Совети и искуства од мајки за дечиња 12-24 месеци

Дискусија во 'Дете' започната од НаталиЛили, 2 јуни 2015.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.193
    Допаѓања:
    24.598
    Лесни чекорчиња на Дора :inlove: сега спремај се за трчање :dance:
    Ве читав пред некој ден со плачење за се и сешто, еве го истиот е, ако нешто не му по мерак одма плачи, се дрецка, се фрла наназад, ја мава главата од што ќе му е поблиску ]:) се дури не му погодиш, нови зборчиња нема баш ама и вака супер се разбираме со М М М :rofl:
    За висина, 82см беше пред месец два не се сеќавам кога е последно мерен, сега успеав некако до фрижидер да го мерам пак има 82, а мислев дека повеќе има извишено, по алишатата така ми личи, на доктор не е мерен одамна, ама нема врска, ќе си пораснат.
    И со спиењево готово Више пукнав, дали ви се врува дека сабајле во 5ч 3 пати стана во пола час :whew: само што ќе го ставев на перница ете го станал, 3 пати со ред :nod: не се можи веќе ова ;(
    Надвор во двор е по цел ден и проблем имаме за дома да го пикниме, плачи ли плачи :D

На Ringishpil_, paleska3, babydust и 5 други им се допаѓа ова.
  2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    @Bella* лесни чекори на лепотицата :*

Кај мене од синоќа по втора дремка како се раскемка цела ноќ стануваше и ме штипеше. Не знам дали некој друг има ваков проблем али како и со цицката ова веднаш мора да го спречам. Штом се тргнам врискот. Рацете и вратот ми се лом.

Инаку јас како две деца да имам и влезени се во фаза каде за се се тегнат. Буквално истата играчка ја сакаат едниот тегне, другиот тегне и плаче. После ја приметив дека иде играчките со заби ги фаќа како него. И трето скржла невидена сите играчки си ги собира околу неа и не му дава ни една и штом и украде некоја пискот. Потоа ново им е да се буткаат за место, ако се доле на тепих она го бутка со нозете, а он со опашката и ја мрда во фаца и и зема позиција. И згора на се ако го галам покажува таква љубомора плаче вика. Не дека ќе сменам нешто али иритирачки е звукот инаку не прекинувам со галење.

Во последно време со куклите и мечињата само си игра им дава млеко, ги пресоблекува, ги нишка. Мечињата кои и се паднале со чоколади највеќе ги сака. Не знам што купував други.

За зборење гледам дека се труди да каже нешто и има напредок. Знае ам да каже или стои кај столот ако е гладна, за водата конечно открив вика мамммм ете јас ја асоцирам на вода ваљда. Ози е беј, одиме чао и она веднаш вади палто да се облече.

Приметувале ти огромна разлика на секои два месеци? Пример Емили на 10, на 12 и на 14 е 100% друго дете со скроз различни способности. На секои два месеци гледам колку брзо расте и што се она може да направи. На 10 месеци и на 12 ни биле уствари бебенца :)

На Ringishpil_, Lolipop23, paleska3 и 10 други им се допаѓа ова.
  3. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Лесни чекорчиња Дора. :clap:

Јаткасти почнав неодамна да давам, уствари сама почна да зема од по маса. Ги џвака така цели, ама после гледам парчиња во какето и не знам дали има некој бенефит и дали ги искористува на овој начин. А многу ги сака и цел ден може да ги грицка.
    @LoveHope и те како ми фали бебешка чиста облека. Вчера ја преслеков 7 пати од глава до пети со се боди и пак беше лом. Абе моево дете и со кикири ќе се покапи. Начекала пакетче со крем од глава до пети мачкана, па зела вода да пие, си тура во врат и се смее, па сама да срка супа, па зела колаче да јаде, пола го рони и мачка, а надвор пак поарно да не кажувам, и во памперс земја има.
    Една машина денот нејзини алишта. Едвај чекам лето да шета по боди. Ама само нека се здравк и живи, перат машините.

Последна измена: 14 април 2020
    На paleska3, babydust, Bella* и 5 други им се допаѓа ова.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Не ти е страв така да ги јаде јаткастите?

5. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ми е, ама досега се нема засркнато, а плаче се тегне. Затоа и ретко вадам и ние не јадеме.

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    Јас почнав со сончоглед лупен и семки од тиква. Тоа му давам сега сам да грицка. Па ќе видам кога ќе преминеме на јаткасти. Овие се поситни и не ми се страшни.

Мене понекогаш ми се чини дека преку ноќ имам друго дете. Како наеднаш да ми порасна.

Лесни чекорчиња на Дора.

Многу ми е жал што периодов не можам да го социјализирам со деца. Таман почна да ми станува интересен по ова прашање. Почна да го интересира дружба, да гледа и анализира деуги деца, да ги имитира, да пробува да си игра....и ете изолација. Детево година ипол само за мајка знае :D кој знае колку му имам здосадено. Што да прави кутриот....:D

На Ringishpil_, mamaJana, paleska3 и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Фала многу женскиии :inlove::inlove:
    Ќе трчам сега со задоволство по неа,поубаво него во раце со стомаков :D
    @LoveHope 7 ми месец сум мила,женско е :) сестрички ќе се:hug:
    12 недели до крај :)

На thinkerbell, S.J.Parker, hello-kitty.90 и 8 други им се допаѓа ова.
  8. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.693
    Допаѓања:
    24.065
    @LoveHope јаткастите и семките од тиква и сончоглед мелени од блендер, ги давам заедно со овошјето за ужина, на пример поросувам по две лажичиња врз банана/кива/јаболко. Или врз јаболко/мед.
    Страв ми е да му ги давам цели, синко нема 4ки уште.

На paleska3, LoveHope, BabyT* и 2 други им се допаѓа ова.
  9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.193
    Допаѓања:
    24.598
    Јас уште не му давам јаткасти, не јади овошје многу, нема како да му ги комб, со супи, со манџи не одат :D
    Некни мајка ми му даде орев го изгрицка ама мене ми е многу страв и не му давам.

На LoveHope и BabyT* им се допаѓа ова.
  10. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Во пудинг, чоколино, бисквити со млеко, сутлијач, ако ти јаде нешто ова пробај. Мојава освен некоја лажичка пудинг, ретко пробува друго од ова и единствен начин ми е така да и давам. Ама од страв и јас мн ретко

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.193
    Допаѓања:
    24.598
    Фала за идеи ќе пробам, ги јади тие раб, си мислам дека нема да ми јади штом сети дека има друг вкус :D ама ќе пробам (fingers)

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Nina 2014

Nina 2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2017
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    873
    Здраво мамички, дадички и батковци...
    Редовно ве читам , но скоро и да немам време да пишам. Синко е скоро 15 месеци. Убаво напредува, прооде на 11 месеци,сега веќе трча,се наведнува,си зема играчки,се исправа,но мнооогу ме загрижува(не)зборувањето...:(((
    Нешто по негово...мамамамамамм, бабаббаба, цссссс....и толку. Ни мама , ни тато.
    Ќе кажам искрено , се раниме со цртани, со тв, со телефони, па верувам дека и тоа има големо влијание. Инаку си се заигрува со играчки и кога е заигран или гледа цртани, не ми се одзива на име...и тоа мн.ме загрижува. Сака деца, се радува и се смее на глас кога е во присуство на дечиња. Јас одам на работа и немам мн.време да бидам со него, па кога сме заедно ,гледам што повеќе да играме, гледаме сликовници, му читам и сл. Незз дали и уште мал или е време да го носам на дефектоког, логопед ?!... Загрижена сум

Последна измена: 14 април 2020
  13. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.267
    Многу се израдував кога прочитав дека си повторно бремена, уште кога пиша првиот пат му викам на мм ејј Белла од форум ќе има уште едно бебе, а тој :^) бела??

Не пишувам често ама ве читам жени.
    Со лесно да ти помине остатокот од бременоста :inlove:

Јас многу сакам уште едно бебе, ми се чуди мм кога ќе му кажам, ама моментот не е баш најпогоден од кариера/финансии гледна точка па ќе почекаме некој период...

На paleska3, LoveHope, BabyT* и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    :l::l::l::l::l::l::l: душа бе :hug:

На mamaJana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Лесни чекорчиња на Дора :hug::hug::hug:
    И го исече стравот изгледа :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: Многу ми е мило што и второто ти е женско. Најдобри другарки ќе се,заедно во чаршија, заедно цимерки за факултет,исто друштво.... Мерак
    Ако второто ми биде девојче,ќе побрзам како тебе,за и трето да ми е девојче и да бидат на мала разлика. Ветувам.

Останавме уште ние, пооооолека,но сигурно ќе прочекори синко.

По цели денови во двор,кине трава,цвеќиња,преместува каменчиња,фаќа буби, фаќа земја, вози колички. Како бе се појави оваа Корона,цела пролет ни ја уништи,неќам ни да замислувам дека може да ни го земе и летото :tmi:
    Ептен почна да се кара ако му земеме нешто,само вика дај дај дај и тоа ептен луто :rofl:
    Си збори нешто,по негово,ама сеуште не разбирам што.

Вашите разбираат ли кога им викате НЕ,да престанат да го прават тоа што почнале?
    Моево не ме ни регистрира,довршува тоа што наумил,ептен ретко,ако му свикам силно,почнува да ги напушува устата и да се расплаче,ама генерално си тера тоа што почнал без да се замара дека му викам НЕ.

На babydust, lackygirl, paleska3 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Не разбира од НЕ, ми се смее во фаца и си продолжува со уште посилен интензитет од инат. Ако ептен е нешто што не смее и морам да ја тргнам, куќава во вис ја крева и башка многу е силна, некогаш мора мм да интервенира. Се зафрла на назад со глава, брадава и забите ми ги сокрши. Мислам го разбира значењето на зборот НЕ, ама не го почитува. А кога таа нешто не сака, особено јадење повторува сто пати НЕ, мафта со глава и прави фаци. Ако инсистирам, пак ми демонстрира сила.
    Заклучок знаат што значи НЕ, ама прават како што им одговара, затоа што им се може.

На mamaJana, babydust, hello-kitty.90 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    На никого не зборува Нина сеуште е рано. Но, Но цртаните мораш да ги сведеш на ограничено време од денот на пример само за јадење. Не се они толку битни колку што треба и со детето да се работи. Кој и да ти го чува доволно е да му зборува и да го пушти да истражува низ кујна, спална, двор. А ти кога ќе бидеш дома можеш да му ги кажуваш животните што прават, за се што ќе му даваш во рака обавезно со зборење. Пример еве мама ја зема куклата и ја нишка, сега ќе го земам шишето и ќе и дадам млеко. За да подоцна му речеш подај ми го шишето со млеко и да го подаде.

Во овие месеци е најбитен контакт со очи и извршување наредби. За да извршува наредби од типот дај ми ја топката мора да знае што е дај и топка нели.

Не си само ти загрижена верувај сите сме со некој страв на ова поле. Мора да се работи и со децата секое дете има различни интереси. Пример моево сликовници не ја интересираат воопшто, но вчера се качи на стол и од стол проба да се качи на шанк на 14 месеци. На 22 месеци ќе се качи на таван горе.
    Значи има интерес да биде мајмун.

Тоа се мислиме со шипки да ги затворам прозорите.

На babydust, hello-kitty.90, lackygirl и 7 други им се допаѓа ова.
  18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Еве многу убава книга за стимулирање. Малата ја обожава, и сака по цел ден да ја прашуваме што е ова и како прави. Па ја прашувам каде е (одредено животно) и го стиска на таблетот.
    Се користи и за поголеми затоа што има прашања во него и игри.
    IMG_20200415_072705.jpg

Цртани пуштам по 1ч во денот, додека не видам дека и влијае некако. Ама останатиот дел сум седната со неа и учиме и играме или се шетаме по соби , освен нели кога спремам ручек.

На Dina911, babydust, hello-kitty.90 и 7 други им се допаѓа ова.
  19. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.347
    Да се пофалам и јас, Антонија прооде :party::party::inlove::inlove: Да бидам искрена прооде уште пред две недели ама додека не ја снимив на телефон не го рачунав, а она срамежлива штом видеше телефон почнуваше да лази и да вришти по телефонот :lol::lol: Постапалки ќе правам за Велигден, здравје ако ме остави, зошто порано кога лазеше само ќе се заиграше со некоја играчка и ретко одеше во кујна иако ме следеше со поглед цело време, сега и кафе да станам да варам доаѓа со одење до мене ми се закачува за нога и си врти кругчиња околу мене држејќи се за нога или се фаќа на работната маса и се дига на прсти за да докачи нешто.
    Туку ми треба совет, Антонија се уште има само две запчиња. Горе побелени и веќе се осеќаат на допир кецовите и двојките, секој момент ги очекувам да излезат ама тоа секој момент е веќе месец дена. Не можам да објаснам значи буквално и се оцртани и ако не ја загледаш убаво ќе мислиш дека и се излезени. Има начин некако да го убрзам ова искачање зошто наеднаш вриснува и почнува да ги чешка непцата, се лигави, рацете во уста постојано, носето и се затнува од плачење и лиги баш како кученце некое (facepalm)(facepalm)
    Друго одеднаш престана да јаде супа, ќе проба и вади со прст од уста, на 100 начина пробав да и подметнам, и кога е многу гладна, со лепче попара, со триста зеленчуци, посна супе, нејќе и нејќе, и секако резерва ми е крем сир намачкан на лепче. Кришка ипол јаде секако без корката, а и за кришки со јајца е иста, ама почнува проблем да ми прави, прво ми ја одби супата, а сега ми ги одбегнува и манџите ама сеуште успевам да ја излажам со цртани или со триста играчки на хранилката, и обавезно ја ранам по еден саат. Има чаре некое како да спречам да ми одбива манџи?

На babydust, thinkerbell, hello-kitty.90 и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Баш вчера го гледав, ама баш поради игрите добив впечаток дека е за поголемо дете. Ајде наредно излагање ќе му дадам шанса штом викаш го игра.
    Мојава некако не ја интересира ниедна играчка во моментов подолго од 3 минути. Само за надвор и е умот. Ми носи патики, пробува да ги облече, зема топки и бега по скали за надвор.

На babydust, lackygirl и BabyT* им се допаѓа ова.