, а цврста за ужинки да испробува разни работи?

Малку сум збунета, веќе се помирив дека со каши ќе се бафтаме уште, месецов 2 годинки полни.

Овие 2 дена јадеше леб, леб со ајвар, наполитанки, барни, јаболче.

20200302_155748-COLLAGE.jpg

На mssuniquee, paleska3, НМарија и 8 други им се допаѓа ова.
  4. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    973
    Јас би пробала со грубо пасирано за ручек, а ужинка и доручек цврста храна бидејќи ете мачкано лепче јадел.

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Еве ме мене со глупави мисли низ глава :| се дружевме со едно детенце генерација и понапредно ми се виде па два дена сум со мисли безвезе.
    Да, знам, многу ми е јасно дека не треба да се споредува ама неможам да извадам од глава. Па каде ќе се обратам ако не кај вас :inlove:
    До каде сте со milestones?
    15 месеци (корегирани развојно 13 сме). Освен мама, тата, баба, понекогаш ајде, и имитирање маче, куче, крава, како дува ветер, како удира топка....немамое нов напредок. Како и пред еден месец. Разбира што му зборам, ми донесува ствари коа ќе му побарам, коа ќе речам пример ајде да правиме кафе одма доаѓа во куна и покажува со цела рака кон кафето. Но со прсте уште не покажува кон предметите. Ако прашам каде е нешто, ќе го погледне, или ќе иде до него, ако неможе да го докачи ќе се пружи со цела рака ама да стои и да ми покаже со прсте не. Некако цело време е активен и веќе многу и не се врти коа го викам по име. Си тера што си почнал. Не е дека не реагира на името туку општо на мои наредби ако викнам не таму или не тоа. Тој си тера по свое. Еве сега случка на улица почна да трчи по кученца и мачиња, јас викам по него абе како да не постојам, не ме ни погледнува. Дури коа ќе му влезам во видик пред фаца се трга. А другово дете пример коа мајка му ќе го викне по име застанува и се врти кон неа.
    Незнам, може е карактер, може љубопитност....ама мене ми се вртат глупави мисли низ глава па сакав да слушнам и други примери

На marchi-cool, lackygirl и happygirl им се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Моето е 13 и пола од ствариве што ги прави твоето не ги прави. На име не се врти исто како твоето само во видик ако и влезеш или ако и одговара. Нема шанси да се сврти ако си игра или гледа цртани.
    Разбира повеќе сега од Не и не таму. Дај ми го патчето она било што ми дава битно дај разбира.
    Па и сега во групава како што се сите над две буквално огромна разлика има до моево. Воспитувачките рекоа дека е во ред и ја третираат како бебе бидејќи сеуште е бебе.

Сега е најбитно да гледаме дали следи наредби. И дали е присутно со нас. Еве со говорот ќе се занимаваме после две договорено?:)

На lackygirl, AlicaInWonderland, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.161
    Ај да видам нека крене рака мајка чие бебе на 13-15 месеци послушало наредба "не". Почнува со тестирање, иако уште не е свесно.
    Ич не си ставај на срце, детето ти е супер за возраста. И со прст ќе покажува, и ќе прозбори како што треба.

На paleska3, ChrissLu, fana и 8 други им се допаѓа ова.
  8. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.723
    Кај мене (15 и пол месеци) ги прави истиве работи како твоето.Кажува мама,баба,не,да и животните неколку.Најмногу вика ка( со значење топка, ква-ква и се друго шо не може да го каже)Сега пее ла,ла,ла.Инаку со прст покажува кога сака нешто од мене.Ко некое диктаторче покажува кон мене и вика ммммм,а после кон далјинското или тв( значи:пуштај мамо телевизорот одма).Кога ја прашувам за нешто во собата само погледнува,не покажува.А во сликовниците знае да покаже ако и по кејф.Некогаш само ги врти,некогаш сака да и покажувам.Понекогаш си мислам станува со мисла само да прави тоа што не треба.Оди буца по телевизорот со прстот,од таму на венецијанките со цела рака мава,па ќе се закачи на вратата отвори-затвори треска цело време и додека го прави тоа си вика не не не(така сме и кажувале).А играчки не ни погледнува.
    Мене,па, ме отекоа со одењево.Ајдее уште ли не оди,ааа епа ај ќе биде.А она се пушта веќе убаво,ама уште не е стабилна.И нема сега јас да објаснувам на секој.

На paleska3, hello-kitty.90, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Еј кога ќе напне некој со глупости како нервира. Мислам стварно луѓево како да обожаваат со прст да те буцаат. Не ги сфаќам, мене од култура не ми иде такви прашања да поставувам оди ли? Зборува ли? А оти не зборува? Оти не му се зборува Трајанко оти не му се зборува. Мажен ли си? А кога ќе се мажиш? А деца оти немате? Ајде деца кога?

Сепак се е до развојот колку поцивилизирана околина толку помалку вакви прашања.

На marchi-cool, paleska3, ChrissLu и 6 други им се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.780
    Допаѓања:
    145.293
    Нуди се што даваш без пасирање.
    Месото ситно исецкано, компирчето на помали парчиња и нека ручка со рацете.
    Ќе видиш кое олеснување е кога можеш да му дадеш се.
    Пример вчера јас јуфки за доручек, исто и за него. Без да го мислам и измислувам што да јаде и да правам.

На babydust, DuchessAnn, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  11. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Договорено :)

Знаев дека вие ќе ме подигнете психички. Фала ви :inlove:

Ме закопка тоа што коа беше помал постојано се вртеше коа ќе го викнам по име, ме слушаше повеќе. Сеа се е нешто во акција, “зафатен” е се нешто :D и не ме многу перцепира ако е заигран и му викам, или коа му викам не, коа прави нешто што не треба.
    Всушнот развојот овие месеци ми е некако ориентирам само на физички, зборови нема нови, само трча ваму таму, се качува, ми бега и прави работи за кои му велам не

На slobodka, babydust, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  12. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    @happygirl две години нека ја гледа свекрвата. Таман на 3,4год време за навики, дружење, активности и учење мислам дека е океј.
    Да нема кој да ја гледа сега океј, ќе ја праќам. Ама имам свекрва во куќата, добро ја гледа, зошто да ја малтретирам сега помала.
    А сум за одење во градинка, да учи да дели работи, да почитува претпоставени, пошто дома сите по газ и одат...

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. babydust

babydust Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2017
    Пораки:
    620
    Допаѓања:
    1.723
    Остај,значи еден прост народ сме, тоа ни зборови не ми се трошат.Џабе зборам,ко лента се навиени,се едно исто верглаат.
    @AlicaInWonderland исто и мојата порано се вртеше кога ќе викнам,ама сега е презафатена со правење бељи и не ме регистрира.Супер си е детето,нека се здрави само,а за се друго не се замарај.

На FreeMind и AlicaInWonderland им се допаѓа ова.
  14. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Моето за некој ден прави 14.
    Сеуште не оди,ниту пак се пушта. Оди само ако се придржува за креветче,кревет.
    Вика мама,тата,баба,тете,дете,не,да,ајде.
    Ниту едно животно не знае да имитира,уствари за мале вика мау и веднаш се гали.
    На име некогаш се врти,некогаш не,зависи како е зафатен. За давање,ако му барам нешто што му е во раце ми дава,а нешто ако треба од некаде да земе и да ми даде,не сеуште,барем не памтам.
    Кога му зборам за нешто,точно знае за што и веднаш погледнува натаму,што ми е знак дека разбира. И за кафе правење,и за играчките,и за бањање,и за надвор,за се... Кога сака нешто,сеуште само вика и гледа кон тоа,со прст не покажува.
    Знае да ни даде до знаење што сака,ако сака од дневна да оди во спална,додека го држам во раце,се влече и со телото ме води кај да го водам.
    За " не " и моето не слуша,за момент подзастанува,ама брза да го направи тоа што започнал. Гледам дека разбира,ама од љубопитност не слуша.
    И даљинското обавезно го зима и ги распознава кое е за тв,а кое за клима,и кога ќе го докачи тоа за тв го мести кон телевизорот да менува програми,а исто и тоа од климата накај неа.

И јас кога споредувам со другите од тука,и мене ми изгледа дека малку прави,ама пак го гледам дека разбира,па и не се замарам многу.

И мене како и @babydust повеќе ме нервираат со одењето,уствари ме нервира што се прости и што си немаат своја работа,па ај да се занимаваат со нешто. Демек,моиве проодеа пред годинка 8-|?!! Е добро,де и сега што? И моето ќе прооди кога ќе му се оди |(

Свекрва ми слушнала дека на комшиката проодело детето (неколку дена разлика со моето) се качува кај мене,и го зграби син ми за раце и:
    -Ајде баби да одиш 8-|.
    А син ми гревче,ниту знаеше да стои така исправен,и веднаш си седнуваше.

Си мислам,што ли и е на оваа,кога низ муабет ми вели:
    - На Ххххх ќерката проодела,да не треба патичиња да му облекуваш и нашето побрзо да прооди? :emo::emo::emo::emo::emo:
    Демек,ќе се тркаме со комшиката,на која е понапредно детето (facepalm)

На paleska3, babydust, BabyT* и 7 други им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.250
    Допаѓања:
    118.900
    Моето 2 год и 4 м има, па си прави шо сака и не реагира на не а не па толку мало дете :rofl:

На paleska3, babydust, AlicaInWonderland и 3 други им се допаѓа ова.
  16. НМарија

НМарија Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2015
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    205
    Леле ме утеши мислев само мојата уште со каши се бафта. Во мај ќе направи 2 години не отвара уста за неблендирано. Парчиња јаде само од храната што ја сака она, пр.кашкавал, јаболко, смоки. Ама да рачунам дека ќе изеде оброк со џваќање нема шанси. Заби има мене да ме изеде ама нејќе да џвака...многу се нервирам веќе

На DuchessAnn му/ѝ се допаѓа ова.
  17. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    2.722
    Моето дете до 2 години не збореше воопшто. Ете ја сега се си збори.

На babydust, AlicaInWonderland, Coco31 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.314
    Допаѓања:
    12.982
    Луѓе нејзиново неодење ми станува опсесија. Ползи како војник, се крева на колена ако се држи на нешто и толку. И си седнува сама. Дали е мрзлива, дали нешто не е во ред, не знам веќе.
    А друго разбира. Прави здраво, чао, пољупци дава, гест со раката за да дојде некој. Го покрива лицето со раце демек се крие, и најново ја научив да покаже дека една година ќе полни и како ќе дува свеќа. Мачки и кучиња обожава, за куче вика уууууу. Тате (тате бе, страшно) вика убаво, насочено кон татко и, мама и баба и се мамамм, бабабаба па мислам дека тие и се без значење. Ама секако не распознава сите.
    Ама многу ми е стресно што не се ни исправа. За 15 дена ќе полни годинка. Во вторник ќе ја носам на контрола на педијатар, ќе му спомнам, па ќе видиме. На ортопед ја носев во декември, ми рече човекот да не малтретирам дете веќе. Маж ми ми вика паничам беспотребно, ама ќе си пукнам.

На marchi-cool, FreeMind и babydust им се допаѓа ова.
  19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Па обично после година проодуваат. Мнозинството.
    Поретки се тие што прооделе пред полна година.

Јас знам детенце, сега е веќе големо, што прооде на 18 месеци. Нормално, право и здраво е.

Слушај го маж ти.

На NarCis@, slobodka, FreeMind и 5 други им се допаѓа ова.
  20. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.687
    Допаѓања:
    24.063
    И јас сум истата, синко е 15месеци и уште не се пушта. Отеков и тука за тоа. Ама загрижена сум.
    Тој се исправа уште од 10м, сега веќе оди покрај кревет, ѕид, кујна, што и да е, подава раче за да го водиш, оди за една рака фатен само, ама не пушта чекор сам. Не знам повеќе како да го стимулирам.
    И да, не се споредуваат деца, ама сите наоколу почнаа да одат, има и доста помали од него.

Мислев дека нема да дозволам околината со прашањата за не неговото (не)одење да ми влијаат, ама ете, ме замислуваат и нервираат.

На lackygirl, FreeMind, thinkerbell и 1 друга личност им се допаѓа ова.