Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    14.606
    Јас млеко и давав 4 пати, сабајле навечер и послр 2те дремки. Кога смени на 1 спиење станаа 3 пати млеко, и сега е само насабајле и навечер. Не гледам зошто да не даваш млеко, ако сака нека пие. Ама не може млеко да заменува оброк денски, и не треба да заспива со млеко, после млекото треба да биде буден да се мијат заби. Исто и ноќе, давај вода, доволно е голем, не му треба млеко ноќе.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.694
    И мојот се удира сам. Кога ќе направи глупост и пред да го скараме се удира.
    Во вашиот случај се осетило детето виновно, па така изреагирало :(

@Tukituki мислам најлесно ќе биде со јуфки,тарана,макарончиња,кифлички...

На Tukituki, kukla21 и eli.karameli им се допаѓа ова.
  3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    И мојата се успиваше само со млеко ама почнав да и правам некоја рутина. Давам во 17 млеко, 18 најкасно,па вечера, после ја занимавав да не мисли, па заби миење, пижами и се успиваме.
    Мене ми беше многу поедноставно да и дадам млеко и за 2сек се успиваше, сега нишам 15мин. Сега пие 3/4 пати по 120 ,не гледам штета од млекото освен да не е пред спање и додека спие.
    Навечер мојата пие вода, и тоа многу по 400мл.

На happygirl и Happyinlove им се допаѓа ова.
  4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    14.606
    Да не ви е многу топло кај што спие? Неколку пати ми се случи кога почна зимата да ја оставам печката уклучена во спална и малово се будеше и кенкаше, по цело шише вода пиеше и дури тогаш пак ќе заспие. Сега во спална е ладно, дури и сега снег кога имаше не пуштаме греење ноќе зошто и смета топлото.
    Може твоето си сака вода, маж ми исто си чува шише вода во спална зошто пие ноќе, ама чисто од искуство да видиш да не му е топло па затоа пие вода.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Топло и е да. Не дава ни да ја покријам, а спие само на пелена и тенки шпикозни. Јас и мм се покриваме, она не дава никако одма се буди. Исто а имам забележано како шлапка со устето како да и е суво,може и воздухот да ни е сув.

На happygirl и Spidy им се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    И кај мене пие две до три шишенца ноќно време по 125мл. Ама и јас пијам преку ноќ пола литро вода така да не гледам да е проблем.

Не знам кај ми е главата кај громот е се разбуди сто пати синоќа и од 2 до 5 ме штипеше, ме маваше со глава, ми ги отвараше очите, врз мене лежеше. Носот ми го пукна неколу пати, а јас се преправам дека спијам во надеж дека ќе заспие. И кај пет саат ја пресоблеков ја сместив далеку од себе и така плачејќи заспа. Стана во 7.30 и нон стоп е зината ја затвора вратата и плаче зошто е затворена. Плаче оти да јаде, оти вода да пие, пресоблекување е хорор, само мама мама, ми зујат ушите. Устата не и е затворена никако.

Нека прекине ова оти немам нерви за ваква епизода.

На TeddyGrey, hello-kitty.90, BabyT* и 4 други им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.191
    Допаѓања:
    24.594
    Синко само на вода е, ноќеска 300мл испи, станува и бара, покажува кон водата и дури не му дајш вода не презаспива, како навика му е. Неможам да го одвикнам.
    Исто ако направи нешто што не треба сам се мава :D најмногу по глава, и се кара со рачето и мава по тоа што се удрил :D мене смешен ми е многу. Му велиме немој не се мавај ама џабе, така му е сега интересно (facepalm)

На hello-kitty.90, FreeMind и BabyT* им се допаѓа ова.
  8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    24.065
    Синко конечно почна да пие вода, на 15+ месеци, ама едвај по 200-250мл на ден. Ноќе не се буди воопшто.
    Сега ве читам, и се секирам. Башка и млеко уште му немам дадено, оти јаде две ужинки, а цица пред спиење. Каде да го вметнам млекото јас?

На KuklickaSk, paleska3, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Ако си јаде убаво ужинки нема потреба од млеко,доволно му е што цица пред спиење.
    И мојот пропи вода и он толку по 250 мл пие на ден.
    Сокчиња какви му даваш?

На paleska3, Coco31, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Педијатарот ми рече ако јаде млечни нема потреба од никакво млеко. А твоето си јаде плус цица нула потреба од млеко.

На paleska3, Coco31, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    24.065
    Давав разредени сокчиња на Хипп, или домашни цедени, ама и од нив пиеше едвај по толку. Полека почнав само вода да му нудам, и еве пие по малку.
    Овошје јаде многу во текот на денот, па и тоа содржи течност си велам.
    Млечни производи секако јаде за вечера, а некогаш и за појадок.
    Ок тогаш, да не го мислам :)

На paleska3, lackygirl, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.191
    Допаѓања:
    24.594
    Хепи моево ништо од страна на млеко не пропи :) а секакво пробав, во гриз, со чоколино, со бисквити сега најново го јади, почна и павлака да јади, кашкавал сака и не се замарам повеќе со пиење, се помирив дека не сака, доволно си внесува млечни производи во денот.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    24.065
    Синко јаде кисело млеко, јогурт, сирење, кашкавал. Млеко со бисквити исто така, а гризот одамна му го варам со млеко за навечер секако.

На BabyT*, paleska3, babydust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.191
    Допаѓања:
    24.594
    Исто гризот после 8,9 месеци почна да го јади со млеко, какао и банана, така најмногу го сака, ама ете нејќи да пие, штом осети дека е млеко одма плука :D а јогуртот на периоди го сака па после не и пак така во круг...
    И уште нешто да прикажам :lol: како можеше скроз ко мене да е детево :$ не сакам ни јас млеко, никогаш не сум пиела, можи само со бисквити, со леб попара и тоа со какао, нејќам бело да е, значи исто како мене сака, обавезно какао му ставам. 100% е на мене во се :rofl:

Последна измена: 8 април 2020
    На hello-kitty.90, BabyT*, paleska3 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.109
    Како реагираа децата при вадење на запчиња? На почетокот дур беше бебе некако ме асоцираше плачењето, па се мачкавме со креми. Син ми е 20м и сега ги вади тројките, го приметив дека само нешто глода, нервозно е и почнува да плука ( не да се лигави ко вообичаено). Дали продолживте со креми или нешто друго?

Бтв кога сме кај нервозата, у принцип е многу мирен но со ситуацијава зошто сме нон стоп дома со мм, дали се размази па ако нешто не му е кеиф,се удира со раце илисо глава у ѕид буквално и ме загрижува по малце. Дали да го припишам ова на тантруми не знам..

16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Малата ја вади втората 3ка и е многу лошо. Навечер вришти ама и насабајле како си игра, наеднаш почнува да плаче. Никако неможам да ја смирам освен со гел кој има функција 10мин.
    Пред некоја ден дури ни сируп не ја смири, плачеше и преташе во сонот. За лигавење мојата многу се лигави, мењаме и блузи и лигавчиња неколку пати дневно.

На lackygirl, babydust, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    24.065
    Тетки, повелете и послужете се од постапалките на синко мој :)
    Прооди пред еден месец, и го одлагав правењето поради глупата Корона, мислев ќе се смири, па да можеме да дадеме на бабите, дедовците, вујче и тета, ама ништо. Вака виртуелно за сите :)
    IMG_20200408_221133.jpg

На thinkerbell, paleska3, hello-kitty.90 и 11 други им се допаѓа ова.
  18. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Лесни чекорчиња Хепи :) превкусни изгледаат. И јас одолговлекувам ради короната.
    Најмногу, ама најмногу што мразам е дете да се влече по земја и да се треска да вреска, а мајка со рацете да го влече. Тоа го доживувам. Малата се изнавреска надвор, се влечеше по земја пошо сакаше да се качува по скалите надворешни сама. Ми се идеше да ја шлакнам. Трче низ двор, паѓа, цел свет е нејзин. Ми избега од дома надвор па паднала, плач слушнав истрчав. Вратата доближена, незатворена. Си ја отворила... Срце ми застана. На два пати за 0.001секунда ја фатив да не падне на лице. Не седнав ниту една секунда. Луѓе што ќе правиме? Сите се вака? Само плаче за надвор да ја бркам, да трча, се да крева.
    За млекото:многу пие.. И го кријам, гледам да намалам ама јок. Повеќе од литро пие. Само навечер пола литро пие.. Немаме сон, се надевам ќе помине фазата пошо нема уште долго да терам со нервите..

На paleska3, hello-kitty.90, happygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Остави ја нека падне бе малку:D. И мојата паѓа, цела е модрици.

Јас кажав дека сама ги качува скалите ама за симнување, не чека нас. Е пред некоја ден не чекаше па се здоби со огомна модрица на образ и потоа магично научи да се симнува. Јас и мм ѓабе покажувавме 1м како да се симне, требало да падне за да научи:)

На paleska3, lackygirl, LoveHope и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Официјално ги имаме на долна вилица од кец до четворка,сите запчиња
    Горе ни фали една тројка и една четворка
    И како што кажа @lackygirl после 10 дена од темп. Пројаде конечно :sun:
    5ки кога растат да се спремам психички? :D
    Ама еве нема правило,на 15ипол месеци ги има сите :|

На hello-kitty.90, lackygirl, Spidy и 4 други им се допаѓа ова.