Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    И јас како што читам се препорачува после 2 години. Ама знам некои што успеале и порано. Летово се фаќа да биде година ипол па мислам нема да смета ништо ако пробам. Нормално без форсирање за да создадам трауми ако не сака

@happygirl мојот уште од старт ги држи сам, првото коа го купивме беше клунче со рачки и само му го давав. На почеток не сакаше да пие вода и само се чешаше. Ама битно го носеше во уста. После почна да пие од магичната чаша ама никогаш не сум му ја давала во уста. Во рака му ја давам. И сигурно не ни знае дека може и некој друг да му држи:D
    Ништо страшно, само се научил на полесната варијанта. Да пробаш може со чашата па да не може да истура...

На paleska3, BabyT* и happygirl им се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Го држи сама и го подавам, пие и го фрла. Никако да научи да ми го врати во рака го фрла на страна со сета сила ако го погоди Ози во глава може да го убие. Научи и сама да го затвора со капачето, но не и да го отвора.
    Давај му го во рака ќе научи. Мислам дека не знае што да прави со шишето. Пробај стави му ја раката на рачките (на нук со клунче) и крени го нагоре. За да сфати.

За одвикнување од пелени во градинка ми рекоа се додека не каже сама дотогаш ќе и ставаат пелени. Гледам тие деца што се 2,5 години ги прашуваат на секое: Да ти ставам чиста пелена и тие си одговараат да, за раче и на пресоблекување. Или кажуваат имам кака.
    Мислам дека сме далеку од тоа уште на мууууу сме :)

На paleska3, babydust, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.187
    Допаѓања:
    24.583
    @happygirl пред 1 месец почна да го држи сам и да си пие, инаку беше научен да му го држиме ние пред тоа и го мрзеше сам да го држи, ама мајка ми го научи и тоа да го прави :D оставај му го шишето пред него за 2 дена ќе свати што треба да прави.
    Јас пишев и во др тема, мајка ми од 9 месеци го издржуваше за какање, од ко почнав на работа јас, во почетокот не се замарав ама почнав и јас негде кај годината да го издржувам над нокшир, го сеќавам ко ќе му се кака, одма го слекувам и одма се кака :D за мочање си моча в пелена, свесно не верувам дека до лето ќе знае да кажи, ќе видам како ќе биди тогаш, не форсирам ништо. Освен ако остани кај мајка ми на поседок па да ми го врати без пелени :rofl:
    Шишиња, тегли, креми се отвара, а скоро почна и да ги затвора и можи и пола саат тоа да го прави :D амо му земиш плачи одма се нервира.

На FreeMind, paleska3, babydust и 3 други им се допаѓа ова.
  4. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Колку што имам читано до 2 години не им е развиен осетот, не можат да се додржат децата, па затоа ретки се тие што тргаат пелени под таа возраст.

Шишето кај мене си го држе од пред некое време, тоа сака сама да го прави. За разлика од јадењето, никако не сака сама да јаде. Значи се става во уста, само храната кога ќе ја земе во раце ја гмече. А интересно е тоа што е јадач, ваљда сака да биде госпоѓица, да ја храниш :D

На lackygirl, FreeMind и happygirl им се допаѓа ова.
  5. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    И јас за какање го ставам на нокшир,од истата причина како и Лаки.
    За мочкање го ставав неколку пати и на секое ставање си мочкаше. Битно ми е да знае зошто служи нокширчето,па ќе пробуваме на лето,ако успееме добро,ако не ништо. Сестра ми внука ми ја одучи од пелените околу една ипол година,ама таа ептен некако зборуваше,ептен повеќе знаеше,кога ќе ги споредам со моево :wasntme: таа ептен понапредна беше.

За пиење вода,сам не знае. Пие од чаша па не му ни давам сам,зошто се што ќе фати сака да фрли,па неќам ни да замислам (facepalm) што би направил со чашката. Имавме едно шишенце со рачки на бејбилав,ама некако многу тече и се дави бебе од неа,па сега исклучиво од чаша пие.

Инаку главно играње му е прередување мали теглички од каши во шкаф, отварање и затварање шишиња или тегли, полнење чашки со некршени бадеми и лешници ( строго под мој надзор) и пресипување во друга чашка, гаѓање со топчиња и фрлање се што ќе дофати.
    И имаме соберено еден куп чашки од јогурт,па правиме ооооогромна кула и тој ја бута на крај и пресреќен е,а фацката му е ваква :devil:.

На Milaаа991, BabyT*, lackygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  6. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    И мојата си играше со тегли додека не скрши една, сол ја направи:worried:

На happygirl, hello-kitty.90 и lackygirl им се допаѓа ова.
  7. PeachGirl

PeachGirl Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.073
    И мојата не сака сама да го држи шишето. Кога ќе и го оставам сама да го земе, го зема и го става во уста ама не ја крева главата за да се напие. А ми крева цело пакетче памперси со една рака:devil:

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Добро утро екипо, денес нова недела за во градинка. Синоќа стасавме касно дома околу 18ч по едно невреме прст пред око не се гледаше. Колку стрес ни наби малава во кола не сум сигурна дека следните месеци би тргнале на пат со неа. Се е во ред додека не и се приспие е штом и се приспие се дешава прав хорор. Се мава со глава од седиште раце и нозе џитка лево десно ја земам во раце она се лизга под седиште ни во раце сака ни на седиште ни на воздух надвор едно хистерично плачење со траскање од земја. И не заспа дојдовме дома се комираше. И не заспива во кола во никој случај. Многу стрес за ништо не е лесно да си родител.

Како би патувале во иднина ова сценарио следи и на аеродроми. Страшно.

На hello-kitty.90, lackygirl, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Како ќе расте полесно ќе станува. Ќе разбира повеќе. Барем кај моево беше така. На година и пол вриштеше кога му се спие, сега на 4 ако му се спие заспива. Првито пат со авион на година и пол беше баш мачно со летови од околу 2 саати. Веќе втората година беше полесно, а лани бепе најлесно. Веќе разбира што е и како е. Плус мојов уште од 3 години не преспива денски па денското патување со било што е полесно (не му треба спиење иако сега во кола ако се возиме повеќе од саат и пол знае да заспие да се чудиш).

На happygirl, lackygirl и FreeMind им се допаѓа ова.
  10. Ljubica87

Ljubica87 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2018
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    564
    Секогаш овде си барам утеха за она што ме измачува . Паничар сум, но не знам дали тоа е во ред во оваа ситуација. Девојчето имаше вчера 3 ситни брунчиња на нога, денес забележав повеќе, како ма сликава.... искуства?

Прикачени фајлови:

11. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Кога е време за постапалки?
    Малата оди од еден родител до друг. А сама неможе да стане сеуште.

На paleska3, Coco31, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Лесни чекорчиња :f:

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Лесни чекорчиња. Зависи од дете до дете кога ќе се опушти скроз. Мојата трче низ дома а уште не станува сама.

На happygirl и LoveHope им се допаѓа ова.
  14. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    кога сакаш ти, тоа е само една обична традиција без пишани правила :)
    Јас лично правев после еден месец од коа почна да оди по 15-20 чекорчиња. Прво почна така од маса до кај мама во прегратка, и за една недела се опушти скроз. Ама не бевме дома па додека се прибравме, додека да направам не фати цел месец.
    А сам да станува без да се држи за нешто почна после еден месец од убаво одење. Веќе и трчаше па почна да станува сам. Ако оди, јас не би чекала да станува сам од седечка во стоечка. Ми нема логика мене тоа :)
    Не велам дека сум во право или така треба, само кажувам јас кога правев.
    Лесни чекорчиња!

На paleska3, lackygirl, LoveHope и 2 други им се допаѓа ова.
  15. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Лесни чекори на малата! Прашај ја свеки она го знае редот :)

Мојата вчера стана сама без да се држи за ништо и така си стоеше. Оди од еден до друг на растојание од три четири чекори али сама да тргне како сите деца сеуште не.

На paleska3, LoveHope, BabyT* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.687
    Допаѓања:
    24.063
    Еве ме и мене, да се пофалам дека синко почна да оди :)
    Деновиве се опушти и си прави по 10тина чекори па седнува. Интересно му е дека може и се смее цело време додека оди.

На paleska3, Lolipop23, PeachGirl и 9 други им се допаѓа ова.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Ајде хепицо одврзи ја крпата од глава конечно! Лесни чекори:)

На LoveHope и happygirl им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Лесни чекорчиња на лепотанот :inlove:
    Сега може да брка женски:D

На paleska3, LoveHope и happygirl им се допаѓа ова.
  19. Persila

Persila Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2019
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    1.631
    Lesni cekorcinja :f:

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Лесни чекорчиња :f:

На LoveHope и happygirl им се допаѓа ова.