Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Ние сме уште мали за оваа тема, ама да ве прашам, што вакцина се прима за ревакцината дитепер и полио? Класичната бугарска ДТП и полио со лажичка или друго нешто?

2. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Не дека присилува некој за нешто но зборовите ако ти е шубе не ја ставај, ми звучат како а бе имсте право, не вакцинирајте...
    Инаку и мене истото ми го кажа дека детето има нормален раст и развој, крвна слика топ, оди, зборува , плаче, се смее....демек не менува дали сега или за два месеци ќе ја ставиме ммр. Таму одевме и на редовни контроли па убаво ја знае. Ааа и дека емоциите играат главна улога, демек ако покажува емоции да не се мислам, а ќерка ми е пре емотивно бебе , за мој вкус:)

Ајде да не чува Господ сите...

На victoria и Nova им се допаѓа ова.
  3. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Јас користам од виталија.
    Пред некој ден и јас на матичната на малата и реков дека ми е шубе и дека не планирам да ја вакцинирам ммр. Сосема нормално изреагира, ми рече дека не морам да брзам. Рече да ја пратиме до 20 месеци и ако не планирам ммр до тогаш барем дитепер да ја ревакцинирам.

4. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Таман помислив дека ќерка ми ќе е јунак при овие вируси и настинки и оп ... :(

Колку време трае вирусот со висока температура? И како се справувате со тоа што испод 38 никако не се симнува?
    Јас немам искуство со висока тт со нејзе, кога видов 40 не знаев што со себе. Со чепче ја симнува ама никако испод 38 и за два саата пак исто.

Ракија на чорапи, туширање, масажи со алкохол ...
    Утешете ме дека нема да е подолго од два дена.

5. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Нова, и мене еднаш ми се случи истото, откако дадов чепче темпреатурата падна и после со сирупче ја контролиравме. Кај повисока температура одма чепче. Зборам за 39.5/40.

На Nova му/ѝ се допаѓа ова.
  6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Облоги под пазуви ја симнуваат Т. Две мали крпи/пелени(исечени) колку да фати само мишка, мокри ги со вода собна температура, или вода од чешма и ставај ги кршчињата под пазуви. Ќе видиш за некоја минута одма ќе се стоплат. Па ке треба пак да ги миеш и се така додека Т не се симне. А ќе се симне. Испробано. Со лесно и со помин.

На joy1, leona83, stilas7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    нс синко чепчето не му помогна на висока т... Пред да го ставам 39.5,после 40тина минути 40... Два дена и кај нас траеше, и тоа стандард високата температура беше ноќе кога организмот 'одмора'.. Преку ден околу 38..туширање, масажа, оцет на чорапчиња, и сирупчето наместо ба 6,го давав на 4ипол часа - 5...ајдњ нека поминува само... И обавезно течности

8. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Пие многу телности тоа е утешно.
    Дејството на се трае само два саати и испод 38 не паѓа никако.

Само да помине побрзо да не се мачи.

Вака се старее ... Фала ви.

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.234
    Кај нас големата е веке трет ден со Т.Јас давам бруфен ништо друго.

10. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Пиеше сируп без никаков проблем. Не знам што и стана денес, поистрауматизирана и испаничена никогаш не била. Ми го поврати целиот од што плсчеше и се дереше толку многу. И ставам чепчиња сега.
    Знам дека блок максот е најефикасен ама во моментов залудно ми е.

Се молам да не трае три дена или повеќе. Она се изнамачи, јас изгинав.
    39.8 и вечерва ми качи.

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.795
    Допаѓања:
    325.234
    Nova а грлото како ви е?
    Кашла ли?

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.431
    Допаѓања:
    38.411
    Бебуш нонстоп ги мрда рачињата дури спие, а некогаш испушта и звуци. Дали е нормално? в болница мирно спиеше првите неколку дена.

Ако има некоја мамичка од Бт добар матичен педијатар да препорача.

13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.446
    Допаѓања:
    250.770
    Три дена обично трае вирусот, син ми на два пати вака има качувано, првиот пат крена 39.8. Јас преплашена. Три дена т не падна под 38. Давав еферглан, иборофен, мачкав со ракија, туширав и од итна, а потоа и матичната ми кажа дека со таква т да не чекам и веднаш диазапам да давам.
    Вториот пат исто, т три дена, давав блокмакс и еднаш само диазапам.
    Мачкање, но веќе не туширам бидејќи над 39 никако туширање.
    Кога доби пневмонија исто висока т, ни блокмакс не ја симна, детето гореше и на итна му ставија декстеметзон мислам и дури после час и половина почна да паѓа т.
    Ако нема наод, ќе помине за три дена.
    Со лесно и не плаши се. Јас така син ми не се разболуваше и кога прв пат крена толку т абе се преплашив. Сега веќе сум посмирена.

14. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Нема никаков друг наод. Само тт. Вчера многу се затна ама мислам дека од што многу плачеше, го преплача цел ден.
    Исецкав кромид ноќеска, утрово ко ново и беше носето.

Преживеавме ноќта, не крена над 39 пак. Сега спие и цело време си е од 37.5-38. Се надевам уште денес. Од тт памет си немам и ко ќе почне да титка топломерот дека е аларматно страв ми е да погледнам.

Штом викате три дена ќе се спремам психички и за денес.

15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.437
    Допаѓања:
    34.409
    Синκо пρед недела дена имаше тт цел ден и ноќ,до 39κачи најмногу,мајκа κаκо мајκа,мислам деκа κоса ми паѓа од таа тт,детево мое повρати во млазеви мислиш вρела вода и веднаш беше κаκо нов. Ете повρаќањето κај син ми помага да спадне тт.
    Туκу,κога им давате вие ρучеκ на вашите малечκи,κаκов ви е ρаспоρедот? Се си мислам да не му е κасно ρучеκот. Имено,се буди 8ч најκасно и по пола час доρучκуваме. До 12-12.30 имаме ужинκа па доење,спие до 2.30 и ρучаме. До 19ч имаме уште една ужинκа,вечеρаме после 19ч и спиење во 21-21.30. Доење κога саκа во теκот на целиот ден. Се си мислам дали е оκ овој ρаспоρед.

Последна измена: 12 ноември 2015
  16. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.431
    Допаѓања:
    38.411
    Леле кај сум пишала сега дури гледам. (facepalm) Извинете мамички грешка со темите.

17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.432
    Допаѓања:
    5.393
    Sakam da pisam deka otkako go smeniv pikovitot so imunokinderot vidov mnogu podobruvanje kaj sinko dajboze da e se ok ali mu se pokaci apetitot i eve dve nedeli bez prestan ideme vo gradinka :)

На irenna, joy1 и Nova им се допаѓа ова.
  18. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    @Nova како е малата? Сега читам од вчера што е пишувано.

19. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.045
    Допаѓања:
    1.127
    Заспа конечно мирно после два дена и нема температура веќе. :party::party:Освен малаксаноста, како да не било беше после 21 вечерва.

Ќе ја следам и ноќва иако прв пат спушти на 36.7 после два дена и тоа ми дава надеж дека е готово.

Фала на прашање.:inlove:

На chocolade, leona83, victoria и 3 други им се допаѓа ова.
  20. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Dali im oblekuvate hulahopki na malite za setanje preku den na ovie temperaturi?